Ολυμπιονίκης χωρίς στήριξη

Ο χάλκινος Παραολυμπιονίκης στο Τόκιο, Στράτος Νικολαΐδης
Spread the love

Στιγμές χαράς και υπερηφάνειας μας πρόσφεραν με τη διάκρισή τους στους Παραολυμπιακούς Αγώνες οι αθλητές που ταξίδεψαν μέχρι το Τόκιο και εκπροσώπησαν τη χώρα μας, πετυχαίνοντας εξαιρετικές επιδόσεις, αρκετές από τις οποίες τους ανέβασαν και στο βάθρο χαρίζοντάς τους μετάλλια. Λίγο περισσότερο χαρούμενοι, όμως, είμαστε με τη διάκριση του 34χρονου «Σκουταριώτη» Στράτου Νικολαΐδη, ο οποίος κατέκτησε την 3η θέση και το χάλκινο μετάλλιο στη σφαιροβολία F20, με βολή στα 15,93 μέτρα. Διάκριση, η οποία όμως ήρθε χωρίς να υπάρξει η αναμενόμενη στήριξη από την Ελληνική Πολιτεία, όχι μόνο στον ίδιο, αλλά γενικότερα στην πλειονότητα των Ελλήνων αθλητών.

Πρόκειται για ένα μετάλλιο, που κάθε άλλο παρά τυχαίο ήταν για τον Στράτο Νικολαΐδη, κι ας προέκυψε έπειτα από ενστάσεις, που οδήγησαν στην ακύρωση του αθλητή Μουχάμαντ Ζιγιάντ Ζολκέφλι. Κι αυτό γιατί ο συντοπίτης μας αθλητής έχει μια συνεπή παρουσία με διακρίσεις στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, φτάνοντας άλλες δύο φορές μια ανάσα από το βάθρο των μεταλλίων, όταν στους Αγώνες του Λονδίνου το 2012 και του Ρίο το 2016 κατέκτησε την 4η θέση στη σφαίρα.

 

Χωρίς βοήθεια

Ο Στράτος Νικολαΐδης ζει με την οικογένειά του στη Θεσσαλονίκη. Από αρκετά μικρός ξεκίνησε να ασχολείται με τον αθλητισμό, σε διάφορα αθλήματα, όπως το μπάσκετ, όμως εκείνο της σφαιροβολίας ήταν αυτό που τον «κέρδισε». Όπως μεταφέρουν στα «ΝΕΑ της Λέσβου» άνθρωποι της οικογένειάς του, ο Στράτος προπονείται σκληρά, με επιμονή και με τα δικά του πενιχρά μέσα. «Δυστυχώς αυτό συμβαίνει με τα περισσότερα παιδιά, που ασχολούνται με τον αθλητισμό. Δεν έχουν τη στήριξη που πρέπει από την Πολιτεία και συνήθως αν υπάρξει κάποια βοήθεια αυτή έρχεται μετά από την διάκριση. Μέχρι να φτάσουν οι αθλητές σε αυτή, όμως, είναι μόνοι τους», επισημαίνουν συγγενείς του Παραολυμπιονίκη, θίγοντας το πολύ σοβαρό ζήτημα της αναιμικής, αν όχι και μηδαμινής υποστήριξης του κράτους στις προσπάθειες των αθλητών, ιδιαίτερα στα ατομικά αθλήματα. Ζήτημα, που απασχόλησε έντονα την επικαιρότητα, αυτό το καλοκαίρι και με αφορμή την περίπτωση, του αρσιβαρίστα Πέτρου Ιακωβίδη

Το είχε θίξει και ο ίδιος ο Στράτος, σε όσα δήλωσε μέσω της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, όπου παρεμπιπτόντως σημείωνε με σαφήνεια, πως στόχος ήταν να επιστρέψει από το Τόκιο με μετάλλιο. «Η πολιτεία μάς εγκατέλειψε, η Ομοσπονδία ήταν σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση, για να μας υποστηρίξει όπως έπρεπε. Με τους κόπους μας και μαζί με τους ανθρώπους που κατανόησαν και θέλησαν να υποστηρίξουν την προσπάθειά μας, όπως οι γονείς μας, οι χορηγοί μας που καλύπτουν τα έξοδά μας, καταφέραμε να προχωρήσουμε. Δεν σας κρύβω πως η προσπάθειά μας απαιτεί αντοχή γιατί έχει πολύ πόνο. Επίσης έχει στεναχώρια», είχε σημειώσει μεταξύ άλλων.

«Μάλιστα υπόσχονται πως το κράτος θα είναι δίπλα μας, αλλά τελικά το κράτος δεν είναι πουθενά και σε καμιά περίπτωση κοντά μας! Αρκεί στην τηλεόραση να φανεί αυτό που επιθυμούν, να δείξουν το δήθεν ενδιαφέρον τους και μετά χάνονται! Τα εύσχημα τα παίρνουν άλλοι και όχι αυτοί που πράγματι μας βοηθούν. Όπως είναι οι χορηγοί μας που μας έχουν στηρίξει αληθινά!», δήλωνε λίγο πριν το ταξίδι του στο Τόκιο ο Στράτος Νικολαΐδης και συμπλήρωνε: «Έχουμε μάθει να παλεύουμε γι’ αυτό που αγαπάμε! Ό,τι κάνω στον αθλητισμό τόσα χρόνια το κάνω γιατί το αγαπώ! Είναι κάτι που πρώτα απ’ όλα το κάνω για μένα! Θέλω να φέρω ένα μετάλλιο για να κάνω περήφανη την Ελλάδα!». Κάτι που τελικά το κατάφερε, ως αποτέλεσμα των κόπων τόσων ετών.

Το ποια θα έπρεπε να είναι η αναμενόμενη στάση της πολιτείας σχολιάζουν και μέλη της οικογένειας του Στράτου, που ζουν από κοντά την αγωνιώδη προσπάθειά του. «Τα παιδιά αυτά δεν φοράνε απλά μια μπλούζα, που γράφει πάνω “Ελλάδα”. Είναι πολύ σημαντικό αυτό που κάνουν, διαφημίζουν τη χώρα μας, εμπνέουν νέα παιδιά να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Πρέπει να στηριχθούν σε αυτό», σημειώνουν, αναφέροντας και το παράπονό τους, πως οι Παραολυμπιακοί Αγώνες και οι επιτυχίες των Ελλήνων αθλητών σε αυτούς περνάνε… στα «ψιλά» και δεν τυγχάνουν της ίδιας προσοχής από τον Τύπο, όπως οι συμμετέχοντες στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ή συγκεκριμένοι αθλητές που συγκεντρώνουν πάνω τους, μάλλον υπερβολικά, τα φώτα της δημοσιότητας. 

 

Η σχέση με Λέσβο

Αν και η καταγωγή του πατέρα του Στράτου Νικολαΐδη, Γιώργου, είναι από τη Λέσβο, ο Παραολυμπιονίκης ζει και προπονείται στη Θεσσαλονίκη, κρατάει όμως ζωντανούς δεσμούς με τον τόπο μας. Σχεδόν κάθε καλοκαίρι και εκείνος και η αδερφή του έρχονται στο νησί και κάνουν διακοπές σε αυτό, μένοντας είτε στον Σκουτάρο, είτε στην εξοχική κατοικία του πατέρα τους στην Άναξο. Εδώ, δηλαδή, παίρνει βαθιές καλοκαιρινές ανάσες, και γεμίζει μπαταρίες πριν επιστρέψει στην απαιτητική ρουτίνα της προετοιμασίας για τη συμμετοχή στους αγώνες. Συμμετοχή, που δεν φαίνεται και τόσο πρόθυμος να σταματήσει σύντομα…

 

Το μέλλον

Συνέχεια με την ίδια επιμονή και την ίδια όρεξη για το άθλημα, που αγάπησε, θα επιφυλάσσει το μέλλον για τον Στράτο, σύμφωνα με την οικογένειά του. Μπορεί να είναι ήδη 34 ετών και να μετρά συμμετοχές σε τρεις Παραολυμπιάδες, ωστόσο δεν θεωρεί πως έχει φτάσει σε ηλικία που πρέπει να πατήσει φρένο. Αντίθετα, όπως έχει μάθει να κάνει στη ζωή του, δεν το βάζει κάτω και ετοιμάζεται και για άλλες διακρίσεις!

 

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση