Ώρα αποφάσεων για τους φορείς

Spread the love


  • Οι επικεφαλής των παρατάξεων πρότειναν το πλαίσιο των κινητοποιήσεων για τη συμμετοχή, το οποίο θα αποφασίσουν τα όργανα των φορέων
  • Επέτειος δύο χρόνων από την απόβαση των ΜΑΤ με συγκεντρώσεις σε Χίο και Μυτιλήνη προτάθηκε στη σύσκεψη στην Περιφέρεια

Στο «γήπεδο» των φορέων της Λέσβου είναι πλέον η «μπάλα» της απόφασης για τη συμμετοχή και το κάλεσμα των μελών τους σε παλλεσβιακό και παγχιακό συλλαλητήριο, το οποίο κατά τη συνάντηση που έγινε με πρόσκληση του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη, το πρωί της Παρασκευής στο κτίριο της Περιφέρειας, προτάθηκε να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου τόσο σε Μυτιλήνη όσο και σε Χίο, στην «επέτειο» δηλαδή των δύο χρόνων από την απόβαση των ΜΑΤ και τα γεγονότα που ακολούθησαν το επόμενο τριήμερο σε Καράβα και Διαβολόρεμα. 

Το ακριβές πλαίσιο των κινητοποιήσεων και τα σχετικά αιτήματα προωθήθηκαν από την Περιφέρεια στους εκπροσώπους των φορέων, οι οποίοι θα κληθούν να επιβεβαιώσουν ή μη τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία, και γενικότερα για την «επικύρωση» του πλαισίου αιτημάτων.

Η συνάντηση αυτή αφορούσε το 3ο σκέλος της απόφασης που πήρε το Περιφερειακό Συμβούλιο στη συνεδρίασή του τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την οποία με πρωτοβουλία της Περιφέρειας θα ακολουθούσε συντονισμός των φορέων για την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής των κατοίκων σε μαζικές κινητοποιήσεις. Στη συζήτηση, που έγινε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, οι εκπρόσωποι των φορέων παρέθεσαν τις απόψεις τους για τις εξελίξεις στο ζήτημα του μεταναστευτικού, καθώς επίσης και τις προτάσεις τους, με βάση τις οποίες οι επικεφαλής των περιφερειακών παρατάξεων αποφάσισαν το προτεινόμενο πλαίσιο κινητοποιήσεων, το οποίο αναφέρει:

«-Καμιά δομή «φιλοξενίας- φυλακή» στα νησιά μας. Να κλείσουν όλες οι υπάρχουσες.  Τα νησιά μας αντέχουν μόνο κέντρα καταγραφής και ταυτοποίησης περιορισμένης χωρητικότητας.

-Τα χρήματα που προορίζονται για τις δομές να δοθούν στην ανάπτυξη των νησιών με έργα υποδομής των νησιωτών μας.

-Οι τοπικές κοινωνίες στο Βόρειο Αιγαίο, φορείς και αιρετοί, δηλώνουν απερίφραστα ότι αντιτίθενται στην υλοποίηση οποιασδήποτε δομής και καλούν σε μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις 23 Φεβρουαρίου 2022.

-Εκφράζουν παράλληλα την αμέριστη συμπαράσταση σε όσους σήμερα διώκονται επειδή αντιστάθηκαν και εμπόδισαν να βγουν τα μηχανήματα των εργολάβων στα νησιά μας και για τα γεγονότα Καράβας στη Λέσβο και 18ου χιλιομέτρου στη Χίο».

Σημειώνεται πως στην σύσκεψη φορέων που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του κ. Μουτζούρη, συμμετείχαν ο Βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς, οι Αντιπεριφερειάρχες Πανάγος Κουφέλος, Δημήτρης Κουρσουμπάς, Αναστασία Αντωνέλλη, Παναγιώτης Χριστόφας, Παντελής Μπουρνιάς, οι επικεφαλής των Περιφερειακών Παρατάξεων Αγλαΐα Κυρίτση, Γιάννης Σπιλάνης, Στράτος Γεωργούλας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Νίκος Καρασάββας, οι Πρόεδροι των Δημοτικών Συμβουλίων Μυτιλήνης Δημοσθένης Χατζηγιάννης και Δυτικής Λέσβου Στρατής Γελαγώτης, ο Αντιδήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ανδρέας Αξής, οι Δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Μυτιλήνης Εριφύλη Χιωτέλλη, Παναγιώτης Βάλεσης, Εριφύλη Γιαννάκα, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μυτιλήνης Αλέκος Κουζινόγλου, ο Συντονιστής Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου Σταύρος Καραβασίλης, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου Παναγιώτης Προβέτζας, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου Παναγιώτης Αργυρόπουλος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης «Ασπίδα» Νίκος Γιαννάκας, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δημήτρης Βασιλούδης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης Γιάννης Μουτζούρης, οι Κίμων Χρυσίδης, Βασίλης Μαμώλης και Θεμιστοκλής Καμμένος, ως εκπρόσωποι του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου, ο Γιώργος Αλεξίου, Γραμματέας Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ, ο Γιάννης Ζαφειρίου ως εκπρόσωπος της διοίκησης του Πανεργατικού Κέντρου Λέσβου, ο Νίκος Μπουλμπούλης, Πρόεδρος Επαγγελματιών Βιοτεχνών Λέσβου, ο Δημήτρης Καραγιάννης, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, ο Νίκος Τσαγκαρέλλης από την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου, ο Κώστας Μαντέος από το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού και ο Χρήστος Τσιβγούλης από την Επιτροπή Αγώνα για το Μεταναστευτικό.

 

Μια άλλη προσέγγιση για τις εξελίξεις

Από τις τοποθετήσεις των παρόντων στη σύσκεψη, αξίζει να σημειωθεί εκείνη του Δημοσθένη Χατζηγιάννη, ο οποίος εκπροσωπώντας τη Δημοτική Αρχή, έκανε αναφορά στις σχετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης, αλλά και σε μια άλλη προσέγγιση για τις εξελίξεις, η οποία διαφοροποιείται από εκείνη της πλειοψηφίας των παρισταμένων. «Δεν είναι μόνο μαύρα τα μαντάτα που έχουμε για το μεταναστευτικό, αλλά και αισιόδοξα» σχολίασε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας πως έρχονται καλύτερες μέρες για το μεταναστευτικό μέσα από τα σχέδια της Κυβέρνησης για τη δημιουργία της δομής εκτός αστικού ιστού στη Βάστρια, ενώ ανέφερε πως θα είναι «όλεθρος και καταστροφή η συνέχιση της λειτουργίας της υπερδομής του Καρά-Τεπέ».

 

Το αναπτυξιακό σκέλος

Στο αναπτυξιακό σκέλος αλλά και σε αυτό του πλήγματος που δέχτηκαν πολλές επιχειρήσεις της Λέσβου στάθηκαν πολλοί από τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη, με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Λέσβου, Βαγγέλη Μυρσινιά, να επισημαίνει πως εδώ και επτά χρόνια εξέλιξης του μεταναστευτικού δεν έχει σταθεί κανείς πάνω από τα προβλήματα που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν οι κλάδοι επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από αυτό. «Κανείς δεν ασχολήθηκε ούτε για τις επιχειρήσεις, που το δεκαήμερο μετά τη φωτιά της Μόριας οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούσαν να τις πλησιάσουν καν», σχολίασε χαρακτηριστικά.

 

Προσοχή

Ειδική αναφορά στην ανάγκη περιφρούρησης του συλλαλητηρίου έκανε η Αντιπεριφερειάρχης Αναστασία Αντωνέλλη. «Να προασπίσουμε το συλλαλητήριο, να μην γίνει ό,τι και στη Βάστρια. Και επιπλέον, να δούμε τι μας ενώνει, όχι τι μας χωρίζει ιδεολογικά. Μας ενώνει το χρέος μας να νοιαστούμε για τον τόπο μας», ανέφερε μεταξύ άλλων.

 

Προβληματισμός φορέων

Αυτό που προκύπτει, ωστόσο, από το ρεπορτάζ είναι πως δεν βλέπει το σύνολο των φορέων τόσο ζεστά την προοπτική συμμετοχής στις κινητοποιήσεις και στο συλλαλητήριο της 23ης Φεβρουαρίου. Η αίσθηση που εκφράζεται από συμμετέχοντες στη σύσκεψη που έγινε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, είναι πως τελικά θα «ακολουθήσουν» το δρόμο που χαράζει η Περιφέρεια. 

Από την άλλη εκφράζονται ενστάσεις για σημεία του πλαισίου της κινητοποίησης και των αιτημάτων που το συνοδεύουν, με εκπροσώπους φορέων να σχολιάζουν πως δυσκολεύονται να περάσουν ένα τέτοιο ψήφισμα στα όργανά τους, πόσο μάλλον όταν έχουν λάβει συγκεκριμένες θέσεις για το ζήτημα στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν, στις οποίες αφενός εμμένουν, αφετέρου η ακριβής διατύπωση του πλαισίου έρχεται σε σύγκρουση με αυτές, ενώ επιπλέον κάποια από τα σημεία του δεν τα «συνυπογράφουν».

 

Αντίδραση Υπουργείου

Άμεση ήταν η αντίδραση του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου μετά τη σύσκεψη φορέων στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, υποστηρίζοντας πως η Κυβέρνηση αντιμετώπισε επιτυχώς τη μεταναστευτική κρίση στα νησιά, ενώ ολοκληρώνει τις νέες «κλειστές ελεγχόμενες δομές» ακριβώς όπως είχε τονίσει προεκλογικά ως πολιτική επιλογή. «Η Σάμος ήδη ξεπέρασε την κρίση. Δυστυχώς, κάποιοι διαιωνίζουν το πρόβλημα σε Λέσβο και Χίο, με εμφανή πλέον κίνητρα. Φάνηκε στις σημερινές τοποθετήσεις. Επιλέγουν το διχασμό, αν και γνωρίζουν καλά ότι το μεταναστευτικό είναι μια κρίση που απαιτεί – προπάντων – ενότητα», σχολίασε στην ανακοίνωσή του. 

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση