- Τι ζητά ο διοικητής του νοσοκομείου, Γιώργος Καμπούρης, από τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια για το θέμα του αξονικού
- Ποιο θα είναι το ισοζύγιο κόστους – οφέλους από την προμήθεια νέου αξονικού τομογράφου και ποιο το μεγάλο κέρδος για τους πολίτες
Παροπλισμένος από το διάστημα του Ιουλίου – όταν υπέστη βλάβη, αλλά μόλις αυτή επισκευάστηκε άλλη μια βλάβη μέσα στον Αύγουστο τον έθεσε διαδοχικά εκτός λειτουργίας – βρίσκεται ο αξονικός τομογράφος του νοσοκομείου Μυτιλήνης, που αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ασθενών για την εξαιρετικά σημαντική ακτινοδιαγνωστική εξέταση. Μάλιστα προκειμένου να αποφευχθούν τα προβλήματα ελλιπούς παροχής περίθαλψης σε ασθενείς που πρέπει να υποβληθούν σε αξονική τομογραφία, ο διοικητής του νοσοκομείου Γιώργος Καμπούρης βρήκε λύση στον ιδιωτικό τομέα, καθώς τον από μηχανής Θεό αποτέλεσε το ιδιωτικό Ακτινοδιαγνωστικό Κέντρο του Πολυδώρου Αμπατζή, που διέθεσε το δικό του μηχάνημα και για ασθενείς του νοσοκομείου, τουλάχιστον για τις επείγουσες καταστάσεις.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Αμπατζής προσφέρει βοήθεια στο νοσοκομείο, καθώς και στο παρελθόν όταν αντικατέστησε τον παλαιό αξονικό στο Ακτινοδιαγνωστικό του Κέντρο, τον προσέφερε δωρεάν στο νοσοκομείο, ωστόσο κρίθηκε ασύμφορη από προηγούμενη διοίκηση η εγκατάστασή του.
Ώρα μηδέν για τον αξονικό
Η δεύτερη βλάβη που έχει υποστεί ο αξονικός του νοσοκομείου, ο οποίος είναι της εταιρείας Philips και αυτό το διάστημα συμπληρώνει 11 χρόνια λειτουργίας και θεωρείται πλέον παρωχημένης τεχνολογίας, αποκαθίσταται εντός των ημερών καθώς για ένα διάστημα αναμενόταν ανταλλακτικό από το εξωτερικό, το οποίο έφτασε και ήδη μεταβαίνει και τεχνικός της εταιρείας για να το τοποθετήσει, ώστε από την επόμενη εβδομάδα το αργότερο ο αξονικός να τεθεί ξανά σε λειτουργία. Ωστόσο το ερώτημα είναι για πόσο θα μπορεί να λειτουργεί το μηχάνημα, το οποίο για τη χρήση του θεωρείται παλιό, καθώς τοποθετήθηκε το φθινόπωρο του 2012 συγχρηματοδοτούμενο από πόρους ΕΣΠΑ, επί διοικήσεως Δημήτρη Κατσιφαράκη στο Βοστάνειο, και εκτιμάται ότι μέχρι τώρα έχει κάνει μίνιμουμ περί τις 66.000 αξονικές τομογραφίες!
Όπως είπε στα Νέα της Λέσβου ο διοικητής του νοσοκομείου, Γιώργος Καμπούρης «το διαγνωστικό μηχάνημα κατά μέσο όρο το χρόνο κάνει 6.000 – 6.500 αξονικές τομογραφίες και έχοντας υπερβεί τη δεκαετία χρήσης λογικό είναι να αρχίζει να παρουσιάζει κάποιες βλάβες που το θέτουν εκτός λειτουργίας και αυτό προκαλεί αρρυθμίες στη λειτουργία του νοσοκομείου. Χρέος μας είναι να ξεπερνούμε αυτά τα προβλήματα και γι’ αυτό βρήκαμε αξονικό τομογράφο για τις επείγουσες ανάγκες ασθενών μας με τη συνδρομή του Ακτινοδιαγνωστικού Κέντρου του κ. Αμπατζή, τον οποίο θέλω θερμά να ευχαριστήσω για την πολύτιμη βοήθειά του στο Ίδρυμά μας και στον άνθρωπο».
Μισό εκατομμύριο ευρώ για νέο αξονικό!
Ο διοικητής του νοσοκομείου διαβλέποντας ενδεχομένως ότι τα προβλήματα στον αξονικό τομογράφο μπορεί να πυκνώσουν στο μέλλον και να επαναληφθούν τα όσα είχαν συμβεί στο μακρινό παρελθόν με τον αξονικό τομογράφο, που είχε δωρίσει στο νοσοκομείο το ΙΚΑ και παρουσίαζε βλάβες σχεδόν κάθε μήνα, υπέβαλε αίτημα στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου για αγορά νέου αξονικού τομογράφου για το νοσοκομείο. Προφανώς αυτό για να γίνει δεν θα είναι άμεσο. Αρχικά θα πρέπει να εγκριθεί το σημαντικό κονδύλι των 500.000 ευρώ που είναι ο προϋπολογισμός ενός τέτοιου μηχανήματος και κατόπιν να ακολουθήσουν διαγωνιστικές διαδικασίες για την ανάδειξη προμηθευτή. Στη συνέχεια να υπογραφούν συμβάσεις, και μετά τους προβλεπόμενους ελέγχους να ξεκινήσει η διαδικασία της προμήθειας και της εγκατάστασης. Όλες αυτές οι διαδικασίες μπορεί να πάρουν ακόμα και χρόνια μέχρι να φτάσουμε στο αποτέλεσμα, ωστόσο ο κ. Καμπούρης σπεύδει από τώρα επί των ημερών του να υποβάλει το αίτημα θέτοντας και ζητήματα οικονομιών κλίμακας από την προμήθεια του νέου μηχανήματος.
Τι σημαίνει νέος αξονικός
Ο αξονικός τομογράφος που λειτουργεί στις μέρες μας στο νοσοκομείο θεωρείται παρωχημένος καθώς στην Ελλάδα πλέον εγκαθίστανται νέας γενιάς τέτοια μηχανήματα, που έχουν υψηλότερη απεικονιστική ευκρίνεια και μπορούν να δουν σε ακόμα μεγαλύτερο «βάθος» τα προβλήματα για τα οποία υποβάλλονται σε αξονική οι ασθενείς. Αυτό τους καθιστά πιο ασφαλείς για τους πολίτες που υποβάλλονται σε αξονική τομογραφία, καθώς έχουν χαμηλότερα ποσοστά ακτινοβολίας, τα οποία σε σχέση με τον αξονικό του νοσοκομείου μπορεί να είναι μειωμένα ακόμα και κατά 40%.
Ο κ. Καμπούρης έχει ζητήσει από τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου την αντικατάσταση του αξονικού με έναν νέας τεχνολογίας 64 τομών, με δυνατότητα ανασύνθεσης σε 128 τομές και ο προϋπολογισμός αυτού του μηχανήματος ανέρχεται στις 500.000 ευρώ με το ΦΠΑ.
Είναι ιατρικώς αποδεκτό ότι η δόση ακτινοβολίας από τις εξετάσεις διαγνωστικής απεικόνισης, όπως η Αξονική Τομογραφία, επιβαρύνει με μικρή αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου κατά τη διάρκεια της ζωής του εξεταζόμενου. Ο εκτιμώμενος κίνδυνος ποικίλλει σημαντικά και εξαρτάται από την ηλικία του ασθενούς, καθώς και από την περιοχή εξέτασης.
Από τα παραπάνω γίνεται σαφές πως ο αξονικός τομογράφος δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται αλόγιστα στους ασθενείς, ενώ όσο πιο σύγχρονο είναι το μηχάνημα τόσο περισσότερο μειώνονται τα ποσοστά της ακτινοβολίας και άρα ο κίνδυνος.
Επιπλέον, με το νέο μηχάνημα το νοσοκομείο Μυτιλήνης θα καταφέρει να αναβαθμίσει την απεικονιστική ευκρίνεια εμπλουτίζοντας τη διαγνωστική ικανότητα του τομογράφου και με άλλες διαγνωστικές εξετάσεις, όπως παραδείγματος χάριν εικονική ενδοσκόπηση, ψηφιακή αφαιρετική αγγειογραφία, ανάλυση αιμάτωσης εγκεφάλου και αξονική στεφανιογραφία που δεν γίνονται από το Βοστάνειο.
Αν το Υπουργείο Υγείας εγκρίνει άμεσα το αίτημα του νοσοκομείου, το Βοστάνειο εξοικονομεί το ποσό των 45.000 ευρώ, καθώς ο υφιστάμενος αξονικός τομογράφος θα πρέπει το 2024 να αποκτήσει νέο εγχυτή που κοστίζει το ποσό που προαναφέραμε, μια και παύει να υποστηρίζεται στο τέλος του τρέχοντος έτους ο εγχυτής που διαθέτει. Με το νέο αξονικό τομογράφο το νοσοκομείο Μυτιλήνης θα επιτύχει οικονομίες κλίμακας, καθώς θα έχει χαμηλότερο κόστος συντήρησης σε σχέση με τον ήδη λειτουργούντα αξονικό τομογράφο που είναι παλαιότερης τεχνολογίας και παρουσιάζει προβλήματα και ως εκ τούτου το ισοζύγιο οφέλους – κόστους είναι προς το όφελος του νοσοκομείου. Με απλά λόγια πληρώνοντας το Υπουργείο Υγείας 500.000 ευρώ για νέο αξονικό θα κάνει μία επένδυση στο νοσοκομείο Μυτιλήνης εξοικονομώντας χρήματα, καθώς αν υπολογίσουμε 45.000 ευρώ τον εγχυτή που θα χρειαστεί από το 2024 ο παλιός και τις βλάβες που θα πρέπει να επισκευάζει και είναι ιδιαίτερα κοστοβόρες, μπορεί στο τέλος να βρεθεί να έχει πληρώσει το 50% του κόστους προμήθειας του νέου αξονικού για επισκευές και προσθήκες στον παλιό!
Στηρίξτε το Βοστάνειο
Το Υπουργείο Υγείας μπορεί να χρηματοδοτήσει την προμήθεια του αξονικού τομογράφου από τον προϋπολογισμό του ή να την εντάξει στο ΕΣΠΑ ή ακόμα και στο Ταμείο Ανάκαμψης ώστε να καλυφθεί αυτή η δαπάνη. Ωστόσο αυτό για να γίνει χρειάζεται πολιτική βούληση και προς αυτήν την κατεύθυνση – σε μία περίοδο που η Ελλάδα παλεύει μέσα στις λάσπες του θεσσαλικού κάμπου και στα καμένα του Έβρου – δύσκολα η Αθήνα θα ανάψει το πράσινο φως για την αντικατάσταση ενός αξονικού τομογράφου παλαιάς τεχνολογίας με έναν σύγχρονο, όσο κι αν διαφαίνεται το όφελος για τους πολίτες.
Προς αυτή την κατεύθυνση απαιτείται συστράτευση όλων των δυνάμεων της Λέσβου, των πολιτικών και Αυτοδιοικητικών, της Περιφέρειας, των Δημάρχων και των Βουλευτών ώστε να στηρίξουν με παρεμβάσεις τους αυτό το αίτημα για τη χρηματοδότηση αγοράς του νέου αξονικού τομογράφου. Μία τέτοια προμήθεια, για παράδειγμα, θα μπορούσε να καλυφθεί από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, καθώς ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης έχει αποδείξει στο πρόσφατο παρελθόν ότι έχει αντανακλαστικά σε τέτοιες ανάγκες, καθώς χρηματοδότησε με το ποσό των 300.000 ευρώ την προμήθεια του νευροχειρουργικού μικροσκοπίου που απέκτησε για πρώτη φορά το Βοστάνειο τον Απρίλιο του 2022, οπότε άνοιξε μία νέα σελίδα για τους νευροχειρουργούς του νοσηλευτικού Ιδρύματος στον τόπο μας.
Απαιτείται, λοιπόν, συστράτευση της κοινωνίας και των φορέων της, προσήλωση στο στόχο και συντονισμός ώστε να πειστεί το Υπουργείο να χρηματοδοτήσει, να κάνει αυτή την επένδυση για την υγεία των κατοίκων της Λέσβου του μεταναστευτικού ή εναλλακτικά να χρηματοδοτήσει αυτή την προμήθεια η Περιφέρεια ή άλλος φορέας.