Ώρα “Ο” και στη Λέσβο

Spread the love


  • Εμφανίστηκε η πρώτη (από τις πολλές;) περίπτωση της νέας μετάλλαξης και στη Μυτιλήνη
  • Εμβόλια και αυτοπροστασία για να αντιμετωπιστεί το νέο… τσουνάμι της πανδημίας προτείνουν οι ειδικοί

Στο ίδιο μοτίβο και από το κακό στο χειρότερο συνεχίστηκε η χθεσινή μέρα όσον αφορά τη διαμόρφωση της επιδημιολογικής κατάστασης, με 193 νέα κρούσματα στη Λέσβο και 28.828 σε όλη την επικράτεια, από τα οποία όμως είχαμε και την πρώτη εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον στο νησί μας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κρούσμα αφορά άτομο το οποίο είχε ταξιδέψει στη Λέσβο από την Αγγλία, όπου μένει μόνιμα, ενώ αναμένονται και περαιτέρω ενέργειες, εφόσον ο κεντρικός ΕΟΔΥ ενημερώσει τους αρμόδιους φορείς της Λέσβου (υγειονομικούς, πολιτική προστασία κλπ.) για την ιχνηλάτηση και την επιτήρηση των θετικών περιστατικών. 

Την ίδια ώρα, η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και η ήπια νόσηση που αυτά παρουσιάζουν, «μαρτυρούν» περισσότερες περιπτώσεις της νέας μετάλλαξης στη Λέσβο, οι οποίες όμως θα επιβεβαιωθούν πρακτικά το προσεχές διάστημα, λόγω του χρόνου που απαιτείται για την ανάλυση των δειγμάτων από τα ειδικά εργαστήρια. Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι πολύ ανησυχητική, και αν και χθες σημειώναμε στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμά μας με αφορμή τα 177 κρούσματα πως «χειρότερα δεν γίνεται», οι εξελίξεις έρχονται να αποδείξουν το αντίθετο και να μας κάνουν να περιμένουμε, «κάθε μέρα και χειρότερα».

Ήδη από χθες το πρωί διαφαινόταν πως η κατάσταση θα διαμορφωνόταν αντίστοιχα με την Τρίτη και οι ειδικοί προέβλεπαν μάλιστα πως θα ξεπερνούσαμε τα 30.000 κρούσματα, κάτι που σχετικά οριακά δεν συνέβη. Σε συνέντευξή του σε τηλεοπτική εκπομπή, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως αιφνιδιάστηκαν, καθώς περίμεναν περί τα 18.000 κρούσματα κοντά στην ημέρα των Φώτων, αλλά εμφανίστηκαν τα πλέον των 21.000 μια εβδομάδα νωρίτερα. «Μπορεί να έχουμε παρόμοιες τιμές και τις επόμενες ημέρες. Σε αυτή την πανδημία ένα μέρος των κρουσμάτων συνεχίζουν να είναι Δέλτα, τα υπόλοιπα είναι Όμικρον και θα δούμε τι διασωληνώσεις και νοσηλείες θα δώσουν», σημείωσε ο κ. Τζανάκης, ενώ πρόσθεσε πως αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες μέρες και κορύφωση στα τέλη του Ιανουαρίου.

 

Δύσκολη κατάσταση

Μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση περιγράφουν οι επικεφαλής των δομών υγείας της Μυτιλήνης, αντίστοιχη με αυτή της Τρίτης, σημειώνοντας από νωρίς την αθρόα προσέλευση πολιτών για τεστ COVID-19 και την εμφάνιση πολλών νέων κρουσμάτων. «Δεν έχει ξαναγίνει αυτό. Μιλάμε για μια πολύ δύσκολη κατάσταση, με πάρα πολλά κρούσματα», είπε η Διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης, Ελεονώρα Μανιάτη, επισημαίνοντας πως δεν υπήρχε σαφής διαχωρισμός ανάμεσα σε εμβολιασμένους και μη για τα νέα κρούσματα, καθώς αυτά ήταν ανάμεικτα, με την πλειοψηφία τους να εμφανίζεται στην πόλη της Μυτιλήνης. «Στα χωριά, συγκριτικά, είναι πιο μαζεμένα τα πράγματα. Τα περισσότερα κρούσματα εμφανίζονται εδώ στην κοινότητά μας στη Μυτιλήνη και αρκετά και στην Καλλονή» υποστήριξε η κ. Μανιάτη, ενώ πρόσθεσε πως για τεστ προσέρχονται άτομα στα οποία εμφανίζονται κάποια συμπτώματα, έχουν θετικό αποτέλεσμα σε self test και πηγαίνουν στο Κ.Υ. για επιβεβαίωση του αποτελέσματος.

Αντίστοιχη η εικόνα που μετέφερε από την δική του πλευρά και ο διοικητής του Βοστάνειου, Γιώργος Καμπούρης, ο οποίος υπογράμμισε πως και χθες τα κρούσματα ήταν ιδιαίτερα αυξημένα. «Πρέπει οπωσδήποτε να ενταθούν οι εμβολιασμοί, να εμβολιαστούν ακόμη και οι διστακτικοί, και βέβαια με 3η δόση η οποία προσφέρει ακόμη περισσότερη προστασία για τη μετάλλαξη Όμικρον. Και βέβαια να τηρούμε οπωσδήποτε αυστηρά τα ατομικά μέτρα προστασίας», κάλεσε τους πολίτες ο κ. Καμπούρης, σημειώνοντας πως μέχρι νωρίς το μεσημέρι στο νοσοκομείο της πόλης νοσηλεύονταν 17 άτομα, ενώ δεν υπήρχε ασθενής με κορονοϊό εντός της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.

 

Μια αισιόδοξη οπτική

Μια αισιόδοξη οπτική μεταφέρει στα «ΝΕΑ της Λέσβου» ο ιατρός Μάκης Αξιώτης, ο οποίος μάλιστα είναι και μέλος της Επιτροπής Υγείας του Δήμου Μυτιλήνης ως σύμβουλος του Δημάρχου. Ο πρώην Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης σημείωσε πως ο ίδιος θεωρεί ανησυχητικό δείκτη της πανδημίας τον αριθμό νοσηλευομένων στις ΜΕΘ και τον αριθμό των θανάτων και όχι εκείνον των κρουσμάτων. «Τα κρούσματα μπορεί να είναι 50 ή και 500. Το θέμα είναι πόσοι νοσηλεύονται, πόσοι νοσηλεύονται στις ΜΕΘ και η θνησιμότητα. Φυσικά την απάντηση θα την δώσουν οι ειδικοί, αλλά δεδομένων των ελαφρών νοσήσεων θεωρώ πως πολλές είναι της μετάλλαξης Όμικρον, η οποία ελπίζω πως θα εκτοπίσει τη Δέλτα», ανέφερε.

Σχολίασε, δε, πως η σαρωτική επικράτηση της Όμικρον με αυτά τα χαρακτηριστικά, φυσικά μπορεί να επιβαρύνει κάπως το Εθνικό Σύστημα Υγείας, την ίδια στιγμή όμως μπορεί να διαμορφώσει μια εντελώς διαφορετική εικόνα για την πανδημία γενικότερα, εάν αυτή περάσει σε μια λανθάνουσα κατάσταση και απαιτεί πλέον ένα εμβόλιο τον χρόνο από τους πολίτες. «Τα σημειώνω αυτά ως φύσει αισιόδοξος άνθρωπος και με βάση τα όσα διαπιστώνω από τα ως τώρα δεδομένα και αυτή είναι βέβαια μια άποψη από τις χιλιάδες που μπορεί να εκφράσουν συνάδελφοι σε όλο τον κόσμο», διευκρινίζει ο κ. Αξιώτης.

 

Πραγματοποίηση τεστ

Σημαντικότατο ρόλο πλέον παίζουν για μια ακόμη φορά οι ενέργειες αυτοπροστασίας μας, με την πραγματοποίηση τεστ για έγκαιρη διαπίστωση της νόσησης πριν σημειωθεί μεγάλη διασπορά στο περιβάλλον μας να είναι εξαιρετικά κομβική για την ανάσχεση της πανδημίας. Για τη Λέσβο, σημειώνεται πως οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ θα πραγματοποιούν rapid-test στο Σκαλοχώρι από τις 09:30 έως τις 11:30 και στο Δημοτικό Θέατρο της Καλλονής από τις 12:00 έως τις 14:00, ενώ όπως κάθε μέρα, έτσι και σήμερα πραγματοποιούνται τεστ και στο Κέντρο Υγείας της Μυτιλήνης από τις 08:30 έως τις 15:45.

 

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση