Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

«Ώρα της κρίσης» στα Πανεπιστήμια

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Ωφελημένα από τη διαδικασία του Υπουργείου τα περιφερειακά ΑΕΙ, όπως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

«Ώρα της κρίσης» για δεκάδες τμήματα Πανεπιστημίων, τα οποία έχουν μπει στο μικροσκόπιο των αρμόδιων Επιτροπών του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ενόψει των αλλαγών που θα δούμε στον πανεπιστημιακό χάρτη της χώρας και οι οποίες θα αποτυπωθούν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο στο μηχανογραφικό δελτίο των πανελλαδικών εξετάσεων της φετινής χρονιάς. Η διαδικασία αυτή αφορά περισσότερα από 50 πανεπιστημιακά τμήματα σε όλη τη χώρα, τα οποία αντιμετωπίζουν την προοπτική της κατάργησης ή συγχώνευσης, με την «εξίσωση» που καλείται να λύσει το Υπουργείο να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον αριθμό φοιτητών, τη βιωσιμότητα των τμημάτων, τους ρυθμούς αποφοίτησης και την ύπαρξη τμημάτων με παρεμφερές αντικείμενο, με τρόπο που φαίνεται πως ευνοεί τα περιφερειακά Πανεπιστήμια έναντι των κεντρικών, γεγονός που δείχνει πως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου δεν κινδυνεύει. 

Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης αυτής θα ανακοινωθούν τον προσεχή Μάιο, όπου μεταξύ άλλων αναμένεται αύξηση των θέσεων υπέρ των περιφερειακών ΑΕΙ έναντι των κεντρικών ιδρυμάτων. Τα σημεία που εξετάζονται είναι:

  1. Ο χαμηλός αριθμός φοιτητών.
  2. Η βιωσιμότητα του τμήματος (π.χ. επάρκεια προσωπικού, διαθεσιμότητα υποδομών).
  3. Η ύπαρξη τμημάτων με συναφές αντικείμενο σε διάφορες περιοχές και οι αλληλοεπικαλύψεις.
  4. Ο ρυθμός αποφοίτησης, η ποιότητα και η διεθνής αναγνώριση του ερευνητικού έργου, η απορροφητικότητα των πτυχιούχων από την αγορά εργασίας κ.ά..

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, από όλη αυτή τη διαδικασία έχουν βγει χρήσιμα συμπεράσματα τα οποία συνεκτιμώνται. Για παράδειγμα προκύπτει η πληθώρα γεωτεχνικών σχολών, από τα οποία λίγα συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των υποψηφίων, την ίδια στιγμή που τα τμήματα Πληροφορικής με δεδομένη τη ζήτηση και τον ψηφιακό προσανατολισμό της οικονομίας γενικότερα είναι λίγα. Επιπλέον, καταγράφεται το γεγονός ότι περιφερειακά τμήματα δέχονται πίεση από την ίδρυση ομοειδών τμημάτων σε κεντρικά Πανεπιστήμια, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Μαθηματικό της Σάμου, στο οποίο είχαμε φέτος την εισαγωγή ελάχιστων φοιτητών και φοιτητριών, αν και υπάρχει το απαραίτητο διδακτικό προσωπικό και το έργο του και η προσφορά του στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι θετικά.

Θυμίζουμε πως το συγκεκριμένο ζήτημα είχε σχολιάσει στα «ΝΕΑ της Λέσβου» και η Πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Χρυσή Βιτσιλάκη, με αφορμή τον χαμηλό αριθμό επιτυχόντων στα τμήματα των νησιών το περασμένο καλοκαίρι. Ειδικότερα, είχε επισημάνει πως η στρατηγική δημιουργίας νέων τμημάτων σε όλη τη χώρα επηρέασε σημαντικά και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, αφού νεοϊδρυθέντα τμήματα όχι απλά είναι παρεμφερή με υπάρχοντα τμήματα στα νησιά, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις αντιγράφεται ακόμη και το πρόγραμμα σπουδών τους. Σαν αποτέλεσμα, είναι αναπόφευκτη η «διαρροή» σε τμήματα εκτός Πανεπιστημίου Αιγαίου, υποψήφιων φοιτητών και φοιτητριών, που ενδιαφέρονται να σπουδάσουν συγκεκριμένο αντικείμενο.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img