Στη Λέσβο συγκεντρώνεται το παγκόσμιο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη των Γεωπάρκων με συμμετέχοντες από 21 χώρες από όλο τον κόσμο με την πραγματοποίηση του Διεθνούς Σχολείου Γεωπάρκων 2019 με αντικείμενο «Κλιματική αλλαγή και μείωση των επιπτώσεων από φυσικές καταστροφές».
Το 11ο Διεθνές Σχολείο Γεωπάρκων συνδιοργανώνεται από 31 Μαΐου έως 10 Ιουνίου 2019 από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου – Τμήμα Γεωγραφίας, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, την UNESCO και το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων. Η διοργάνωση έχει την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής και της Περιφέρειας Β. Αιγαίου.
Τις εργασίες του Διεθνούς Σχολείου Γεωπάρκων άνοιξε ο Καθ. Νικόλαος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων, ο οποίος καλωσόρισε τους συμμετέχοντες που βρέθηκαν στη Λέσβο από όλο τον κόσμο.
Μήνυμα απέστειλε η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO Αικατερίνη Τζιτζικώστα.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έναρξης ο Καθ. Νίκος Ζούρος παρουσίασε το διεθνές πρόγραμμα της UNESCO «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO» και τα μοναδικά χαρακτηριστικά των Γεωπάρκων, ενώ μέσα από εντυπωσιακά βίντεο μετέφερε στους συμμετέχοντες της εκδήλωσης μοναδικές εικόνες περιοχών από όλο τον κόσμο οι οποίες έχουν αναγνωριστεί ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO, αλλά και εικόνες από τα Ευρωπαϊκά Γεωπάρκα και τα Γεωπάρκα Ελλάδας και Κύπρου. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή βίντεο για τις αθλητικές δραστηριότητες που υλοποιούνται στη Λέσβο και τις ανασκαφικές εργασίες και εργασίες συντήρησης στην περιοχή Ακρόχειρα, οι οποίες ενθουσίασαν τους συμμετέχοντες.