Πάνω από ένας μήνας έχει περάσει από το συλλαλητήριο στη Βάστρια, και λίγες εβδομάδες από το συλλαλητήριο στην Πλατεία Σαπφούς, ωστόσο το έργο κατασκευής της νέας δομής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών δεν έχει σημειώσει καμιά ουσιαστική εξέλιξη. Και αυτό καθώς τα καμένα μηχανήματα παραμένουν στην περιοχή, με τη μετακίνησή τους από εκεί να είναι πρακτικά αδύνατη αυτή τη στιγμή και τις μόνες εργασίες να αφορούν την κατασκευή περίφραξης γύρω από το σημείο όπου βρίσκονται τα μηχανήματα. Όλα αυτά, δείχνουν ένα προσωρινό «πάγωμα» όχι μόνο στην εκτέλεση του έργου, αλλά ακόμη και στις κινητοποιήσεις.
Μπορεί ο δρόμος που φαίνεται πως άνοιξαν στις αρχές Φεβρουαρίου τα μηχανήματα να επέτρεψε τη διέλευσή τους από τον υπάρχοντα δρόμο μέχρι το σημείο που θα κατασκευαστεί η νέα δομή, δεν ισχύει όμως το ίδιο για την μετακίνησή τους τώρα που δεν είναι λειτουργικά. Θυμίζουμε πως στο τέλος του συλλαλητηρίου της 7ης Φεβρουαρίου ομάδα διαδηλωτών προχώρησε στον εμπρησμό των μηχανημάτων που βρίσκονταν στο σημείο για λογαριασμό της αναδόχου εταιρείας. Έτσι, απαιτείται μεγάλος γερανός για τη μετακίνησή τους από εκεί, και κατ’ επέκταση για την αντικατάστασή τους, ο οποίος όμως δεν μπορεί να περάσει από τον συγκεκριμένο δρόμο. Οπότε, ως πρώτο βήμα για την όποια εξέλιξη είναι η «διαπλάτυνση» ή κάποια άλλη παρέμβαση, ώστε η χρήση γερανού να είναι εφικτή.
Καμία παρέμβαση
Την ίδια στιγμή, δεν υπάρχει καμία αντίδραση – τουλάχιστον σε επίπεδο κινητοποίησης ή παράστασης στο σημείο – αν και κάτοικοι της περιοχής «επιβλέπουν» τις εξελίξεις. Ο λόγος είναι αφενός γιατί τα «βήματα» που γίνονται δεν είναι τέτοια που να δρομολογούν τέτοιου είδους ενέργειες, αφετέρου τα γεγονότα που ακολούθησαν από το πρώτο συλλαλητήριο επιβάλλουν περισσότερο προσεκτικές κινήσεις. Αναφερόμαστε, φυσικά, στις συλλήψεις που έγιναν μετά τον εμπρησμό των μηχανημάτων, αλλά και τον σχηματισμό δικογραφίας για διάφορα πρόσωπα που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο, τα οποία σε συνδυασμό με τις φημολογούμενες υψηλές αξιώσεις της αναδόχου για αποζημιώσεις από όσους καταδικαστούν, είναι φυσιολογικό να έχουν κάμψει κάπως το ηθικό πολλών συμμετεχόντων στις κινητοποιήσεις.
Για να το θέσουμε πιο απλά δεν είναι λίγοι εκείνοι, που υπό την ανησυχία «μην μπλέξουν» κρατούν πολύ πιο χαμηλούς τόνους. Αυτό, άλλωστε, φάνηκε σε ένα βαθμό και στη διαδήλωση της πλατείας Σαπφούς, λίγες μέρες αργότερα, όπου υπήρχε κόσμος που κρατούσε αποστάσεις από το «επίκεντρο» των ομιλιών και του συλλαλητηρίου αποφεύγοντας ακόμη και τον φακό της κάμερας.
Η νομική οδός
Βέβαια όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι οι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει την προσπάθεια να μην προχωρήσει ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης για τη νέα δομή. Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία προσφυγής της Περιφέρειας στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η οποία πρόκειται να συνοδευτεί και με ασφαλιστικά μέτρα, προκειμένου να σταματήσει άμεσα και η εκτέλεση του έργου κατασκευής στη Βάστρια. Με λίγα λόγια, εφόσον ακολουθείται η νομική οδός για το θέμα της δομής, τα εμπλεκόμενα μέρη φαίνεται πως δίνουν περισσότερο έμφαση σε αυτήν, αντί για άλλες μορφές κινητοποιήσεων.
Άλλωστε, ζητούμενο από εκείνη την πλευρά είναι να μην υλοποιηθεί η συγκεκριμένη πτυχή της μεταναστευτικής πολιτικής της Κυβέρνησης. Με δεδομένο ότι από την πλευρά της τελευταίας αναζητούνται αφορμές αποδόμησης των αιτημάτων των νησιωτών, είναι σαφές πως τα βήματα που γίνονται είναι περισσότερο προσεκτικά. Από την άλλη, η συζήτηση αυτή γίνεται ενόσω από την πλευρά της Κυβέρνησης και της αναδόχου εταιρείας έχουν επίσης πέσει οι ρυθμοί, ωστόσο είναι βέβαιο πως τα σχέδια δεν έχουν εγκαταλειφθεί και οι μηχανές κατασκευής της δομής στη Βάστρια θα βάλουν μπρος ξανά. Εκτός κι αν όντως τους βάλει φρένο το ΣτΕ.