- Δεν έχει τέλος η αδιαφορία γονέων Ρομά για τα παιδιά τους, που όχι μόνο ζουν σε άθλιες συνθήκες, αλλά εκτίθενται και σε απρόβλεπτους κινδύνους
«Τα φάρμακα θα πρέπει να φυλάσσονται μακριά από παιδιά για να αποφευχθεί ο κίνδυνος δηλητηρίασης».
Η παραπάνω φράση αναγράφεται σε όλες τις συσκευασίες φαρμάκων που διατίθενται στην αγορά καθώς με αυτό τον τρόπο οι φαρμακευτικές εταιρείες επιχειρούν ευκρινώς να υπενθυμίζουν στους γονείς και σε κάθε άλλο αρμόδιο ότι στις συσκευασίες των φαρμάκων δεν θα πρέπει να έχουν πρόσβαση τα παιδιά παρά μόνο με την παρουσία των γονέων τους για τη χορήγηση φαρμάκων με ιατρική συνταγή. Ωστόσο αυτό ελάχιστη σημασία φαίνεται να έχει για τους γονείς των εικονιζόμενων παιδιών Ρομά, τα οποία έχουν αφεθεί με αδιαφορία να περιφέρονται σαν «αδέσποτα σκυλιά» στους δρόμους της Μυτιλήνης και πολλές φορές ίσως και να υποχρεώνονται να επαιτούν στους περαστικούς για να πηγαίνουν λεφτά στους δικούς τους.
Σοκ στην Ερμού
Οι δύο φωτογραφίες που δημοσιεύουν σήμερα τα Νέα της Λέσβου και ελήφθησαν έξω από φαρμακείο στην οδό Ερμού πραγματικά συγκλονίζουν, καθώς καταγράφονται οι κινήσεις δύο μικρών παιδιών Ρομά να έχουν ανοίξει τον κάδο ανακύκλωσης φαρμάκων της Συνεταιριστικής Φαρμακαποθήκης, ο οποίος είναι τοποθετημένος έξω από το φαρμακείο και να περιεργάζονται τις συσκευασίες των φαρμάκων που έχουν αφήσει οι πολίτες για ανακύκλωση και άλλη χρήση. Διερχόμενοι πολίτες μεσημβρινές ώρες πριν από λίγες ημέρες στην αγορά της Μυτιλήνης βλέποντας τα δύο παιδιά ανάμεσα στα φάρμακα προσπερνούσαν αδιάφορα. Ωστόσο υπήρξαν και κάποιοι που δεν έμειναν αδιάφοροι αντιλαμβανόμενοι τους άμεσους κινδύνους γι’ αυτές τις δύο ψυχές.
Μπροστά σε αυτή την εικόνα λοιπόν κάποιοι πολίτες και επαγγελματίες της αγοράς επικοινώνησαν με τα Νέα της Λέσβου ζητώντας να μεταβούμε άμεσα στο σημείο ώστε να δούμε τα όσα μας έλεγαν, πράγμα που έγινε και μάλιστα η εφημερίδα μας επικοινώνησε με το 100 ενημερώνοντας τον αστυνομικό της βάρδιας για τα τεκταινόμενα προκειμένου να δρομολογηθεί η άμεση επέμβαση περιπολικού για την αποτροπή αυτών των παιδιών να παραμείνουν περισσότερο χρόνο στο συγκεκριμένο σημείο.
Η εικόνα ρακένδυτων παιδιών Ρομά στους δρόμους της Μυτιλήνης είναι τόσο συνηθισμένη εδώ και χρόνια ώστε πλέον ελάχιστοι να συγκινούνται μπροστά σε αυτές τις καταστάσεις και αυτό δείχνει πού οδηγεί τα αντανακλαστικά της κοινωνίας μας η αδιαφορία των μηχανισμών κοινωνικής πρόνοιας όταν δεν κάνουν το καθήκον τους. Όσο όμως συνηθισμένες και αν είναι αυτές οι εικόνες των μικρών παιδιών Ρομά που ζουν στην εξαθλίωση, ουδείς μπορεί να μείνει ασυγκίνητος όταν βλέπει δύο μικρά παιδιά να παίζουν με τα φάρμακα, με άλλα λόγια να παίζουν με τα υλικά εκείνα που μπορούν να τους προκαλέσουν ακόμα και το θάνατο. Ιδιαίτερα όταν αυτά τα παιδιά είναι πεινασμένα και μπορεί να καταπιούν φάρμακα, ακόμα και σε μία ασυναίσθητη κίνηση για να κορέσουν την πείνα τους. Άλλωστε πρόκειται για παιδιά λίγων ετών.
Ο Γιάννης Μουτζούρης
Για το θέμα μίλησε στα Νέα της Λέσβου και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης Γιάννης Μουτζούρης, ο οποίος ανέφερε ότι «έχουμε αναδείξει τα ζητήματα και τα προβλήματα που τροφοδοτούνται από τον τρόπο λειτουργίας κάποιων ατόμων Ρομά μέσα στην αγορά, καθώς παρενοχλούν, ρυπαίνουν και γενικά δεν συνεργάζονται παρά τις εκκλήσεις μας. Καθημερινά στην αγορά περιφέρονται και μικρά παιδιά που ζητιανεύουν από περαστικούς και συναδέλφους, καθώς το μεσημέρι κάποιοι ενήλικοι προφανώς τα περιμένουν να τους παραδώσουν τα χρήματα. Η θέση μας ως εκπρόσωποι των εμπόρων αλλά πρωτίστως ανθρώπινα είναι ότι δεν νοείται να βρίσκονται μόνα τους παιδιά λίγων ετών χωρίς να τα συνοδεύουν οι γονείς και να περιφέρονται ανάμεσα σε αυτοκίνητα και μηχανάκια, αλλά και γενικότερα να βρίσκονται εκτεθειμένα σε διάφορους κινδύνους και ένας από αυτούς είναι και αυτό που έγινε με τα φάρμακα, καθώς είναι μικρά παιδιά. Αυτά τα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο και να βρίσκονται σε ένα ασφαλές περιβάλλον και όχι να περιφέρονται στους δρόμους πότε με καύσωνες και πότε με βροχές. Οι γονείς τους οφείλουν να τους παρέχουν τις φτωχικές μεν, αλλά στοιχειώδεις συνθήκες διαβίωσης και ανάπτυξής τους, ειδάλλως θα πρέπει να επιλαμβάνονται οι κοινωνικές υπηρεσίες».
Ο κάδος ανακύκλωσης
Πάντως με την ευκαιρία της περίπτωσης των δυο παιδιών Ρομά που αναποδογύρισαν τον κάδο ανακύκλωσης φαρμάκων έξω από φαρμακείο της Ερμού, τίθεται ένα ζήτημα για το κατά πόσο πρέπει τέτοιοι κάδοι να τοποθετούνται έξω από τα φαρμακεία και όχι μέσα στον ελεγχόμενο χώρο όπου βρίσκονται και οι φαρμακοποιοί. Ενδεχομένως το συγκεκριμένο φαρμακείο να είναι μεταξύ των λίγων, αν όχι και το μοναδικό που έχουν τους κάδους ανακύκλωσης στον εξωτερικό χώρο και όχι εντός του καταστήματος. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν απαλλάσσει τους γονείς των δύο παιδιών Ρομά από τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες τους. Ωστόσο το να βρίσκεται ένας κάδος με φάρμακα εκτεθειμένος σε κοινή θέα και στον οποίο να μπορεί να έχει πρόσβαση ο καθένας όλες τις ώρες, αυτό τροφοδοτεί και άλλους κινδύνους και είναι κάτι για το οποίο οφείλει και πρέπει να τοποθετηθεί ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λέσβου.