Αν έχεις την ευκαιρία να περιηγηθείς στην Πελοπόννησο, όποια πέτρα κι αν σηκώσεις θα καταλάβεις την ενέργεια από τα αγιασμένα χώματα που πότισε με το αίμα του αυτός ο περήφανος λαός για την Ελευθερία της πατρίδας, το ’21, αλλά στην… πιο μακρινή αρχαιότητα. Θαρρείς και ακούς τους ήχους απ’ τα τουφέκια των παλικαριών του Παπαφλέσσα στο Μανιάκι. Πως βλέπεις τον Πετρόμπεη με τα παλικάρια του μέσα από τα μονοπάτια του Ταΰγετου να κατευθύνονται για την απελευθέρωση της Καλαμάτας και το Γέρο του Μωριά, τον Κολοκοτρώνη, να κατηφορίζει με τ’ άλογο από το – έρημο πια στις μέρες μας – Λιμποβίσι πάνω απ’ την Τρίπολη. Σε αυτόν τον τόπο είναι που συναντιούνται οι ήρωες του ‘21 με τους Σπαρτιάτες της αρχαιότητας, όταν από τη βοή των ποταμών και το θρόισμα των φύλλων ακούς τα τραγούδια για τους άθλους του βασιλιά Λεωνίδα.
Οι Πελοποννήσιοι είναι ένας ξεχωριστός λαός και η Λέσβος έχει τη χαρά να φιλοξενεί τουλάχιστον 400, που βρίσκονται εδώ για δουλειά ή γιατί έχουν δημιουργήσει στον τόπο μας τις ζωές τους. Να γιατί ο Σύλλογος Πελοποννησίων Λέσβου “Ο Μωριάς” είναι από τους παλαιότερους και πιο ισχυρούς με δικές του εγκαταστάσεις στα Πηγαδάκια. Ένας Σύλλογος με πλούσια δραστηριότητα από την προεδρία του οποίου έχουν περάσει γνωστά ονόματα της τοπικής κοινωνίας, που εμείς τους έχουμε για Μυτιληνιούς, τόσο δικοί μας είναι, είναι όμως από την Πελοπόννησο.
Στις τελευταίες εκλογές στην προεδρία του Συλλόγου αναδείχθηκε μια νέα γυναίκα, η Παναγιώτα Βλάμη, άνθρωπος θετικός, ακούραστη και πάντα με διάθεση να προσφέρει. Να γιατί οι παλιοί πρόεδροι του Συλλόγου, όπως ο Κώστας Αντωνόπουλος και ο Φώτης Παναγόπουλος, μας την έδειχναν το Σάββατο στο πλαίσιο της εκδήλωσης των Πελοποννησίων στην προτομή του Θεοφιλόπουλου στο πάρκο Καραπαναγιώτη, τονίζοντάς μας ότι η εκλογή της στην προεδρία έχει τροφοδοτήσει τις προσδοκίες και την αισιοδοξία σε παλιά και νέα μέλη για ακόμα πιο ενεργό συλλογική δράση των Πελοποννησίων. Αυτό φάνηκε και από την εκδήλωση του Σαββάτου, ενώ ανακαινίζονται και οι εγκαταστάσεις του Συλλόγου στα Πηγαδάκια και γενικότερα διαπιστώνουμε ότι πνέει ένας νέος αέρας.
Τα Νέα της Λέσβου έχοντας και αρκετούς Πελοποννήσιους ανάμεσα στους αναγνώστες τους δίνουν σήμερα το λόγο στη νέα πρόεδρο, κάνοντας μαζί της μία ειλικρινή συζήτηση για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του φορέα που εκπροσωπεί.
Η κ. Βλάμη κατάγεται από τη Φασκομηλιά Ηλείας (Ζαχάρω), σπούδασε και βρέθηκε από το 2007 για επαγγελματικούς λόγους στην Μυτιλήνη, εδώ όμως γνωρίστηκε με τον σύζυγό της, τον Πολιχνιάτη, Σάββα Πετρόπουλο, με τον οποίο έχουν δυο παιδιά και οι ζωές τους πια βρίσκονται στον τόπο μας.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗ ΣΑΜΙΩΤΗ
-Κυρία Βλάμη είχα την ευκαιρία στο παρελθόν να ταξιδέψω στην Πελοπόννησο και άρα να διαπιστώσω ότι είστε ένας ξεχωριστός λαός στον οποίο, σε τελική ανάλυση, οφείλουμε την ελευθερία μας! Εμείς οι νησιώτες του ακριτικού Αιγαίου έχουμε άλλη ιδιοσυγκρασία, χρειάστηκε να περάσουν 82 χρόνια από την απελευθέρωση της Ελλάδας για τη δική μας απελευθέρωση, να ξεκινήσουμε λοιπόν με το ερώτημα πώς είναι η ζωή για έναν Πελοποννήσιο στη Λέσβο;
«Καταρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την τιμή που μου κάνετε με αυτή τη συνέντευξη και την δυνατότητα που μου δίνετε να επικοινωνήσω με τους αναγνώστες σας ως Πρόεδρος του Ιστορικού Συλλόγου Πελοποννησίων ο Μωριάς.
Θα μου επιτρέψετε ως προσωπική αλλά και κοινά αποδεκτή άποψη να σας αναφέρω πως η Λέσβος είναι Πατρίδα μεγάλων προσωπικοτήτων των γραμμάτων και των τεχνών ήδη από την αρχαιότητα. Όπως γνωρίζετε καλύτερα από εμένα, από τη Λέσβο κατάγονταν μεγάλες προσωπικότητες της αρχαιότητας, όπως οι διάσημοι λυρικοί ποιητές Τέρπανδρος, Αλκαίος, Αρίων και Σαπφώ, ο πολιτικός και νομοθέτης Πιττακός ο Μυτιληναίος, ένας από τους επτά σοφούς της αρχαίας Ελλάδας, οι φιλόσοφοι Θεόφραστος και Φανίας, μαθητές του Αριστοτέλη, ο ιστοριογράφος Ελλάνικος. Αυτό καταδεικνύει πως όντως οι Λέσβιοι είχαν και έχουν όχι άλλη, αλλά διαφορετική ιδιοσυγκρασία σε σχέση με τους Πελοποννησίους. Αυτού του είδους η ιδιαιτερότητα βοήθησε καθοριστικά στην έκβαση σημαντικών αποφάσεων για την απελευθέρωση της Ελλάδας. Αυτό μας έκανε να αγαπήσουμε αυτό το νησί και να το θεωρούμε ως δεύτερη Πατρίδα μας. Νιώθοντας την αγάπη, την δοτικότητα, την εγκαρδιότητα των κατοίκων της Λέσβου, παραμείναμε στο νησί, δραστηριοποιούμαστε εδώ, φτιάξαμε τις οικογένειές μας και ζούμε αρμονικά εδώ και πολλά χρόνια».
-Θέλω να μας πείτε δυο λόγια για το Σύλλογο ως προς την ίδρυσή του και τη δραστηριότητα που αναπτύσσετε.
«Οι δεσμοί των Πελοποννησίων με το νησί της Σαπφούς ξεκινάνε από παλιά. Μετά την ελληνική επανάσταση και τη δημιουργία του ελληνικού κράτους πολλοί Πελοποννήσιοι εγκαταστάθηκαν στις τουρκοκρατούμενες περιοχές της Μικράς Ασίας και του Βορείου Αιγαίου. Μετά την μικρασιατική καταστροφή ήρθαν ως πρόσφυγες και έμειναν μόνιμα στη Λέσβο. Ο Σύλλογός μας ιδρύθηκε το 1961. Είναι από τους αρχαιότερους συλλόγους του νησιού. Ο αείμνηστος Νικόλαος Κοκκίνης ήταν ο ιδρυτής του Συλλόγου. Πρόεδροι έχουν διατελέσει ο κ. Τερζής, ο κ. Παναγόπουλος, ο κ. Αντωνόπουλος, ο κ. Ταλλάς, ο κ. Νταβλούρος και ο κ. Κοκκίνης. Ο σύλλογος έχει γραφεία και την αίθουσά του στο Ντίπι Λέσβου, στα Πηγαδάκια. Φέτος με νέο Δ.Σ. ο σύλλογος μπαίνει ενεργά με πολλές εκδηλώσεις.
Κάναμε κοπή πίτας, γιορτάσαμε την απελευθέρωση της Καλαμάτας και των Καλαβρύτων και καταθέσαμε στεφάνι στην προτομή του Κολοκοτρώνη στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης, όπου η προτομή είναι έργο του Συλλόγου μας. Ανοίξαμε την εκκλησία μας σε όλους τους χαιρετισμούς της Παναγίας. Επίσης για πρώτη φορά ο σύλλογος παρέλασε την 25η Μαρτίου. Συμμετείχαμε στην λιτάνευση της Αγίας εικόνας της Παναγίας στον Ιερό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής της Βαρειάς και στην γιορτή της μητέρας τρέξαμε στα Τσαμάκια μαζί με άλλους 17 συλλόγους.
Σήμερα (σ.σ. το Σάββατο) που μιλάμε μαζί προηγήθηκε η κατάθεση στεφάνου στην προτομή του Γιάννη Θεοφιλόπουλου ή Καραβόγιαννη στο Πάρκο Καραπαναγιώτη, όπου και αυτό είναι από τους Πελοποννήσιους τιμώντας τον ήρωα που στις 27 Μαΐου 1821 μετείχε ενεργά μαζί με τον Παπανικολή στην πρώτη πυρπόληση με μπουρλότο ενός τουρκικού πολεμικού πλοίου στην Ερεσσό.
Στα γραφεία του συλλόγου γίνονται εργασίες και ετοιμάζουμε πάρα πολλά ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι που θα σας τα πούμε τις επόμενες εβδομάδες».
-Τις μέρες μας που η τεχνολογία της επικοινωνίας και το διαδίκτυο έχουν φέρει την επανάσταση, ταυτόχρονα όμως οι πολίτες κλείνονται περισσότερο στον εαυτό τους και επικοινωνούν απ’ τις οθόνες των υπολογιστών και των κινητών και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι συλλογικές προσπάθειες έχουν μέλλον; Η πορεία είναι ανοδική ή φθίνουσα;
«Όπως πολύ σωστά είπατε η τεχνολογία τα τελευταία χρόνια εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς ασκώντας πολύ μεγάλη επίδραση σε διάφορους τομείς της ζωής, ιδιαιτέρως στην επικοινωνία. Βλέπουμε συχνά ανθρώπους ιδιαίτερα νέους να είναι απορροφημένοι μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή ή κινητού τηλεφώνου και με αυτό τον τρόπο να επικοινωνούν. Προσωπικά πιστεύω πως είναι στο χέρι μας αυτό να αλλάξει ξεκινώντας από την οικογένεια. Να μιλήσουμε με τα παιδιά μας, να τα αποσπάσουμε από αυτή τη συνήθεια και όσο το δυνατόν να στρέψουμε το ενδιαφέρον τους σε συλλογικές προσπάθειες, είτε αυτό λέγεται αθλητισμός, είτε πολιτισμός. Εμείς θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι και να πιστεύουμε πως υπάρχει ελπίδα και το μέλλον θα είναι ευοίωνο τόσο για τον Σύλλογο, όσο και για τις διάφορες συλλογικές προσπάθειες που λαμβάνουν χώρα στη Λέσβο».
-Έρχονται Πελοποννήσιοι στη Λέσβο για δουλειά και άλλους λόγους και αν ναι πόσοι από αυτούς εγγράφονται στο Σύλλογο;
«Ως προς τον αριθμό των μελών που με ρωτάτε αρκεί να σας πω ότι υπολογίζουμε τους Πελοποννήσιους σε 400 άτομα στη Λέσβο, δεν είναι όμως όλοι μέλη του συλλόγου μας και τους καλούμε και μέσα από τη σημερινή συνέντευξη. Το κυριότερο όμως που θέλω να πω είναι ότι σημασία έχει τα μέλη μας να είναι ενεργά και αυτό επιδιώκουμε, όλα τα μέλη να συμμετέχουν με τις ιδέες και τις προτάσεις τους σε συνεχή βάση και όχι να γράφεται κανείς και να μένει απλά το όνομα στα μητρώα χωρίς να έχει ενεργό συμμετοχή.
Ο σύλλογος έχει μεγάλη ιστορία στην Λέσβο και μάλιστα από όλους ακούω για τις εκδηλώσεις και τα γλέντια που έκανε. Αυτό σταμάτησε και ο κορονοϊός δυστυχώς βοήθησε σε αυτό. Προσπαθώ να βρω όλους τους Πελοποννήσιους της Λέσβου και να έρθουν στο σύλλογό μας και να συσπειρωθούμε. Στόχος είναι ο σύλλογος να αποκτήσει την αίγλη που είχε κάποτε».
-Θυμάμαι το Σύλλογο Πελοποννησίων από όταν ξεκινούσα στη δημοσιογραφία σε άλλες εποχές, με τακτική παρουσία, προσκλήσεις και συναντήσεις στο δικό σας χώρο στα Πηγαδάκια. Εσείς είστε από τα νεότερα ηλικιακά μέλη του Συλλόγου. Η δραστηριότητά του έχει ατονήσει τα τελευταία χρόνια λόγω του κορονοϊού ή γενικά;
«Είναι λογικό στους περισσότερους Συλλόγους με μακραίωνη πορεία και ιστορία, να υπάρχει μια περίοδος μετάβασης από την παλαιότερη γενιά στη νεότερη, στη διάρκεια της οποίας να διαφαίνεται μια ατονία όπως λέτε. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως τα μέλη του Συλλόγου έχασαν το ενδιαφέρον τους. Απλά πρέπει να βρεθούν άτομα με τον ίδιο ζήλο, την ίδια θέληση για προσφορά και το σημαντικότερο όρεξη και χρόνο, ώστε να αναλάβουν τα ηνία του ιστορικού αυτού Συλλόγου. Είμαι περήφανη, συνάμα και τυχερή γιατί το νέο Συμβούλιο απαρτίζεται από άτομα με όρεξη, με κοινά ενδιαφέροντα, φρέσκες ιδέες και προπαντός αγάπη για την Πελοπόννησο και τη Λέσβο. Θα ήθελα στο σημείο αυτό να τονίσω πως δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα χωρίς τη βοήθεια, τη συμπαράσταση και την ηθική στήριξη των παλαιών και ιδρυτικών μελών του Συλλόγου τους οποίους νιώθουμε δικούς μας ανθρώπους, τους αισθανόμαστε συγγενείς μας και τους οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς. Εγώ προσωπικά τους ευχαριστώ όλους και τον κάθε ένα ξεχωριστά διότι από την ημέρα που ανέλαβα έχω εισπράξει πάρα πολλή αγάπη από όλους τους. Αυτό μου δίνει δύναμη και όρεξη».
-Από τις διοικήσεις του Συλλόγου σας έχω ξεχωρίσει τον Κώστα Αντωνόπουλο και τον Φώτη Παναγόπουλο ως προέδρους στο παρελθόν και είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ μαζί τους και να δω από κοντά την αγάπη τους για το Σύλλογο και το «δέσιμο» των μελών. Σήμερα – και γι’ αυτό άλλωστε και η συνέντευξή μας – εισπράττω από πολλούς συμπατριώτες σας, μέλη του Συλλόγου μία ιδιαίτερη ικανοποίηση που αναλάβατε εσείς πρόεδρος, που είστε ένας νέος άνθρωπος, έχουν όμως και μία ιδιαίτερη προσδοκία ώστε να… τρέξετε!
«Στην ερώτησή σας αναφέρατε δύο ονόματα-σταθμούς στην απόφασή μου να ασχοληθώ με τον συγκεκριμένο Σύλλογο. Ο κ. Αντωνόπουλος και ο κ. Παναγόπουλος είναι για εμένα στυλοβάτες του ιστορικού μας Συλλόγου και είμαι βεβαία πως εκφράζω και την άποψη της πλειοψηφίας των μελών. Πραγματικά η καρδιά αυτών των δυο ανθρώπων είναι γεμάτη αγάπη, πρωτίστως για τον συνάνθρωπο, για την Πατρίδα, για το νησί της Λέσβου, είναι καταξιωμένοι στο χώρο τους και αποτελούν για εμάς τους νεότερους οδοδείκτη για την ανοδική πορεία μας στα δρώμενα του Συλλόγου.
Θα ήθελα πραγματικά μέσα από την καρδιά μου να τους ευχαριστήσω και να ευχαριστήσω και όλους τους διατελέσαντες προέδρους ξεχωριστά γιατί ο κάθε ένας με βοήθησε με μεγάλη προθυμία σε ό,τι του ζήτησα, καθώς επίσης και όλα τα μέλη του Συλλόγου μας για την αγάπη τους, για τη στήριξή τους, για την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μου και για την τιμή που μου κάνανε να με εκλέξουν πρόεδρο. Εύχομαι και παρακαλώ το Θεό να μην προδώσω ποτέ την εμπιστοσύνη τους και να φανώ αντάξια των προσδοκιών τους».
-Τι νέο μπορεί να κάνει στις μέρες μας ένας Σύλλογος στην άκρη του Αιγαίου που εκπροσωπεί πολίτες προερχόμενους από μία συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή της χώρας μας; Σας είδα πρόσφατα στο πανηγύρι της Ζωοδόχου Πηγής στη Βαρειά, όπου συμμετείχατε στη λιτανεία με παραδοσιακές στολές. Αυτά γίνονται και στις παρελάσεις. Μπορούν να ενταχθούν και άλλες δραστηριότητες, όπως ενημερώσεις στα σχολεία, ημερίδες και έχει τη δυνατότητα ο Σύλλογός σας να τα διοργανώσει;
«Όπως προανέφερα, αισθανόμαστε τυχεροί και ευλογημένοι γιατί κατοικούμε σε ένα νησί που από την αρχαιότητα έχει δείξει δείγματα προόδου, πολιτισμού και τέχνης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει απίστευτο υλικό, μοναδικά ήθη και έθιμα, σπουδαίους φορείς πρόθυμους για συνεργασία, για ανταλλαγή απόψεων και ανάπτυξη συνεργασιών, εκπληκτικούς ανθρώπους, φιλόξενους, ανοιχτόκαρδους, που διατηρούν με αγάπη την παράδοση του τόπου τους, θέλοντας να την κάνουν βίωμα στον κάθε επισκέπτη και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Προερχόμενοι, όπως είπατε, από μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή της Ελλάδας μας κάνει εκ φύσεως ακόμα πιο αισιόδοξους και προσηλωμένους στους στόχους τους οποίους θέτουμε κάθε φορά και αυτοί δεν είναι άλλοι παρά η ενίσχυση της παρουσίας του Ελληνικού Πολιτισμού, η συμβολή μας στην μεταλαμπάδευση των παραδόσεων και η ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δυο πατρίδων μας. Την Πελοπόννησο και τη Λέσβο.
Έχουμε δείξει ήδη δείγματα γραφής και θέτουμε βάσεις για αρκετές δραστηριότητες στο μέλλον στις οποίες θα γίνετε κοινωνοί».
-Σας ευχαριστώ για την κουβέντα που κάναμε.
«Κι εγώ για το χρόνο και το χώρο που διαθέτουν τα Νέα της Λέσβου για το Σύλλογό μας και με την ευκαιρία ευχαριστώ όλους εκείνους που μας εμπιστεύτηκαν για το Διοικητικό Συμβούλιο και γενικά όλους τους κατοίκους αυτού του υπέροχου νησιού για την αγάπη τους, για την ζεστασιά τους και για την εξαιρετική συμβίωσή μας όλα αυτά τα χρόνια».