“Πάντρεμα” γαλλικών και λεσβιακών γεύσεων

Μαθητές παρασκευάζουν μπισκότα στην κουζίνα της Σχολής
Spread the love

Σειρά από γαστρονομικές δράσεις υλοποιούνται αυτές τις ημέρες στη Λέσβο στο πλαίσιο της γαστρονομικής εβδομάδας “Merci Chef”, που πραγματοποιείται στην Ελλάδα από τις 16 έως τις 21 Μαρτίου, ωστόσο εδώ αναμένεται να πάρει παράταση. 

Μια από αυτές τις εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκε, χθες το πρωί, στην Παναγιούδα από τα τμήματα Αρτοζαχαροπλαστικής και Μαγειρικής Τέχνης ΕΠΑΣ Μαθητείας ΔΥΠΑ Μυτιλήνης, σε συνεργασία με το Προξενικό Τμήμα της Γαλλίας στη Μυτιλήνη και την υποστήριξη του Συλλόγου «Ελαίας Νήσος». Διοργάνωσαν ένα δημιουργικό – βιωματικό εργαστήρι με τίτλο «Σοκολάτα και Λάδι» στους χώρους της Σχολής, όπου εκεί οι μαθητές δύο τάξεων της Α’ Γυμνασίου από το 1ο και το 3ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης μαζί με τους σπουδαστές και τους εκπαιδευτικούς της Σχολής, είχαν την ευκαιρία να φτιάξουν μπισκότα με σοκολάτα και ελαιόλαδο και να ενημερωθούν για τη μεσογειακή διατροφή. 

Ενημέρωση μαθητών για την υγιεινή διατροφή

Όπως αναφέρει η Επίτιμη Πρόξενος της Γαλλικής Πρεσβείας στη Λέσβο, Σοφία Μπαρουτσάκη – Τσιριγώτη, «με το πάντρεμα της γαλλικής και λεσβιακής κουζίνας θυμίζουμε στους μικρούς και στους μεγάλους ότι είμαστε ένα νησί που δεν έπαψε ποτέ να ανοίγει τα φτερά του και την πλεύση του προς το εξωτερικό με τη Γαλλία, τη Μασσαλία και το Παρίσι. Είχαμε και συνεχίζουμε να έχουμε σχέσεις και ανταλλαγές στον τομέα και της οικονομίας. Μέσα από τη γεύση έρχεται να ενωθεί η ιστορία, ο πολιτισμός και η γαστρονομία των δύο αυτών τόπων. Η Γαλλία είναι χώρα. Η Λέσβος ανήκει στην Ελλάδα, ανταποκρίνεται σε διάφορα ήθη και έθιμα, έχει ισχυρά στοιχεία στην κουζίνα της, στα προϊόντα της, στο λάδι της μέσα από το οποίο αναπληρώνουμε σχέσεις παρελθόντος και μέλλοντος». 

Η Επίτιμη Πρόξενος της Γαλλικής Πρεσβείας στη Λέσβο, Σοφία Μπαρουτσάκη – Τσιριγώτη

Επενδυτικό ενδιαφέρον

Ερωτηθείσα για το αν έχει παρατηρήσει κάποια αύξηση επισκεπτών από τη Γαλλία στη Λέσβο η κ. Μπαρουτσάκη – Τσιριγώτη απαντά ότι «η Λέσβος αναπτύσσεται ως γεωπολιτικό σημείο πολύ σημαντικό και κρίσιμο τα τελευταία χρόνια. Εμείς στην πενταετία που τρέχει συνεχώς όλο και παρατηρούμε γαλλόφωνους και Γάλλους που αγοράζουν και επενδύουν στον τόπο μας, θέλουν να μείνουν στον τόπο μας. Έχουν έρθει, ξανάρχονται και θέλουν να μείνουν εδώ. Να ριζώσουν προφανώς εδώ. Αυτές οι ρίζες που θέλουν και αυτοί να ρίξουν μαζί με την ιστορία που ενώνει τη Λέσβο με τη Γαλλία έρχονται να δώσουν το φύλλωμα, τους καρπούς και τα ωραία άνθη του πολιτισμού».  

Μπουφές με μπισκότα από σοκολάτα και λάδι

Γαλλικά πιάτα

Επίσης, πρόσθεσε ότι χθες ήταν μια χαρακτηριστική ημέρα γαλλοφωνίας και γιορτή γαστρονομίας, γαλλικής κουζίνας. «Γιορτάσαμε σε αυτόν τον υπέροχο χώρο που έγινε ένα βιωματικό εργαστήρι που εντάσσεται στην εβδομάδα γαλλικής γαστρονομίας, ξεκίνησε στις 16 και έχει μια παράταση για την επόμενη εβδομάδα. Η Γαλλία με τη Λέσβο έχει μια στενή σχέση από τα βάθη του 19ου αιώνα, σχέση ιστορική, οικονομική, πολιτισμική, και στη γαστρονομία. Έτσι παντρέψαμε χθες και στο Master Class που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, τη σοκολάτα και το λάδι. Ενώνουμε τη Γαλλία με τη Λέσβο. Όλη αυτή η εβδομάδα είναι γεμάτη από δραστηριότητες. Απευθυνθήκαμε στα Δημοτικά σχολεία. Η Καλλονή θα έχει ένα βιωματικό εργαστήρι με το ΕΠΑΛ. Στις 26 Μαρτίου δύο σχολεία, το 4ο Δημοτικό Μυτιλήνης και Μιστεγνών θα έρθουν να ανταμώσουν για να μας δείξουν τις νέες τους συνταγές με σοκολάτα και λάδι και να μας παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους. Τέλος, έχουμε γαστρονομικές απολαύσεις στο ζαχαροπλαστείο «Ζαχαροπλάστης», όπου ο Πάρης έχει φτιάξει υπέροχα γαλλικά γλυκά. Συνεχίζουμε στο «Μουσικό καφενείο» με ζεστή σοκολάτα, κρύα σοκολάτα σε όλες τις ποικιλίες και καταλήγουμε στην οδό Κομνηνάκη στο εστιατόριο «Κόκκινη πατάτα», όπου ο σεφ έχει ξεκινήσει από τη Δευτέρα και έχει ένα εξαίρετο μενού με γαλλικές απολαύσεις, πιάτα, γλυκά και κρασιά μέχρι και την Κυριακή το βράδυ», συμπληρώνει η κ. Μπαρουτσάκη – Τσιριγώτη.  

Ελιά και κακάο, τα δύο κύρια συστατικά του εργαστηρίου

Ποιοτικά υλικά

Το εκπαιδευτικό εργαστήρι εστίασε σε δύο εμβληματικά γαστρονομικά στοιχεία, τη σοκολάτα και το ελαιόλαδο που ενώνουν τη Γαλλία και την Ελλάδα μέσα από την παράδοση, τη γεύση και τη δημιουργικότητα. Στόχος ήταν να προσφέρει στους μαθητές μια μοναδική εμπειρία γευσιγνωσίας και πειραματισμού, αναδεικνύοντας τη σημασία αυτών των προϊόντων στη γαστρονομική κληρονομιά των δύο χωρών. 

Με καθοδήγηση από καθηγητές της Σχολής, οι συμμετέχοντες μαθητές εξερεύνησαν πώς η σοκολάτα και το ελαιόλαδο μπορούν να συνδυαστούν σε ευφάνταστες συνταγές, εμπνέοντας νέες γαστρονομικές δημιουργίες, αναδεικνύοντας τη γεύση και τη διατροφική τους αξία. Επίσης, έμαθαν τη σημασία των ποιοτικών πρώτων υλών, όπως είναι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έναντι των επεξεργασμένων λιπαρών και πειραματίστηκαν με υγιεινές εναλλακτικές μεθόδους, εφαρμόζοντας τη θεωρία στην πράξη και κατανοώντας ότι μικρές αλλαγές βελτιώνουν την ποιότητα της διατροφής, αναπτύσσοντας παράλληλα και γευστική αντίληψη για κάθε τρόφιμο.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση