Μπορεί η τελετή «τυπικής» παράδοσης του χώρου, όπου πριν την προσφυγική κρίση λειτουργούσε ως Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής και τα τελευταία 6 χρόνια είχε μετατραπεί σε δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, από τον Υπουργό Μετανάστευσης & Ασύλου, Νότη Μηταράκη, στον Δήμαρχο Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη, να πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο, ωστόσο η πραγματική παράδοσή του στον Δήμο έγινε μόλις χθες. Ο λόγος αυτής της πολύμηνης καθυστέρησης δεν ήταν άλλος από τις απαραίτητες ενέργειες στις οποίες έπρεπε να προχωρήσει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ώστε να αποκαταστήσει όλες τις παρεμβάσεις που είχε πραγματοποιήσει εκεί τα τελευταία χρόνια.
«Ο χώρος παραδόθηκε στον Δήμο Μυτιλήνης από την Ύπατη Αρμοστεία, αφού αυτή προχώρησε στην αποκατάσταση όλων των επεμβάσεων, την απομάκρυνση των μπετών που είχε ρίξει και όλων των άλλων κατασκευών που είχε κάνει. Ο χώρος έχει επιστρέψει σήμερα στην πρότερή του κατάσταση», υποστήριξε στα «ΝΕΑ της Λέσβου», ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, Ηρακλής Κουντουρέλλης. «Από εδώ και πέρα μπορούμε να προχωρήσουμε στη χρήση που πρέπει για αυτόν τον χώρο, είτε ως κέντρο κυκλοφοριακής αγωγής ξανά, είτε ως κάτι άλλο. Η Ύπατη Αρμοστεία δεν ξαναμπαίνει όμως μέσα με τίποτα», τόνισε με νόημα ο κ. Κουντουρέλλης.
Τα σχέδια του Δήμου
Όπως είχε ανακοινώσει ο κ. Κύτελης κατά την τελετή παράδοσης του χώρου, ο Δήμος σχεδιάζει να προχωρήσει σε ανάπλαση του δημοτικού Καρά-Τεπέ, για να επιστραφεί στους δημότες και επιπλέον να λειτουργήσουν εκεί και αθλοπαιδιές. Συγκεκριμένα στόχος του Δήμου είναι να επικαιροποιηθεί η παλιά μελέτη για το πάρκο Κυκλοφοριακής αγωγής, η οποία θα αναβαθμιστεί και θα δημιουργηθεί ένα σύγχρονο πάρκο για παιδιά. Παράλληλα εκεί θα δημιουργηθούν αθλητικοί χώροι καθώς και ένα αμφιθέατρο για εκδηλώσεις. Τα έργα αυτά θα χρηματοδοτήσει το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με περίπου 1,5 εκατ. ευρώ.
Οι αναπλάσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο γενικότερων σχεδίων αξιοποίησης των χώρων, που μέχρι πρότινος στεγάζονταν δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Θυμίζουμε πως και για το ΠΙΚΠΑ στόχος είναι να λειτουργήσει ξανά σαν χώρος παιδικών κατασκηνώσεων και αθλοπαιδιών, ενώ ο χώρος του πρώην ΚΥΤ στη Μόρια να αναπλαστεί πλήρως και εκεί να λειτουργήσει, στο πλαίσιο μνημονίου συνεργασίας που έχει υπογράψει ο Δήμος και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, για τη στέγαση Πανεπιστημιακών σχολών, Πανεπιστημιακών Εστιών.
Σημειώνεται πως η ιδέα αυτή έχει την ένθερμη στήριξη της τοπικής κοινότητας Μόριας, ενώ και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει εξασφαλισμένες πιστώσεις για να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση του έργου. Συνολικά πρόκειται για έκταση 52 στρεμμάτων από τα οποία ο Δήμος θα παραχωρήσει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου τα 30 στρέμματα. Τα υπόλοιπα θα αξιοποιηθούν για τη διαμόρφωση χώρων αναψυχής και αθλητισμού για την κοινότητα Μόριας.