Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία για το ύψος του ενοικίου αλλά και της εμπορικής αξίας των ακινήτων στον Νομό Λέσβου για το τρίτο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020, όπως τα παρουσίασε η δημοφιλέστερη ίσως διαδικτυακή πλατφόρμα πώλησης και ενοικίασης κατοικιών στην Ελλάδα. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν μικρή μείωση στις τιμές πώλησης, αλλά ταυτόχρονα μια σημαντική αύξηση στις τιμές των ενοικίων συγκριτικά με την περσινή χρονιά. Δεδομένα, όμως, που δείχνουν μια μάλλον παραπλανητική εικόνα, που δεν αντικατοπτρίζει πλήρως εκείνη που επικρατεί στην αγορά, καθώς δεν συνυπολογίζει τον καθοριστικό παράγοντα της ποιότητας των ακινήτων.
Πιο συγκεκριμένα, η μέση τιμή πώλησης κατοικιών στο Νομό Λέσβου έπεσε στα 1.023 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο από τα 1.059 ευρώ, που ήταν πέρυσι, μειωμένη κατά 3,4%. Την ίδια στιγμή το ενοίκιο ανέβηκε στα 6,36 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο από τα 5,67 ευρώ, που ήταν την προηγούμενη χρονιά, σημειώνοντας αύξηση 12,2%.
Αυτό που παρατηρούμε είναι πως η αύξηση στα ενοίκια ακολουθεί την τάση, που βλέπουμε σε όλους τους νομούς της χώρας, με τη σημαντικότερη να εντοπίζεται στο Νομό Πρέβεζας με 33%, ενώ στον αντίποδα στις Κυκλάδες έχουμε την μεγαλύτερη μείωση της τάξης του 23,1%. Αντιθέτως ενώ αντίστοιχα σχεδόν σε όλους τους νομούς έχουμε αύξηση της εμπορικής αξίας των ακινήτων, προφανώς ακολουθώντας την πορεία των αντικειμενικών αξιών, με χαρακτηριστική την αύξηση κατά 23% στην Ευρυτανία, στη Λέσβο ωστόσο (σύμφωνα με την συγκεκριμένη πλατφόρμα πάντα) παρά την αύξηση των αντικειμενικών έχουμε μείωση των εμπορικών αξιών.
Σε επίπεδο Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, όσον αφορά τα ενοίκια σε Λέσβο και Χίο έχουμε την ίδια τιμή ανά τετραγωνικό, αλλά στη Σάμο λίγο χαμηλότερη στα 5,81 ευρώ. Στις εμπορικές τιμές πώλησης, όμως, φαίνεται πως η Χίος είναι ακριβότερη με 1.146 ευρώ / τ.μ., αλλά η Σάμος αρκετά φθηνότερη με 858 ευρώ / τ.μ..
Παραπλανητική εικόνα
Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, πως η συγκεκριμένη εικόνα είναι μάλλον παραπλανητική κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με τις τιμές πώλησης, καθώς καταγράφει τις τιμές, αλλά όχι και τη σχέση τιμής και ποιότητας των ακινήτων. Με μια περιήγηση στην πλατφόρμα, που έδωσε στη δημοσιότητα αυτά τα στοιχεία, μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κανείς πως η τιμή των νεόδμητων ή έστω σε αρκετά καλή κατάσταση σπιτιών στη Λέσβο είναι αρκετά υψηλότερη από τον μέσο όρο, φτάνοντας ή και ξεπερνώντας αρκετές φορές και τα 2.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Στον αντίποδα, ακίνητα που δεν βρίσκονται σε τόσο καλή κατάσταση, κακοσυντηρημένα, που ενδεχομένως χρήζουν και ανακαίνισης, μπορεί να τ’ αγοράσει κανείς σε αρκετά χαμηλότερες τιμές, οι οποίες προφανώς και ρίχνουν τον γενικό μέσο όρο.
Από το ρεπορτάζ και τα όσα έχουν μεταφέρει κατά καιρούς οι επαγγελματίες του χώρου προκύπτει, όμως, πως τα κακοδιατηρημένα σπίτια είναι δυστυχώς τα περισσότερα σε σχέση με τα νεόδμητα και τα πραγματικά ανακαινισμένα. «Κακά τα ψέματα, πολλοί ιδιοκτήτες δεν γνωρίζουν καν τι σημαίνει η έννοια της σωστής ανακαίνισης», είχε σχολιάσει ο μεσίτης Γιώργος Μουτζούρης, που αναφέρει πως πολλοί είναι εκείνοι, που παρουσιάζουν ως ανακαινισμένα, διαμερίσματα τα οποία στην πραγματικότητα δεν είναι, τουλάχιστον όχι στον βαθμό που απαιτείται. Αντίστοιχα και ο μεσίτης Κώστας Αγιασωτέλης είχε θίξει το γεγονός ότι δεν γίνονται επενδύσεις σε ακίνητα στη Λέσβο, με πολλούς επενδυτές να προτιμούν περιοχές εκτός νησιού.
Αντίστοιχα προκύπτει και η μάλλον παράδοξη εικόνα στα ενοίκια. «Μιλάμε για το “λεσβιακό παράδοξο” μάλλον, όπου και στη Λέσβο ακολουθούμε τις αυξητικές τάσεις στα ενοίκια οι οποίες βέβαια παρατηρούνται σε όλη την Ελλάδα σχεδόν», αναφέρει ο κ. Αγιασωτέλης, σημειώνοντας πως το φαινόμενο αυτό είναι ανεξήγητο. «Τα ενοίκια είναι υψηλά, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση που επικρατεί στη Μυτιλήνη, αλλά είναι χαμηλότερα από αυτά σε άλλες περιοχές της Ελλάδας», επισημαίνει και καταλήγει: «Χαμηλότερα ενοίκια θα βρούμε σε όχι τόσο καλής ποιότητας σπίτια, ενώ υψηλότερα σε σπίτια τα οποία είναι καινούργια ή ανακαινισμένα».