Την παρέμβαση του προέδρου της Κοινότητας Λουτρών και Συντονιστή του Δικτύου Κοινοτήτων από την πλευρά του Δήμου Μυτιλήνης, Βασίλη Μαμώλη, προκάλεσε την Παρασκευή το ρεπορτάζ των Νέων της Λέσβου για τις τέσσερις διαρροές στην Κοινότητα Αγίας Παρασκευής, όπου καταγράφεται απώλεια νερού χωρίς η ΔΕΥΑΛ να αναλαμβάνει την επισκευή τους, ενώ η Κοινότητα περιμένει ώστε να σταματήσει την απώλεια του πολύτιμου αγαθού.
Με αφορμή αυτό το δημοσίευμά μας ο κ. Μαμώλης τονίζει ότι «σε αυτές τις περιπτώσεις οι Κοινοτάρχες νομιμοποιούνται και έχουν την αρμοδιότητα να παρεμβαίνουν αναθέτοντας επισκευαστικές εργασίες, όταν υπάρχουν καταστάσεις ανάγκης, όπως η απώλεια νερού. Αυτή η δυνατότητα όμως δεν εφαρμόζεται στη Λέσβο με συνέπεια τα προβλήματα να μένουν, παρακολουθώντας τα χωρίς να μπορούν να παρέμβουν ουσιαστικά».
Όπως είπε ο Συντονιστής του Δικτύου Κοινοτήτων του Δήμου Μυτιλήνης «διάβασα το δημοσίευμά σας για το πρόβλημα στην Αγία Παρασκευή και το καταλαβαίνει ο καθένας ότι είναι άδικο να χάνεται το νερό και να μην υπάρχει η δυνατότητα επισκευής της βλάβης, αλλά να αδειάζουν οι δεξαμενές χωρίς να μπορούν οι Κοινοτάρχες να βοηθήσουν. Κι όμως, σύμφωνα με το πλαίσιο που μας δίνει το Υπουργείο Εσωτερικών έχουμε αρμοδιότητα να παρέμβουμε και να κάνουμε εμείς την επισκευή, αναθέτοντας σε υδραυλικούς ή άλλο συνεργείο να αναζητήσουν τη βλάβη και να την επισκευάσουν αντί να περιμένουμε τη ΔΕΥΑΛ. Αυτό το πλαίσιο λύνει τα χέρια των Κοινοταρχών ώστε να μπορούν να παρεμβαίνουν σε θέματα άμεσης ανάγκης και να προλαμβάνουν καταστάσεις, όπως στην περίπτωση της Αγίας Παρασκευής, ωστόσο στην προσπάθειά μας να βοηθήσουμε συναντούμε την αντίδραση των λογιστηρίων των δύο Δήμων, τα οποία δεν αναλαμβάνουν να καλύπτουν τα τιμολόγια που εκδίδονται και ουσιαστικά έρχονται να μας καταργήσουν», είπε ο πρόεδρος των Λουτρών.
Ο κ. Μαμώλης ζήτησε την παρέμβαση και των δύο Δημάρχων του νησιού μας, ώστε το ζήτημα αυτό να διευθετηθεί και τα λογιστήρια να δίνουν το πράσινο φως για τη δυνατότητα ανάμειξης των προέδρων των Κοινοτήτων σε τέτοια προβλήματα, ώστε να υπάρχει ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπισή τους. «Θεωρούμε ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορούμε και εμείς να βοηθήσουμε όχι μόνο για την αντιμετώπιση άμεσα ενός προβλήματος απώλειας πολλών κυβικών νερού, αλλά να λειτουργούμε και ενισχυτικά προς τη ΔΕΥΑΛ και τους Δήμους καλύπτοντας αυτόνομα, με κάποιες παρεμβάσεις, έκτακτες καταστάσεις από διαρροές και άλλα προβλήματα. Αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους τους συναδέλφους και μαζί με τους δύο Δημάρχους να διεκδικήσουμε ο ρόλος του Κοινοτάρχη να μην είναι διακοσμητικός, αλλά μπορούμε να ασκούμε τα καθήκοντα για τα οποία καλυπτόμαστε από το Υπουργείο Εσωτερικών και οι όποιες διαφωνίες και αντίθετες υπηρεσιακές απόψεις να συζητιούνται και με αμοιβαίες εξηγήσεις και διευκρινίσεις να μπορούμε να ξεπερνάμε τέτοιους σκοπέλους για το καλό του τόπου. Άλλωστε ο στόχος όλων είναι η αποτελεσματικότητα στα χωριά και ο Κοινοτάρχης σε κάθε χωριό είναι αυτός που γνωρίζει πρώτος το πρόβλημα και την έκτακτη κατάσταση και έχει τη δυνατότητα ο ίδιος να παρέμβει και να την επιλύσει, χωρίς να περιμένει μέρες τον υπηρεσιακό μηχανισμό να κινηθεί για να γίνει μία επισκευή στο Μόλυβο από τη Μυτιλήνη».