Παρέμβαση για την αξιοποίηση του καρνάγιου της Επάνω Σκάλας, ενός από τους ιστορικότερους χώρους της περιοχής που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του κάστρου της Μυτιλήνης, έκανε με επιστολή του προς τον Δήμο Μυτιλήνης και την Αντιδημαρχία Τουρισμού ο Μικρασιατικός Σύλλογος «Το Κιόστε». Η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί από το 1932 έναν χώρο όπου οι ψαράδες συνήθιζαν να βγάζουν τις βάρκες τους για να παλαμιστούν και να επισκευαστούν από τυχόν φθορές ή ζημιές. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια ο χώρος έχει παραμείνει αναξιοποίητος παρά τις προσπάθειες που είχαν γίνει επί Δημαρχίας του αείμνηστου Σπύρου Γαληνού για προσέλκυση επισκεπτών στο συγκεκριμένο σημείο. Η νέα Δημοτική Αρχή λαμβάνοντας την επιστολή του συλλόγου ξεκίνησε να καθαρίζει τον χώρο προχωρώντας σε εργασίες ευπρεπισμού της περιοχής, της οποίας η ιστορική αξία όπου βρίσκεται το καρνάγιο είναι μεγάλη μια και αποτελεί μια περιοχή πολιτιστικής κληρονομιάς για τον τόπο μας.
Η οικογένεια Τριανταφύλλου που είχε κάποιους από τους τελευταίους καραβομαραγκούς του νησιού βλέποντας πριν από χρόνια τις προσπάθειες του κ. Γαληνού να διαμορφώσει στην περιοχή έναν χώρο όπου θα μπορεί να αξιοποιηθεί κατάλληλα, δώρισε εργαλεία που εκτίθενται σε ειδική βιτρίνα. Στόχος ήταν η προσέλκυση νέων ανθρώπων, σχολείων και επισκεπτών που θα είχαν την δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με την τέχνη του καραβομαραγκού, που πλέον την ασκούν ελάχιστοι στο νησί. Σε αυτή τη λογική και ο Σύλλογος «Το Πόλιον», αλλά και άλλοι σύλλογοι ενημέρωναν τον κόσμο για την συγκεκριμένη τέχνη, ενώ αρκετοί ήταν και εκείνοι που ξεκίνησαν σιγά-σιγά να φτιάχνουν μόνοι τους ξύλινα καραβάκια.
Αντιλαμβάνεται κανείς ότι η συγκεκριμένη τέχνη δεν θα πρέπει να εκλείπει από το νησί μας, αφού αποτελεί βασικό μέρος της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, ενώ υπάρχει ακόμα κόσμος ο οποίος ενδιαφέρεται γι’ αυτή. Οπότε, όπως επισημαίνει και ο σύλλογος «Το Κιόστε» στην επιστολή του, είναι κρίσιμης σημασίας η διατήρηση και αξιοποίηση του χώρου. Στην επιστολή του συλλόγου αναφέρονται χαρακτηριστικά όλοι οι λόγοι για τους οποίος θα πρέπει να αξιοποιηθεί ο χώρος, ενώ τονίζεται: «Οι πατεράδες και οι παππούδες μας συνδέονταν πολύ με τον χώρο και τις εργασίες που γίνονταν εκεί, αφού τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο όλα τα ψαροκάικα, έπρεπε να τραβηχτούν έξω στο Καρνάγιο για να παλαμιστούν και να επισκευαστούν. Όπως γνωρίζετε, ο Δήμος Λέσβου πριν 10 χρόνια, εκτέλεσε μέσω του προγράμματος Leader το έργο «Ανάπλαση και δημιουργία σημείων Θέας-Σήμανσης παλιού καρνάγιου, Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης». Όπως δε, αναφέρεται στην απόφαση ένταξης του έργου: «Στόχος της επέμβασης εκτός από την εξυγίανση, την αναβάθμιση του περιβάλλοντα χώρου και την ανάδειξη της περιοχής, είναι κυρίως η διατήρηση της λαϊκής παράδοσης, μιας τέχνης που τείνει να εξαφανιστεί». Πιστεύουμε ότι ο παραπάνω χώρος του παλιού Καρνάγιου, μπορεί να αποτελέσει έναν πόλο έλξης και τουριστικής προβολής της Μυτιλήνης».
Ο Δήμος Μυτιλήνης
Από την πλευρά της η νέα Δημοτική Αρχή φαίνεται ότι έχει πάρει ζεστά το θέμα, καθώς τα συνεργεία του Δήμου έχουν ξεκινήσει ήδη τις τελευταίες ημέρες τον καθαρισμό του χώρου από τα χόρτα και τα ογκώδη αντικείμενα που υπήρχαν. Μιλώντας στα Νέα της Λέσβου ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Παναγιώτης Τακτικός, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Έχουν ξεκινήσει όλες οι διαδικασίες ευπρεπισμού του χώρου. Τα συνεργεία προχωράνε καθημερινά στον καθαρισμό των χόρτων που υπάρχουν εκεί, ενώ στην συνέχεια θα φύγουν και τα μεγάλα αντικείμενα που υπάρχουν. Ήταν δυστυχώς ένας παρατημένος χώρος και έπρεπε να καθαριστεί».
Τέλος, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Μυτιλήνης, Νίκος Γιαννάκας τόνισε στην εφημερίδα μας: «Έχουμε προγραμματίσει την αξιοποίηση του συγκεκριμένου χώρου όπου βρίσκεται το καρνάγιο στην Επάνω Σκάλα. Έχουμε ξεκινήσει ήδη τον καθαρισμό του χώρου με όλες τις εργασίες ευπρεπισμού που απαιτούνται. Θα προχωρήσουμε και σε άλλες ενέργειες για την διαμόρφωση του συγκεκριμένου χώρου που αποτελεί έναν από τους ιστορικότερους στην περιοχή της Επάνω Σκάλας».