Συναντήσεις με τα κόμματα της Αντιπολίτευσης και τον Πρόεδρο της Βουλής πραγματοποίησε η αντιπροσωπεία του Περιφερειακού Συμβουλίου, με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, στην οποία συμμετείχαν επίσης οι Παντελής Βρουλής, Σουλτάνα Ανδρεάδου, Παναγιώτης Χριστόφας, Αγλαΐα Κυρίτση και Γιάννης Σπιλάνης, οι οποίοι μετέβησαν χθες στην Αθήνα προκειμένου να δηλώσουν την αντίθεσή τους τόσο με τη σχεδιαζόμενη δημιουργία νέων δομών σε Λέσβο και Χίο, όσο και με την τροπολογία της Κυβέρνησης που αφαιρεί αρμοδιότητες από την Περιφέρεια και τις εκχωρεί στην Τεχνική Υπηρεσία του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου, για να διευκολυνθεί στην κατασκευή των δομών.
Ειδικότερα, η αντιπροσωπεία συνάντησε εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής, του ΚΚΕ και του ΜΕΡΑ25, οι οποίοι δήλωσαν τη στήριξή τους στους νησιώτες και πως προφανώς θα καταψήφιζαν την εν λόγω τροπολογία, με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝ.ΑΛ. ωστόσο να θέτουν και την ευρωπαϊκή διάσταση των θεμάτων που συζητήθηκαν, επισημαίνοντας πως πρέπει να αλλάξει και η προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως προς τη διαχείριση του μεταναστευτικού.
Από την πλευρά της Κυβέρνησης, συνάντηση έγινε μόνο με τον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, με τον οποίο βρέθηκε ο Περιφερειάρχης, λόγω πρωτοκόλλων για τον COVID-19. Ο κ. Μουτζούρης παρέδωσε και σε εκείνον την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που προέκυψε από αρχική εισήγηση της ΛΑ.Σ., ωστόσο ο κ. Τασούλας προφανώς δεν πήρε συγκεκριμένη θέση λόγω του θεσμικού του ρόλου. Δεν ήταν δυνατή, όμως, η συνάντηση με τον Υπουργό Μετανάστευσης & Ασύλου, Νότη Μηταράκη, καθώς βρισκόταν στη Γαλλία για προγραμματισμένη άτυπη Σύνοδο με τους ομολόγους του, ωστόσο όπως αποκάλυψε στα «ΝΕΑ της Λέσβου» ο κ. Μουτζούρης, ο ίδιος ο Υπουργός επικοινώνησε με τον Περιφερειάρχη και συμφώνησαν αμέσως μόλις επιστρέψει να προγραμματίσουν μεταξύ τους συνάντηση.
Από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, η αντιπροσωπεία είχε την ευκαιρία να συζητήσει το θέμα της δημιουργίας της νέας δομής αλλά και της τροπολογίας της Κυβέρνησης με τη Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Όλγα Γεροβασίλη, κατά τη συνάντηση όπου ήταν παρών και ο Βουλευτής Λέσβου του κόμματος, Γιάννης Μπουρνούς. Ο κ. Μπουρνούς, μάλιστα, αναφέρθηκε στο ζήτημα και από το βήμα της Βουλής κατά την τοποθέτησή του στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Αναπτυξιακός Νόμος – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη», χαρακτηρίζοντας σκανδαλώδη και προκλητική την τροπολογία του Υπουργού Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη. «(σ.σ. Η τροπολογία) Αφορά προφανώς την κατασκευή του νέου ΚΥΤ στη Βάστρια και επιτρέπει στον κ. Μηταράκη όχι μόνο να χτίζει «με το έτσι θέλω» τεράστιες δομές προσφύγων στο Ανατολικό Αιγαίο, αλλά και να μην δίνει και λογαριασμό σε άλλα υπουργεία για το πώς τις χτίζει, καθώς η Τεχνική Υπηρεσία που – πρωτοφανές! – στελεχώνεται από μετακλητούς υπαλλήλους του κ. Υπουργού, θα έχει τη μόνη αρμοδιότητα, αφαιρώντας την από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου!», είπε ο Βουλευτής και πρόσθεσε: «Είστε προκλητικοί στις αυθαιρεσίες, αλλά και στην εύνοια στα συμφέροντα, όπως και στην αλαζονική διαχείριση, αλλά η κοινωνία ασφυκτιά και πνίγεται και αργά ή γρήγορα θα σας σαρώσει».
Στην Χαριλάου Τρικούπη, η αντιπροσωπείαι συναντήθηκε με τη Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη, τον Βουλευτή Επικρατείας και Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του κόμματος, Γιώργο Καμίνη, τον Διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Θανάση Γλαβίνα και τον Τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής, Βασίλη Χρονόπουλο.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ήταν και ο μόνος πολιτικός αρχηγός που βρέθηκε με την αντιπροσωπεία στη συνάντηση, όπου συμμετείχε και η Βουλεύτρια Λέσβου του κόμματος Μαρία Κομνηνάκα, καθώς και ο βουλευτής Χρήστος Κατσώτης. Κατά τη συνάντηση, ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι το ΚΚΕ στηρίζει με κάθε τρόπο την απαίτηση του λαού της Λέσβου να σταματήσει και να ακυρωθεί η κατασκευή της δομής στη Βάστρια, αλλά και να εξασφαλιστεί η προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων στο άσυλο και στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους, χωρίς επαναπροωθήσεις ή τον εγκλωβισμό τους στα νησιά και στις νέες υπερδομές.
«Αυτό που μπορούσαμε»
«Αυτό που μπορούσαμε να κάνουμε, το κάναμε», δήλωσε ο κ. Μουτζούρης σχετικά με τις συναντήσεις, αφού κατά την παρουσία της αντιπροσωπείας στην Αθήνα, συναντήθηκαν με επικεφαλής ή βουλευτές ή έστω εκπροσώπους όλων των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, καταθέτοντας τις απόψεις τους, με τις οποίες συμφώνησαν.
Η ΜΑΡΙΑ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑ ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΝΟΤΗ ΜΗΤΑΡΑΚΗ
Ζητά διακοπή εργασιών στη Βάστρια
Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε η Βουλεύτρια Λέσβου του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, στον Υπουργό Μετανάστευσης & Ασύλου, Νότη Μηταράκη, σχετικά με το ξεκίνημα εργασιών για τη δημιουργία της νέας δομής στη Βάστρια, παρά την αντίθεση των κατοίκων της Λέσβου. Στην τοποθέτησή της μάλιστα αναφέρθηκε και στην απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με την οποία ζητά να σταματήσει άμεσα η κατασκευή του έργου.
«Οι ξεριζωμένοι των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων δεν είναι εγκληματίες, για να κλείνονται σε φυλακές και στρατόπεδα συγκέντρωσης. Αντίθετα, το κράτος οφείλει να διασφαλίσει την προστασία των δικαιωμάτων τους στο άσυλο και στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης και τις άλλες διεθνείς συμβάσεις, που παραβιάζονται συστηματικά με ευθύνη της ΕΕ και των κυβερνήσεων», σημειώνει η κ. Κομνηνάκα.
Επιπλέον, ειδική αναφορά κάνει στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου: «Ήδη με το ξεκίνημα των εργασιών, έχουν κοπεί και θα συνεχίζουν να κόβονται χιλιάδες δέντρα μέσα στο δάσος, τόσο για το στήσιμο του στρατοπέδου συγκέντρωσης, όσο και για τη διάνοιξη του δρόμου που οδηγεί σ’ αυτό. Το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής που συντελείται για την κατασκευή αυτής της δομής – φυλακής, μπορεί να πάρει ακόμα και ανυπολόγιστες διαστάσεις σε περίπτωση εκδήλωσης μιας πυρκαγιάς στην καρδιά του πυκνού πευκοδάσους της Λέσβου».
Και καταλήγει: «Ερωτάται ο κ. Υπουργός αν, σεβόμενος την απαίτηση του Λεσβιακού Λαού, θα σταματήσει και θα ακυρώσει την κατασκευή του στρατοπέδου συγκέντρωσης, θα εξασφαλίσει την προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων στο άσυλο και στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους, χωρίς επαναπροωθήσεις ή τον εγκλωβισμό τους στα νησιά και στις νέες υπερδομές-φυλακές».