Με μεγάλη προσέλευση κόσμου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 7 Δεκεμβρίου, στο Επιμελητήριο Λέσβου, η άκρως ενδιαφέρουσα παρουσίαση του βιβλίου της συγγραφέως Βάσως Καραπιπέρη – Αλατζά, «Κάποτε στη Μυτιλήνη στα Λαδάδικα…».
Πρόκειται για ένα βιβλίο που ξεδιπλώνει την ιστορία των Λαδάδικων αποτυπώνοντας στο χαρτί τις ζωές των ανθρώπων που εργάστηκαν στην περιοχή, συμβάλλοντας στην ανάδειξη της Μυτιλήνης σε διεθνές εμπορικό κέντρο ελαιολάδου. Μέσα από την πένα της, η συγγραφέας δεν εστιάζει μόνο στο λαδεμπόριο αλλά φωτίζει εμπόρους και μεσίτες που μεγαλούργησαν κάποτε στα ιστορικά κτίρια των Λαδάδικων αφήνοντας τη δική τους σφραγίδα με την μόρφωση και τις δυναμικές τους προσωπικότητες, καλλιεργώντας ένα πολιτισμικό υπόβαθρο που γαλούχησαν τις επόμενες γενιές.
Την ίδια στιγμή, ο αναγνώστης ανακαλύπτει μέσα στις σελίδες του βιβλίου τις ισχυρές εμπορικές σχέσεις της Λέσβου με τις απέναντι μικρασιατικές ακτές και συγκεκριμένα με το Αϊβαλί και το Αδραμύτι, που συμμετείχαν ενεργά στο εμπόριο του ελαιολάδου. Δυο χώρες, δυο ήπειροι ενώνονταν στην ευλογημένη γη της Λέσβου και συνεργάζονταν αρμονικά, με σκοπό την ανάδειξη του υγρού χρυσού που έθρεψε και εξακολουθεί να θρέφει ολάκερες γενιές.
Επιπλέον, η συγγραφέαςμέσα στο βιβλίο της σκιαγραφεί και τη σημερινή κατάσταση της περιοχής που τα τελευταία χρόνια βιώνει μια δεύτερη εποχή αίγλης χάρη στην ανάπλαση του κέντρου της Μυτιλήνης, αλλά και της τουριστικής ανάπτυξης του νησιού με πλήθη ως επί το πλείστον Τούρκων τουριστών να καταφτάνουν στη Λέσβο για να την επισκεφτούν κατά τη διάρκεια πια όλου του χρόνου.
Σε προσωπική μας επικοινωνία με την κ. Βάσω Καραπιπέρη – Αλατζά, η συγγραφέας μάς «ταξίδεψε» στα εμπορικά δεδομένα της εποχής όταν η Λέσβος ήταν κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου (1900-1920), την μετέπειτα παρακμή του λαδεμπορίου λόγω αλλαγών στη νομοθεσία και του ενεργού ρόλου των συνεταιρισμών, αλλά και τη νέα σύσταση εμπορικών κέντρων στην ευρωπαϊκή αγορά. Επιπροσθέτως, η συγγραφέας τόνισε το ισχυρό αποτύπωμα που άφησαν οι έμποροι της διασποράς στην αρχιτεκτονική του νησιού, αφού με τη δημιουργία ευέλικτων δικτύων με πρακτικές συνεχούς σύνδεσης και την ελεύθερη διακίνηση του ελαιολάδου στην αγορά, με τα χρήματα που κέρδισαν έκαναν κάποιες δωρεές στο νησί, ενώ έκτισαν και μερικά από τα υπέροχα αρχοντικά μας βασισμένα στα αρχιτεκτονικά πρότυπα της Ευρώπης, της Αιγύπτου, αλλά και των Βαλκανίων.
Να σημειώσουμε πως η συγγραφέας χρησιμοποίησε για το βιβλίο της αρχειακό υλικό του πεθερού της, που ως έμπορος ταξίδεψε στα πέρατα του κόσμου, αλλά και το ημερολόγιο του εμπόρου Ιακώβου, που με την αναδρομή ενός ταξιδιού του σκιαγράφησε με ευκρίνεια τη σπουδαιότητα του εμπορικού δικτύου.
Η παρουσίαση του βιβλίου ήταν και μια αφορμή να αναγνωριστεί η σημαντική συμβολή της εθελοντικής ομάδας OPEN LESVOS, αλλά και η ομάδα των ξεναγών ΠΑΡΕΑ στη ΛΕΣΒΟ, που εργάστηκαν αφιλοκερδώς για την προστασία και την ανάδειξη της ιστορικής περιοχής των Λαδάδικων σε φορέα πολιτιστικής κληρονομιάς.
Το βιβλίο «Κάποτε στη Μυτιλήνη στα Λαδάδικα…» αποτελεί μια γέφυρα ανάμεσα σε παρελθόν και παρόν αναδεικνύοντας περίτεχνα την ιστορία του τόπου μας. Είναι μια σπουδαία ευκαιρία για ανάγνωση και επαφή με τις παραδόσεις της Λέσβου. Σας το προτείνουμε!