- Αφήνουν τα χωριά χωρίς ταχυδρομικά γραφεία, επιτείνοντας την αγωνία των κατοίκων για την ερήμωση της υπαίθρου η οποία αποψιλώνεται από τράπεζες και υπηρεσίες
- Δυσάρεστη έκπληξη για τους κατοίκους του Παπάδου, ενώ την ίδια ώρα οι τοπικοί παράγοντες παρακολουθούν ως απλοί θεατές
Σε μια περίοδο κατά την οποία οι πληθυσμοί στα χωριά μας φθίνουν και κατά κοινή ομολογία η ύπαιθρος ερημώνει, το φιλόδοξο μοντέλο της αποκέντρωσης που ακολουθήθηκε από τις κυβερνήσεις κατά τη δεκαετία του ‘90 έρχεται τώρα να ακολουθήσει αντίστροφη πορεία, αυτή της συγχώνευσης των υπηρεσιών στις μεγαλουπόλεις. Στην ύπαιθρο της Λέσβου τα χωριά μας τα τελευταία 15 χρόνια βίωσαν την σταδιακή κατάργηση των υπηρεσιών η οποία επιταχύνθηκε και μάλιστα με “βελούδινο” τρόπο, με άλλοθι την οικονομική κρίση μετά το 2010, με συνέπεια να έχουν συγχωνευτεί εφορίες, υποθηκοφυλακεία, τράπεζες που είναι και ιδιωτικές εταιρείες, ενώ τώρα σειρά έχουν πάρει τα ΕΛ.ΤΑ..
Η ύπαιθρος που χάνουμε
Για τα χωριά της Ελλάδας και κατ’ επέκταση της Λέσβου πριν ακόμα από τον πόλεμο του ‘40 οι παρουσίες του παπά και του ταχυδρόμου ήταν τα σημεία αναφοράς για την πληρότητα μιας περιοχής στην ύπαιθρο. Στις μέρες μας, εκτός του ότι πολλά χωριά έχουν κλειστές εκκλησίες και λειτουργούν με δανεικούς ιερείς από διπλανά, τώρα χάνουν και τον ταχυδρόμο με το κλείσιμο των υπηρεσιών και την εξυπηρέτησή τους από άλλη περιοχή, αλλά σαφώς και με πιο υποβαθμισμένους όρους ή και από την Μυτιλήνη αν πρόκειται για κοντινές περιοχές, όπως η Γέρα.
Η Γέρα αύριο Παρασκευή χάνει το ταχυδρομείο της, καθώς σύμφωνα με την απόφαση που έχει εκδοθεί τα ΕΛ.ΤΑ. Παπάδου βάζουν λουκέτο μια και η λειτουργία τους κρίνεται ασύμφορη. Ουσιαστικά η κεντρική διοίκηση των ΕΛ.ΤΑ. διαπιστώνει ότι η λειτουργία του μικρού ταχυδρομικού γραφείου Παπάδου «βάζει τα ΕΛ.ΤΑ. μέσα» και στο πλαίσιο του σχεδίου εξυγίανσης προχωρά στο κλείσιμό του. Η διοίκηση των ΕΛ.ΤΑ. εφαρμόζοντας ειδικά την τελευταία πενταετία ένα σχέδιο εξυγίανσης ως την μοναδική σανίδα σωτηρίας έχει οδηγήσει τα ταχυδρομεία σε απαξίωση, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που καταναλωτές παραλαμβάνουν λογαριασμούς ΔΕΚΟ μετά την λήξη της προθεσμίας πληρωμής.
Η ίδια κατάσταση ισχύει και με την αλληλογραφία, ενώ σοβαρότατο είναι το πρόβλημα και στην διακίνηση των εφημερίδων «για να πούμε και τα δικά μας», οι οποίες πληρώνουν για αλληλογραφία πρώτης προτεραιότητας και αυθημερόν παράδοση στους συνδρομητές, ωστόσο σε κάποια χωριά την λαμβάνουν ακόμα και μια φορά την εβδομάδα. Το χειρότερο όλων εκτός από την επιδείνωση της εξυπηρέτησης που φέρνει η κατάργηση ενός ταχυδρομικού καταστήματος είναι η απώλεια της υπηρεσίας από μια περιοχή, ειδικά, όπως η Γέρα, και αυτό λειτουργεί αρνητικά στην ψυχολογία της τοπικής κοινωνίας, η οποία βλέπει σιγά-σιγά να απομονώνεται.
Το σχέδιο… εξυγίανσης
Λιγότερες γεννήσεις, οι λιγοστοί νέοι ανοίγουν τα φτερά τους και φεύγουν, οι υπηρεσίες κλείνουν, ο πληθυσμός μειώνεται και αυτό που μένει είναι ο ήχος ενός ρολογιού που χτυπά αντίστροφα για να έχουμε τα επόμενα 10 – 20 χρόνια περισσότερα χωριά χωρίς κατοίκους. Σε αυτό το σκηνικό που διαμορφώνεται για την ύπαιθρο και που γίνεται πιο επώδυνο για την νησιωτική Ελλάδα και δη για το Βόρειο Αιγαίο, εντύπωση προκαλεί η αδράνεια των τοπικών παραγόντων που δεν μπορούν να αποτρέψουν τις εξελίξεις.
Όμως και οι τοπικές κοινωνίες, μια μεγάλη μερίδα των οποίων αντιδρά, συναλλάσσεται και συνδιαλέγεται μέσα από την εικονική πραγματικότητα του Facebook μένουν στον καναπέ του σπιτιού τους, χωρίς να βγουν στους δρόμους και να αγωνιστούν για να αποτρέψουν αυτό το λουκέτο. Το e-shopping, το e-banking και όλες αυτές οι σύγχρονες ορολογίες της εποχής μας έχουν οδηγήσει τους ανθρώπους να μένουν στα σπίτια και στους υπολογιστές, ενώ τα χωριά τους αδειάζουν.
Η Αγλαΐα Κυρίτση
Πρώτη αντέδρασε η περιφερειακή σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Αγλαΐα Κυρίτση, η οποία καλεί τις τοπικές κοινωνίες να αντιδράσουν και να αποτρέψουν αυτούς τους σχεδιασμούς εις βάρος τους. Πιο συγκεκριμένα αναφέρει: «Η Λαϊκή Συσπείρωση Β. Αιγαίου καταγγέλλει τα αλλεπάλληλα λουκέτα των καταστημάτων των ΕΛ.ΤΑ. στα νησιά μας. Τα παραπάνω δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία για τα νησιά μας και ας πάψουν να κάνουν τις μωρές παρθένες τα κόμματα και οι τοπικές παρατάξεις που κυβέρνησαν την χώρα. Γιατί; Γιατί τα ΕΛΤΑ το 2002 μετατράπηκαν σε ανώνυμη εταιρεία, το 2006 εισήχθησαν στο χρηματιστήριο και το 2013 συγχωνεύθηκαν με την Eurobank Ergasias, δηλαδή παράδοσή τους στους ιδιώτες. Μόνο ο λαός σώζει το λαό γι’ αυτό και καλούμε όλους τους κατοίκους των νησιών μας που θίγονται, μέσα από τους μαζικούς τους φορείς και σωματεία να προβούν σε κινητοποιήσεις, προκειμένου να προστατέψουν τις όποιες υπηρεσίες απέμειναν και εξυπηρετούν τις ανάγκες τους, αλλά και τους εργαζόμενους σε αυτές και να βάλουν φρένο στις πολιτικές απαξίωσης της δημόσιας περιουσίας».
Ο κοινοτάρχης
Από την δική του πλευρά ο Πρόεδρος της κοινότητας Παπάδου, Στρατής Καμάτσος, δηλώνοντας έκπληκτός από αυτήν την απόφαση καθώς ενημερώθηκε τελευταία στιγμή για το κλείσιμο του υποκαταστήματος ΕΛ.ΤΑ. στον Παπάδο ανέφερε στην εφημερίδα μας: «Δεν είχαμε καμία ενημέρωση για το κλείσιμο, μας ενημέρωσαν τελευταία στιγμή. Δεν γνωρίζαμε το παραμικρό. Θα δημιουργηθεί πολύ μεγάλο πρόβλημα, καθώς αυτό το κατάστημα εξυπηρετεί πολύ κόσμο. Όλο τον κόσμο της Γέρας εξυπηρετεί. Δεν ξέρω πώς θα λειτουργήσει η κατάσταση με αυτό το κλείσιμο. Εδώ η μια υπηρεσία κλείνει μετά την άλλην. Τράπεζες, εφορίες, ακόμα και σχολεία. Δεν ξέρω καθόλου τι θα γίνει. Θα δούμε αν είναι δυνατόν να αλλάξει η απόφαση, εμείς θα κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε, αλλά είναι πολύ δύσκολο γιατί και στις άλλες περιοχές που κλείσανε τα ΕΛ.ΤΑ. δεν μπόρεσαν να αλλάξουν την απόφαση. Μας είπαν ότι δεν συμφέρει η λειτουργία του καταστήματος. Ότι είναι ζημιογόνα. Πώς είναι ζημιογόνο αυτό εγώ δεν το καταλαβαίνω… Θα δημιουργηθεί πολύ μεγάλο θέμα πάντως».
Με τα μάτια των πολιτών
Θορυβημένη η τοπική κοινωνία από την απόφαση για το κλείσιμο των ΕΛ.ΤΑ. δεν κρύβει τον προβληματισμό της για τα χτυπήματα που έρχονται το ένα μετά το άλλο και για την ερήμωση της υπαίθρου. Ο Στέλιος Παππάς, δάσκαλος επί δεκαετίες στη Γέρα, άνθρωπος του Πολιτισμού, συνταξιούχος σήμερα, σχολίασε στην εφημερίδα μας: «Θα έχουμε μεγάλο θέμα με το κλείσιμο. Με λύπη είδαμε την απόφαση για το κλείσιμο του υποκαταστήματος ΕΛ.ΤΑ.. Έχουμε την πληροφορία ότι θα μείνει ένα κατάστημα ΕΛ.ΤΑ. ανά Δήμο. Εμείς απευθυνθήκαμε σε όλους, βουλευτές, προέδρους κοινοτήτων. Ό,τι και να κάνουμε θα χαθεί η υπόθεση. Θα γίνει ερήμωση της υπαίθρου. Είναι η 15η υπηρεσία που κλείνει στη Γέρα. Έχουν κλείσει σχολεία, το τελωνείο, οι τράπεζες, ο ΟΤΕ που είχαμε παλιότερα. Είχαμε όλα αυτά και μας τα κλείσανε. Και να το θυμηθείτε ότι θα μας κλείσουν και ό,τι υπηρεσία έχει απομείνει στο χωριό μας. Όλα οδηγούν στο να μείνουν μόνο τα νεκροταφεία εδώ. Η κατάργηση των υπηρεσιών δυσκολεύει την καθημερινότητα του πολίτη. Για παράδειγμα ένας άνθρωπος μεγάλης ηλικίας που δεν έχει την ευχέρεια να χρησιμοποιήσει το Ίντερνετ, πώς θα πάρει την σύνταξή του άμα κλείσουν το υποκατάστημα; Πρέπει να γίνει κάτι, είμαστε αγανακτισμένοι όλοι οι κάτοικοι του χωριού».
Ο χάρτης των ΕΛ.ΤΑ. στη Λέσβο
Μετά το κλείσιμο του καταστήματος του Παπάδου οι περιοχές που συνεχίζουν να έχουν κατάστημα ΕΛ.ΤΑ. στη Λέσβο είναι της Μυτιλήνης, της Καλλονής, του Μολύβου, της Ερεσού, του Μανταμάδου, της Αγιάσου, του Πλωμαρίου και του Πολιχνίτου. Τα ταχυδρομεία που έκλεισαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς είναι της Αγίας Παρασκευής, της Πέτρας και της Άντισσας.