Σοβαρές ελλείψεις εκπαιδευτικών για την κάλυψη αναγκών παράλληλης στήριξης σε σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Λέσβο καταγράφονται φέτος, δημιουργώντας ένα τεράστιο ζήτημα για την άνιση πρόσβαση στην εκπαίδευση παιδιών με διαταραχές που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού ή αντιμετωπίζουν ειδικές μαθησιακές δυσκολίες και ψυχολογικές διαταραχές. Σύμφωνα με την Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τα τελευταία χρόνια τα αιτήματα για παράλληλη στήριξη από παιδιά με αυτισμό έχουν αυξηθεί και από 10 – 15 το χρόνο έχουμε φθάσει φέτος να έχουν υποβληθεί 30 αιτήσεις.
Από το Σεπτέμβριο που τοποθετήθηκαν 7 εκπαιδευτικοί για την κάλυψη αναγκών παράλληλης στήριξης στη Λέσβο έχουν γίνει άλλες 5 τοποθετήσεις εκπαιδευτικών αρχές Νοεμβρίου, ενώ μέχρι την Παρασκευή αναμένονται άλλοι 2-3 εκπαιδευτικοί και όπως φαίνεται δεν πρόκειται να υπάρξουν άλλες προσλήψεις. Αυτές οι περίπου 15 προσλήψεις καλύπτουν κατά το ήμισυ τα αιτήματα, ενώ δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη για τα υπόλοιπα 15 παιδιά που θα μείνουν ουσιαστικά χωρίς παράλληλη στήριξη.
«Προσπαθούμε ήδη, καθώς έχουν καθυστερήσει οι προσλήψεις, να διαχειριστούμε την κατάσταση, βάζοντας εκπαιδευτικούς που δεν έχουν συμπληρώσει τις ώρες τους να κάνουν και παράλληλη στήριξη για να βοηθήσουν τα παιδιά αυτά», λέει στα “Νέα της Λέσβου” η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Καίτη Στρατάκη.
Η αγωνία των γονέων είναι διάχυτη, καθώς δυο μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι τοποθετήσεις εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης, ενώ και αυτές που θα γίνουν δεν πρόκειται να καλύψουν τις ανάγκες. Ακόμη και η λύση της τοποθέτησης εκπαιδευτικών για τη συμπλήρωση ωραρίου δεν αρκεί, αφού απαιτείται οι εκπαιδευτικοί να έχουν ειδική εκπαίδευση για τη διαχείριση τέτοιων περιπτώσεων.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Παναγιώτης Κατσαβέλλης, τονίζει ότι πάγιο αίτημα είναι η κάλυψη όλων των κενών για την παράλληλη στήριξη, καθώς επίσης και των κενών που εντοπίζονται στην ειδική αγωγή και τα τμήματα ένταξης: «Γνωρίζαμε από το Σεπτέμβριο με βάση τις δηλώσεις που είχε κάνει και ο ίδιος ο Υπουργός ότι δεν θα καλυφθούν όλα τα αιτήματα για παράλληλη στήριξη. Το ζήτημα αυτό θέσαμε σε όλες τις απεργιακές κινητοποιήσεις και τις παραστάσεις διαμαρτυρίας που οργανώσαμε και τώρα βλέπουμε να συμβαίνει και στην πράξη. Είναι αδιανόητο να μην υπάρξει κάλυψη όλων των αναγκών. Οφείλει το Υπουργείο να βρει τρόπο να μην αφήσει τα παιδιά χωρίς εκπαιδευτικούς».
Εκτιμάται ότι πανελλαδικά φέτος 3.700 παιδιά με αυτισμό δεν θα έχουν παράλληλη στήριξη.
Η αύξηση των παιδιών με διαταραχές που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού, σε ένα μεγάλο ποσοστό έχει σχέση με το γεγονός ότι οι γονείς σήμερα είναι περισσότερο ενημερωμένοι, με αποτέλεσμα να γίνεται έγκαιρα η διάγνωση, αλλά και σε ένα ποσοστό στο ότι ο αυτισμός δεν αποτελεί πλέον θέμα “ταμπού” για την οικογένεια. Στη Λέσβο βρίσκεται σε εξέλιξη η πρωτοβουλία ίδρυσης συλλόγου γονέων παιδιών με αυτισμό, κάτι που θα συμβάλλει τα μέγιστα στην υπεύθυνη ενημέρωση γύρω από τη διαταραχή του αυτισμού, αλλά και την υποστήριξη γονέων και οικογενειών στην προσέγγιση του ζητήματος και στην στήριξη του παιδιού με αυτισμό.
Πελ.Γ.