- Ζητούν βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των αιτούντων άσυλο στη χώρα μας για να «ξεμπλοκάρουν» οι επιστροφές
Έντονη είναι πλέον η συζήτηση που έχει ξεκινήσει στη Γερμανία για τον αυξημένο αριθμό αιτούντων άσυλο στη χώρα, ένας σημαντικός αριθμός των οποίων – σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου – προέρχεται από την Ελλάδα. Άτομα, στα οποία έχει χορηγηθεί άσυλο με αποτέλεσμα να ανοίγει ο δρόμος της μετάβασής τους στη Γερμανία και να «παρακάμπτεται» ο Κανονισμός του Δουβλίνου, ενώ την ίδια στιγμή τα Γερμανικά Δικαστήρια έχουν αποφανθεί πως δεν πρέπει να επιστρέφονται πρόσφυγες στην χώρα μας, καθώς οι συνθήκες διαβίωσης των αιτούντων άσυλο εδώ δεν είναι καλές.
«Άσυλο στην Ελλάδα, ελευθέρας προς την Γερμανία», είναι ο τίτλος του σχετικού άρθρου της Die Welt, όπου σημειώνεται πως σε όποιον χορηγείται άσυλο στην Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει το ταξίδι του στη Γερμανία χωρίς άλλα εμπόδια και ήταν δεκάδες χιλιάδες εκείνοι που αξιοποίησαν φέτος τη δυνατότητα παρακάμπτοντας τον Κανονισμό του Δουβλίνου. Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα της εφημερίδας, το διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων BAMF κατέγραψε περίπου 30.000 αιτήσεις ασύλου (σε σύνολο 140.000) από άτομα, για τα οποία υπάρχουν τουλάχιστον ενδείξεις ότι προηγουμένως στην Ελλάδα αναγνωρίστηκε πως χρήζουν προστασίας.
Τι προβλέπεται
Σύμφωνα με τον Κανονισμό του Δουβλίνου, η αίτηση ασύλου εξετάζεται στην χώρα πρώτης υποδοχής που σε πολλές περιπτώσεις βέβαια είναι η Ελλάδα. Αυτό πρακτικά έχει σαν αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό χιλιάδων αιτούντων άσυλο στη χώρα μας και το γεγονός ότι δεν προχωρά η ισομερής κατανομή του βάρους διαχείρισης των αιτήσεων.
Η αποδοχή του αιτήματος ασύλου στην Ελλάδα, όμως, δεν σημαίνει και το δικαίωμα του αναγνωρισμένου πρόσφυγα να ζήσει σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης. Για την ακρίβεια, σε περίπτωση που χορηγηθεί καθεστώς πρόσφυγα, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να αιτηθεί την έκδοση ταξιδιωτικού εγγράφου (TDV), που καθιστά δυνατή την επίσκεψή του σε άλλες χώρες της Ε.Ε. για διάστημα έως 90 ημέρες. Το ταξιδιωτικό αυτό έγγραφο διαρκεί για πέντε χρόνια και μπορεί υπό προϋποθέσεις να ανανεωθεί.
Φαίνεται, λοιπόν, πως αναγνωρισμένοι πρόσφυγες εκμεταλλεύονται αυτό το παραθυράκι, ταξιδεύουν στην Γερμανία και αιτούνται άσυλο και εκεί, με κύκλους της γερμανικής κυβέρνησης να κατηγορούν και τη στάση της Ελληνικής Πολιτείας, σημειώνοντας πως αξιοποιήθηκε η πανδημία για να εκδοθούν προσφυγικά διαβατήρια με το σκεπτικό ότι οι μετανάστες θα εγκατέλειπαν τη χώρα, κάτι που χαρακτηρίζουν ως «διακίνηση».
Πίεση προς Αθήνα
Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές συμφωνίες οι μετανάστες θα έπρεπε να επιστρέψουν στην χώρα εισόδου στην ΕΕ, όμως στην περίπτωση της χώρας μας αυτό δεν είναι εφικτό λόγω της απόφασης των γερμανικών δικαστηρίων πως οι συνθήκες διαβίωσης αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα είναι πολύ κακές, που είχε σαν αποτέλεσμα την αναστολή επιστροφής προσφύγων από τη Γερμανία στην Ελλάδα. Έτσι αυξάνονται και οι πιέσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης προς τη Γερμανική Κυβέρνηση, προκειμένου με τη σειρά της να αυξήσει τις πιέσεις στην Αθήνα για να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης μεταναστών, έτσι ώστε να ξαναγίνουν εφικτές επιστροφές προσφύγων από την Γερμανία στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, προτείνουν την απαγόρευση εισόδου αναγνωρισμένων προσφύγων χωρίς βίζα στη Γερμανία, καθώς όπως υποστηρίζουν «σχεδόν όλοι οι πρόσφυγες, στους οποίους έχει χορηγηθεί άσυλο στην Ελλάδα θα έρθουν αργά ή γρήγορα στην Γερμανία».