Plan B για το Κτηματολόγιο

Spread the love


  • «Να μην προσφύγει ο Δήμος στη δικαιοσύνη, αλλά να κοιτάξει πρακτικά πώς θα βοηθήσει τις διορθώσεις των δημοτών για να θεραπευτούν τα προβλήματα», προτείνει ο Γιάννης Βατός

Έχοντας χαθεί 10 μήνες αναμονής και καλής θέλησης που έδειξαν ο Δήμος Μυτιλήνης και οι τοπικοί άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς έναντι της Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση για την προώθηση συγκεκριμένων παρεμβάσεων για τις διορθώσεις στη Μυτιλήνη και τη Γέρα, ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, Γιάννης Βατός, κατά τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ενημέρωσε προ ημερήσιας διάταξης το όργανο για μία δυσάρεστη εξέλιξη στο όλο θέμα.

Πιο συγκεκριμένα η Κτηματολόγιο δεν κατάφερε να έρθει σε συμφωνία με τα δύο μελετητικά γραφεία που έκαναν, όπως έκαναν, με πενιχρά αποτελέσματα τις διορθώσεις στη Μυτιλήνη και τη Γέρα ώστε να συνεχίσουν στο επόμενο στάδιο, για το οποίο δεσμεύτηκε έναντι του Δημάρχου Στρατή Κύτελη, παρουσία του βουλευτή, Χαράλαμπου Αθανασίου, από τον περασμένο Μάιο διά του τότε Γενικού Διευθυντή της Στέφανου Κοτσώλη (ο οποίος παραιτήθηκε τον Σεπτέμβριο επικαλούμενος επαγγελματικούς λόγους).

Ο κ. Κοτσώλης είχε έρθει επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κτηματολόγιο, από τον Μάιο στη Μυτιλήνη δίνοντας υπόσχεση για δρομολόγηση λύσεων σε εύλογο χρονικό διάστημα για την ανέξοδη επίλυση των ζητημάτων στις περιοχές της Μυτιλήνης και της Γέρας. 

Οι δεσμεύσεις που τότε διατυπώθηκαν επίσημα και με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μέχρι τώρα συνεχίζουν να είναι χωρίς αντίκρισμα, καθώς ούτε μία ενέργεια δεν έχει ξεκινήσει για τις διορθώσεις ή τουλάχιστον για τις αναρτήσεις όσων διορθώθηκαν.

 

Ο Γιάννης Βατός

Από τη θέση του αντιδημάρχου Πολεοδομίας ο Γιάννης Βατός μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου λαμβάνει πρωτοβουλίες για την εφαρμογή του λεγόμενου Plan B, δηλαδή της εναλλακτικής λύσης την οποία αποφάσισε τον περασμένο Δεκέμβριο το Δημοτικό Συμβούλιο ότι θα προχωρούσε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και για προσφυγή στη δικαιοσύνη κατά της Κτηματολόγιο. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Βατό, το ενδεχόμενο προσφυγής του Δήμου στη δικαιοσύνη μαζί με τους άλλους φορείς μπαίνει σε δεύτερο πλάνο, καθώς ο ίδιος εξήγησε μιλώντας στα Νέα της Λέσβου ότι «το να μπούμε σε μία διαδικασία δικαστικών προσφυγών που θα κοστίσει σε χρόνο, για να μην σας πω σε χρόνια μέχρι να φτάσουμε σε απόφαση, μπορεί να εξυπηρετεί τους πολιτικούς ώστε να δείξουν ότι συγκρούονται με το σύστημα, κατά την άποψή μου όμως εμείς δεν παίζουμε έτσι, αυτό δεν εξυπηρετεί τους πολίτες».  

Όπως τονίζει ο Αντιδήμαρχος: «Πιστεύω ότι θα πρέπει να πορευτούμε με ένα άλλο σχέδιο βλέποντας κατευθείαν τις ανάγκες των συνδημοτών μας και πώς θα θεραπεύσουμε αυτά τα προβλήματα που έχουν προκύψει από το κτηματολόγιο. Θεωρώ λοιπόν ότι τις επόμενες ημέρες θα πρέπει τα μέλη της επιτροπής από το Δήμο να καταλήξουμε σε ένα σχέδιο και, αν χρειαστεί, να μεταβούμε και στην Αθήνα στην κτηματολόγιο μπαίνοντας μπροστά ο Δήμος, αλλά να υποστηρίξουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς αυτή την προσπάθεια, να έρθουμε σε συνεργασία με την Κτηματολόγιο και να δούμε πώς από κοινού μπορούμε να λύσουμε αυτά τα προβλήματα. Τις επόμενες ημέρες θα μπορέσουμε να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα, επαναλαμβάνω όμως ότι είμαι της άποψης των πρακτικών λύσεων προς όφελος των δημοτών και αυτή είναι και η μεγάλη πρόκληση με την οποία καλούμαστε να αναμετρηθούμε ως αυτοδιοικητικοί».

 

Οι δύο εργολάβοι

Τα δύο μελετητικά γραφεία των μηχανικών που είχαν πάρει επί προηγούμενης κυβέρνησης το έργο των διορθώσεων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το αποτέλεσμα που έφεραν ήταν μία “τρύπα στο νερό”, ήταν κι αυτά που παρέδωσαν την τελευταία φάση του κτηματολογίου για τη Μυτιλήνη και τη Γέρα που οδήγησε στις γνωστές περιπέτειες χιλιάδες ιδιοκτήτες. Στην ερώτηση πώς ανέλαβαν τις διορθώσεις οι ίδιες εταιρείες που παρέδωσαν ένα προβληματικό κτηματολόγιο, η απάντηση είναι ότι η επιλογή τους αποτέλεσε μονόδρομο, καθώς αυτές οι εταιρείες έχουν τις βάσεις δεδομένων με τα χαρτογραφικά υπόβαθρα και προφανώς οι ίδιες εταιρείες θα πρέπει να διευκολύνουν, χορηγώντας υλικό, τις όποιες ενέργειες ακολουθήσουν με πρωτοβουλία του Δήμου για να γίνουν επιμέρους διορθώσεις.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο εταιρείες δεν ανέλαβαν το επόμενο στάδιο των διορθώσεων διαφωνώντας στο οικονομικό με την Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση.

Σε κάθε περίπτωση παρά την αρνητική εξέλιξη της μη συμφωνίας των δύο εταιρειών αυτών με την Κτηματολόγιο, αυτό ενδεχομένως για την περιοχή μας «να βγει και σε καλό», καθώς η εμπλοκή του Δήμου και η απευθείας συνεννόηση με την Κτηματολόγιο καθώς και η αξιοποίηση φορέων, όπως το Τεχνικό Επιμελητήριο, είναι πιθανό να οδηγήσουν σε κάποιες έστω περιορισμένες λύσεις επί των προβλημάτων και οι οποίες είναι αναγκαίες για τις περιουσίες πολιτών που ταλαιπωρούνται χρόνια τώρα περιμένοντας το κράτος να κάνει το χρέος του.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση