Επισπεύδονται οι χρόνοι για τις πληρωμές από πλευράς Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τους κτηνοτρόφους που έμειναν εκτός νυμφώνος ως προς την καταβολή της έκτακτης ενίσχυσης, σύμφωνα με τον αριθμό των ζώων και σε κλίμακες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αντιξοότητες από την αύξηση του κόστους των ζωοτροφών, που τροφοδοτήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Όπως ανακοίνωσε επίσημα το Υπουργείο, σε εξέλιξη βρίσκεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας εξειδίκευσης των κριτηρίων της πολλαπλής συμμόρφωσης που σχετίζονται μόνο με ευρήματα περιβαλλοντικού χαρακτήρα και συνδέονται κατευθείαν με την επιλεξιμότητα του μέτρου, καθώς και αξιολόγησης των ενστάσεων, ώστε να ακολουθήσει η συμπληρωματική πληρωμή των δικαιούχων που είναι επιλέξιμοι, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του θεσμικού πλαισίου.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έρχονται οι πληρωμές και για τους κτηνοτρόφους που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και δεν πληρώθηκαν μαζί με τους συναδέλφους τους, οι οποίοι εισέπραξαν την ενίσχυση 1 – 2 Φεβρουαρίου, όπως έγραψαν την 1η Φεβρουαρίου τα Νέα της Λέσβου.
Πρόκειται για το Μέτρο 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης ΠΑΑ 2014-2022, στο οποίο ξεχωριστά εξετάζονται οι περιπτώσεις νεοεισερχόμενων.
Είναι το πρόγραμμα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ και πρόκειται για μία σημαντική ενίσχυση για την κτηνοτροφία, καθώς έρχεται να καλύψει το κόστος των αυξήσεων την πλέον κατάλληλη περίοδο, δεδομένου ότι βρισκόμαστε – για τα αιγοπρόβατα τουλάχιστον που ενδιαφέρει και τους περισσότερους κτηνοτρόφους της Λέσβου – στην εξέλιξη της γαλακτοκομικής περιόδου και οι 3.000 περίπου δικαιούχοι από το νησί μας «θα ζεσταθούν» με αυτά τα χρήματα.
Όπως έχουμε ήδη γράψει για τις πληρωμές που έγιναν αρχές Φεβρουαρίου και το ίδιο ισχύει και για τους κτηνοτρόφους, οι ενστάσεις των οποίων γίνονται αποδεκτές, καθώς και όσων βρίσκονται σε έλεγχο ανάλογα με την κλάση στην οποία υπάγεται ο κάθε δικαιούχος, ξεκινούν τα ποσά της ενίσχυσης από 5 ευρώ το κεφάλι για κάθε παραγωγικό επιλέξιμο αιγοπρόβατο και μπορεί να φτάσουν μέχρι τα 11 ευρώ για την αιγοπροβατοτροφία, που ενδιαφέρει κατά κύριο λόγο τους κτηνοτρόφους της Λέσβου.
Θα μπορούσε να εκτιμήσει κανείς χονδρικά, λαμβάνοντας υπόψη τις εκτροφές που υπάρχουν στη Λέσβο, κατά μέσο όρο 7 ευρώ το κεφάλι για κάθε επιλέξιμο αιγοπρόβατο. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι για τη νησιωτική Ελλάδα οι ενισχύσεις είναι προσαυξημένες και μάλιστα αισθητά, μια και η κτηνοτροφική παραγωγή στα νησιά πλήττεται και λόγω του κόστους για ζωοτροφές.
Για παράδειγμα ένας μεγάλος κτηνοτρόφος με 920 πρόβατα θα εισπράξει ενίσχυση 6.320 ευρώ στα νησιά, έναντι 5.480 ευρώ για τις άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Τα παραπάνω ποσά μπορεί να φαίνονται μεγάλα καθώς αντιστοιχούν στο 50% ή και περισσότερο του ετήσιου εισοδήματος για έναν εργαζόμενο, για έναν εκτροφέα προβάτων όμως, το κόστος σίτισης των κοπαδιών, ιδιαίτερα την περίοδο του χειμώνα που η βόσκηση είναι περιορισμένη αλλά και το καλοκαίρι, είναι πολύ μεγάλο.
Σε κάθε περίπτωση το ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν καθυστέρησε κι άλλο την εξέταση των ενστάσεων και είναι έτοιμο εντός των ημερών να κλείσει τη διαδικασία προχωρώντας στις πληρωμές αυτό είναι μία θετική εξέλιξη, αν και μένει να δούμε σε τι ποσοστό θα γίνουν δεκτές οι ενστάσεις, αν θα έχουμε δηλαδή μεγάλο αριθμό απορριπτόμενων.