Πόλος έλξης αναδεικνύεται κάθε χρόνο στο Ίππειος η γιορτή του Σύκου, που έχουν αγκαλιάσει επισκέπτες από ολόκληρο το νησί. Έτσι για φέτος την Κυριακή, στην 6η Γιορτή Σύκου, επικράτησε το αδιαχώρητο στην πλατεία του χωριού, όπου είχαν οργανωθεί πλούσιες εκδηλώσεις με ζωντανή μουσική, χορό και φυσικά γεύσεις με βάση το σύκο, που ετοίμασαν οι γυναίκες του χωριού και πρόσφεραν στους επισκέπτες.
Την πολιτιστική σημασία της γιορτής και ταυτόχρονα την ανάδειξη του τοπικού προϊόντος υπογράμμισε στην ομιλία της η υπεύθυνη του εστιακού σημείου της Λέσβου, του «Αιγίλοπα», κα Τσίγγου Ραλλού.
Η κ. Τσίγγου ανέφερε ότι η γιορτή αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς αξιοποιεί την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου και βασίζεται στη σύνθεση των γενεών, αξιοποιώντας τη γνώση και την εμπειρία των παππούδων με τη δραστηριοποίηση των νέων, δίνοντας μία νέα φρέσκια προσέγγιση στο παρόν και μεταδίδοντας την κληρονομιά αυτή στα παιδιά τους.
Έθεσε επίσης το ζήτημα ότι για την ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη και την εξαγωγή του ντόπιου σύκου εκτός Λέσβου, θα πρέπει να υπάρξει ένας σχεδιασμός και μέσα σ’ αυτόν η διαφοροποίησή του έναντι άλλων γνωστών σύκων από άλλα μέρη της Ελλάδας μέσα από την προβολή των τοπικών ποικιλιών. Αυτό προϋποθέτει την περιγραφή των τοπικών ποικιλιών. Ήδη 6 τοπικές ποικιλίες σύκου της Λέσβου διατηρούνται σε μητρικές φυτείες από τον οργανισμό ΕΛΓΟ-Δήμητρα, την αξιολόγησή τους, τον προσδιορισμό των πλεονεκτημάτων (π.χ. γεύση) και των μειονεκτημάτων τους, και πώς αυτά τα μειονεκτήματα μπορούν να ξεπεραστούν και πιθανά να γίνουν και πλεονέκτημα. Ως παράδειγμα αναφέρθηκε ότι το μικρό μέγεθος των ιδιαίτερα γευστικών σύκων μπορεί να διαμορφωθεί μεταποιητικά σε μπουκιές, με χρήση μπαχαρικών που ενισχύουν τη γεύση σ’ ένα προϊόν μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας απ’ ό,τι το απλά αποξηραμένο σύκο.
Σημαντικό πλεονέκτημα πέρα από τις τοπικές ποικιλίες αποτελεί και η ιστορία καλλιέργειας του σύκου στην Λέσβο και ειδικά στο Ίππειος, επομένως δεν χρειάζεται «να χτιστεί ο μύθος» στα πλαίσια της προώθησής του.
Η προώθηση και δυναμική του τοπικού σύκου απαιτεί ενεργοποίηση. Η εμπειρία ανάλογων περιπτώσεων ανάδειξης της αξίας τοπικών προϊόντων σε Ελλάδα και εξωτερικό έχει δείξει ότι αυτό ξεκινάει από ένα πολύ μικρό αριθμό ατόμων με ένα κοινό όραμα, στο οποίο συμμετέχουν αγρότες, επιστήμονες και τοπικοί παράγοντες.
Ο Αιγίλοπας, ως μία οργάνωση που στόχο έχει την διατήρηση και προβολή των τοπικών ποικιλιών θα μπορούσε να βοηθήσει σ’ αυτήν την προσπάθεια, δηλαδή στην ανάδειξη της αξίας του ντόπιου σύκου.