Αντίστροφη μέτρηση έχει σημάνει για να τεθούν σε αναστολή οι υπάλληλοι του νοσοκομείου Μυτιλήνης που δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο για τον κορονοϊό, ανάμεσά τους γιατροί, νοσηλευτές και στελέχη άλλων ειδικοτήτων που υπηρετούν σε κρίσιμα πόστα του Ιδρύματος. Με τα μέχρι χθες δεδομένα εκτιμάται πως η εφαρμογή των διαδικασιών για την αναστολή στο προσωπικό που εργάζεται αφορά έναν αριθμό περίπου 40 υπαλλήλων ή και λιγότερους σε σύνολο 800 μισθοδοτούμενων (ποσοστό 5%). Αυτό το σημειώνουμε καθώς καθημερινά ο αριθμός αυτός διαφοροποιείται, είτε γιατί κάποιοι υπάλληλοι νοσούν από τον κορονοϊό και άρα δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν να εργάζονται ως ανεμβολίαστοι ή γιατί αποφασίζουν εν όψει της προσεχούς Τετάρτης, που θα τεθεί σε εφαρμογή η διαδικασία αναστολής των καθηκόντων τους, να εμβολιαστούν.
Ο διοικητής
Ο διοικητής του νοσοκομείου, Γιώργος Καμπούρης, καλείται να διαχειριστεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για το νοσηλευτικό ίδρυμα μετά το ξέσπασμα του κορονοϊού, περιμένοντας ωστόσο μέχρι την ερχόμενη Τρίτη «να κάνει το ταμείο» βλέποντας πόσα στελέχη από το προσωπικό έχουν μείνει ανεμβολίαστα. «Εργαζόμαστε για να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα και ήδη έχουμε κάνει ενέργειες στην Αθήνα ζητώντας ενίσχυση με προσωπικό για συγκεκριμένους τομείς, όπου είναι δύσκολη η κάλυψη από άλλους γιατρούς», τόνισε χθες ο κ. Καμπούρης στα Νέα της Λέσβου.
Και συνέχισε: «Πιστεύω ότι το προσωπικό που δεν έχει εμβολιαστεί μέχρι τώρα θα το ξανασκεφτεί μέχρι την Τετάρτη σε μία περίοδο που ο ιός καλπάζει. Το νοσοκομείο μας αλλά πρωτίστως η κοινωνία δέχεται πίεση και ο εμβολιασμός είναι μία λύση για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τις ζωές μας και να περιορίσουμε πολύ σημαντικά τις πιθανότητες να βρεθούμε με επιπλοκές του κορονοϊού στο νοσοκομείο. Προσωπικά είχα την τύχη να κάνω το εμβόλιο πρώτος στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης και θέλω, απευθυνόμενος σε κάθε πολίτη του τόπου μας, να πω ότι τα πλεονεκτήματα από αυτήν την ελευθερία που αποκτήσαμε μαζί με όλους τους άλλους εμβολιασμένους συμπολίτες μας τα βιώνουμε κάθε ώρα και κάθε στιγμή έναντι των συνανθρώπων μας που παραμένουν ανεμβολίαστοι και τους βλέπουμε να είναι ανήσυχοι και προβληματισμένοι για το ποια εξέλιξη μπορεί να έχει η υγεία τους σε περίπτωση που προσβληθούν. Αυτούς τους πολίτες θέλω να καλέσω να ακούσουν τους επιστήμονες, να μιλήσουν με τους γιατρούς τους και χωρίς ενδοιασμό να έρθουν στο εμβολιαστικό μας κέντρο να κάνουν το εμβόλιο και να γυρίσουν σελίδα, αφήνοντας πίσω τους την πανδημία. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα τα καταφέρουμε ως τόπος και ως χώρα, το εμβόλιο είναι αυτό που θα σβήσει τον κορονοϊό από τον κόσμο μας».
Ο κ. Καμπούρης εκτιμά ότι αν στη χειρότερη περίπτωση τεθούν σε αναστολή 40 υπάλληλοι του νοσοκομείου, όπως προκύπτει από την χαρτογράφηση των τομέων που υπηρετούν, σε γενικές γραμμές δεν θα προκύψουν μεγάλα προβλήματα. Μην ξεχνάμε όμως ότι υπάρχουν τομείς, όπως το Ογκολογικό και ο νευροχειρουργικός τομέας, όπου τα προβλήματα θα είναι δυσαναπλήρωτα. Προς τούτο άλλωστε ο κ. Καμπούρης έχει ζητήσει από την 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου την προσωρινή ενίσχυση του Βοστάνειου με ογκολόγο, είναι όμως αμφίβολο κατά πόσο το αίτημά του θα ικανοποιηθεί.
Ποιος θα «απολύσει» τους γιατρούς;
Ανάμεσα στο προσωπικό του νοσοκομείου που δεν έχει ακόμα εμβολιαστεί υπάρχουν γιατροί κρίσιμων ειδικοτήτων. Πρόκειται για επιστήμονες εγνωσμένου κύρους και μεγάλης προσφοράς στο νοσοκομείο και στον άνθρωπο. Ένας από αυτούς είναι ο ογκολόγος Ηλίας Νικολαΐδης, ο στυλοβάτης της Ογκολογικής Μονάδας που εδώ και χρόνια έχει σηκώσει αγόγγυστα το τεράστιο βάρος με χιλιάδες ογκολογικούς ασθενείς, οι οποίοι κρέμονται από πάνω του για τις ζωές τους. Πρόκειται για έναν γιατρό που εργάζεται από το πρωί μέχρι νωρίς το βράδυ στο πόστο του στο νοσοκομείο και είναι από τους ελάχιστους, αν όχι και ο μοναδικός, που φεύγει από το γραφείο του μετά τις 5:00 το απόγευμα, καθώς αν φύγει νωρίτερα, όπως άλλοι συνάδελφοί του, η δουλειά δεν βγαίνει!
Σε αυτόν το γιατρό οφείλεται η μέχρι σήμερα εξέλιξη της Ογκολογικής Μονάδας, η οποία μάλιστα αποτελεί σημείο αναφοράς, καθώς τα αποτελέσματα και οι επιτυχίες που έχει στην εφαρμογή των θεραπειών έχουν προκαλέσει όχι μόνο τα θετικά σχόλια αλλά και τον σεβασμό γιατρών κεντρικών νοσοκομείων των Αθηνών, που λένε στους ασθενείς τους ότι «δεν χρειάζεται να έρχεστε στην Αθήνα για τη θεραπεία σας όσο έχετε στην Μυτιλήνη τον Νικολαΐδη». Έναν τέτοιο γιατρό, ο οποίος σε πολλούς ασθενείς του έχει ανατρέψει τα στατιστικά δεδομένα δίνοντάς τους τη θεραπεία ή βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα της ζωής τους και το προσδόκιμο, “κάποιο χέρι” το πρωί της Τετάρτης θα υπογράψει τη διαθεσιμότητά του θέτοντάς τον σε αναστολή. Μέχρι, χθες, δεν υπήρχε απάντηση στο ερώτημα αν μαζί με τον Ηλία Νικολαΐδη θα βρεθούν στο δρόμο και οι πάνω από 1.000 καρκινοπαθείς που περιθάλπονται στο Βοστάνειο και που οι περισσότεροι από αυτούς παρά την κατάσταση της υγείας τους αγωνιούν για το πώς θα ξημερώσει η συγκεκριμένη, αλλά και οι επόμενες μέρες κι αν θα έχουν την περίθαλψη που πρέπει στο νοσοκομείο ή αν θα θυσιαστεί η Ογκολογική Μονάδα στο βωμό του κορονοϊού.
Μία άλλη περίπτωση γιατρού στην οποία αξίζει να αναφερθούμε είναι ο επιστήμονας νευροχειρουργός Ευρυβιάδης Μπαϊραμίδης, ένας γιατρός που ανέτρεψε τα δεδομένα στη Λέσβο και στην Ελλάδα καταφέρνοντας να φέρει στο προσκήνιο ένα επαρχιακό νοσοκομείο, όπως το Βοστάνειο, με επιτεύγματα που πραγματικά δυσκολεύεται να τα πιστέψει η επιστημονική κοινότητα ότι μπορούν να γίνουν σε ένα νοσοκομείο, όπως αυτό της Μυτιλήνης. Είναι ο νευροχειρουργός που ζήτησε να συναντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν επισκέφθηκε για πρώτη φορά τη Λέσβο ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο γιατρός για τον οποίο ταξιδεύουν στη Μυτιλήνη από όλη την Ελλάδα, την Κύπρο για να χειρουργηθούν και έρχονται στο νησί μας με παραπεμπτικά ακόμα και από πανεπιστημιακά νοσοκομεία, ενώ τον συμβουλεύονται ασθενείς από χώρες του εξωτερικού για να χειρουργηθούν και να βρουν την υγεία τους.
Και ο ίδιος δεν έχει εμβολιαστεί και θα πρέπει το πρωί της Τετάρτης να τεθεί σε αναστολή με ό,τι σημαίνει αυτό για το νοσοκομείο. Να σημειώσουμε ότι ο Ευρυβιάδης Μπαϊραμίδης έχει νοσήσει από τον κορονοϊό και ως εκ τούτου θα έπρεπε να είχε εξαιρεθεί από την υποχρέωση του εμβολιασμού, ωστόσο το πλαίσιο του εξαμήνου που θέτει το Υπουργείο Υγείας μετά την παρέλευση του οποίου να εμβολιάζονται και όσοι έχουν νοσήσει από τον κορονοϊό, καθιστά τυπικά τον γιατρό στην ίδια θέση με τους ανεμβολίαστους παρότι, σύμφωνα με κάποιους κύκλους, ο ίδιος φέρεται να εκτιμά ως επιστήμονας ότι η κάλυψη όσων έχουν νοσήσει διαρκεί πέραν του εξαμήνου.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι για την περίπτωση του κ. Μπαϊραμίδη υπάρχει εντονότατη ανησυχία για το ενδεχόμενο να χάσει ένα τέτοιο επιστήμονα το νοσοκομείο. Κι αυτό καθώς ο γιατρός έχει δεχθεί κατά καιρούς προτάσεις όχι μόνο από ιατρικά κέντρα της χώρας μας αλλά και από το εξωτερικό και ο λόγος που ουσιαστικά είχε επιλέξει μέχρι τώρα να μείνει στη Μυτιλήνη είναι γιατί έχει δημιουργήσει εδώ οικογένεια, έχοντας γυρίσει την πλάτη σε πολλαπλάσιες αποδοχές που θα μπορούσε να εισέπραττε από το εξωτερικό ή από τα χειρουργεία στον ιδιωτικό τομέα της χώρας μας. Πόσο όμως θα μπορέσει ο ίδιος να παραμείνει σε αναστολή χωρίς έσοδα;
Προβληματισμός Κλεάνθη
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσοκομείο Μυτιλήνης, Στρατής Κλεάνθης, σε αντίθεση με τον διοικητή Γιώργο Καμπούρη που εκτιμά ότι σε γενικές γραμμές δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα αν τεθούν σε αναστολή 40 στελέχη του Ιδρύματος, πιστεύει ότι αυτό δεν θα είναι εύκολο για συγκεκριμένους τομείς, όπου κάποιες ειδικότητες γιατρών και υπαλλήλων είναι δύσκολο να καλυφθούν μέχρι την Τετάρτη. «Ότι θα υπάρξουν προβλήματα στο νοσοκομείο θα υπάρξουν και για αυτό σε ό,τι μας αφορά ως εκπρόσωποι των υπαλλήλων βρισκόμαστε σε εγρήγορση, καθώς αν και καταλαβαίνουμε τις δυσκολίες είμαστε υποχρεωμένοι να διαφυλάξουμε τα δικαιώματα συναδέλφων μας που ήδη προσφέρουν με φιλότιμο, ξεπερνώντας το τυπικό πλαίσιο των καθηκόντων τους για να βοηθήσουν τώρα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες με την πανδημία. Δεν θα πρέπει όμως τα βάρη που θα πέσουν επάνω τους από την ερχόμενη Τετάρτη να είναι ακόμα μεγαλύτερα. Από την άλλη πλευρά οφείλω να καταθέσω και τη θέση του Συλλόγου μας που είναι ο καθολικός εμβολιασμός όλων των εργαζομένων, ειδικά σε τομείς, όπως η δημόσια περίθαλψη και για τη δική μας προστασία και για την προστασία των υπολοίπων. Έχουμε άλλωστε παραδείγματα συναδέλφων που αντιμετώπισαν επιπλοκές με την υγεία τους καθώς προσβλήθηκαν από τον ιό χωρίς να έχουν εμβολιαστεί, σε αντίθεση με άλλους συναδέλφους που έχουν εμβολιαστική κάλυψη, κι έχουν και μία άλλη ελευθερία τόσο στην καθημερινότητα όσο και στην εργασία τους», είπε καταλήγοντας ο πρόεδρος του Συλλόγου των Εργαζομένων.