Πολιτικές προεκτάσεις δίνουν οι γιατροί και το προσωπικό του νοσοκομείου και γενικότερα του ΕΣΥ στη Λέσβο που τέθηκε σε αναστολή, λόγω της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους υγειονομικούς. Αυτό φάνηκε καθαρά τόσο στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έγινε χθες το απόγευμα στην πλατεία Σαπφούς, όσο και στην συγκέντρωση που προηγήθηκε την Παρασκευή στην Επάνω Σκάλα, μπροστά από το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης και στις πορείες προς την Περιφέρεια και την προκυμαία.
Για πρώτη φορά αναφέρθηκε τόσο καθαρά από τους ομιλητές η έννοια της «πολιτικής δίωξης», ενώ και από τις δύο συγκεντρώσεις δεν έλειψαν τα συνθήματα έμμεσα αλλά και άμεσα κατά της κυβέρνησης, μιλώντας για «χούντα» και για «πραξικόπημα» που υποχρεώνει τους πολίτες να εμβολιάζονται, ακόμα και εκείνους που δεν ανήκουν στις κατηγορίες υψηλού κινδύνου.
Χθες το βράδυ
Χθες Κυριακή πραγματοποιήθηκε το απόγευμα η συγκέντρωση κατά της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και των αναστολών του προσωπικού του ΕΣΥ στην πλατεία Σαπφούς, ενώ το απόγευμα της Παρασκευής προηγήθηκε άλλη μία συγκέντρωση που είχε ως σκοπό να προετοιμάσει το έδαφος και να ενημερώσει την τοπική κοινωνία για τη χθεσινή συγκέντρωση στο κέντρο της Μυτιλήνης. Κεντρικά πρόσωπα και στις δύο συγκεντρώσεις οι δύο γιατροί του νοσοκομείου, ο νευροχειρουργός Ευρυβιάδης Μπαϊραμίδης και ο ογκολόγος Ηλίας Νικολαΐδης, οι οποίοι αν και το προηγούμενο διάστημα κράτησαν σχετικά χαμηλούς τους τόνους μένοντας στα μετόπισθεν των κινητοποιήσεων κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, αυτή τη φορά βρέθηκαν επικεφαλής. Επικεφαλής και στις πορείες και στις συγκεντρώσεις και στα συνθήματα, καθώς τόσο χθες όσο και την Παρασκευή ήταν εμφανής η ενόχληση των δύο γιατρών και του προσωπικού που βρίσκεται σε αναστολή για την δίμηνη διαθεσιμότητά τους. Δύο μήνες χωρίς εργασία, χωρίς εισόδημα από την απασχόλησή τους στο Βοστάνειο, αλλά και οι δυο τους παρόντες στους ασθενείς τους, τόσο ο κ. Νικολαΐδης όσο και ο κ. Μπαϊραμίδης αντιμετωπίζονται από μία σημαντική μερίδα πολιτών ως λαμπρά παραδείγματα εργατικότητας και ανθρωπιάς.
Τα χειρουργεία εγκεφάλου που θα έκανε υπό άλλες συνθήκες ο κ. Μπαϊραμίδης έχουν παγώσει στο νοσοκομείο, ενώ την ίδια ώρα εντονότερο φαίνεται το πρόβλημα στην ογκολογική μονάδα στην οποία εδώ και 2 μήνες έχει γίνει εναλλαγή δύο «ξένων» γιατρών και επανήλθε ο πρώτος. Πληθαίνουν όμως τα παράπονα καρκινοπαθών που ζητούν να επιστρέψει πίσω ο κύριος Νικολαΐδης, εκτιμώντας ότι χωρίς μόνιμο ογκολόγο που να ξέρει προσωπικά τον καθένα και να χειρίζεται το φάκελό του η παροχή υγείας από την ογκολογική μονάδα έχει υποβαθμιστεί αισθητά. Και όταν αυτό συμβαίνει σε άλλους τομείς του νοσοκομείου ενδεχομένως να μπορεί να περάσει πιο ανώδυνα, όταν όμως καταγράφεται στην ογκολογική μονάδα όπου οι ασθενείς αγωνίζονται για τη ζωή τους τα πράγματα γίνονται σοβαρά.
Η περίοδος που διανύουμε είναι κομβικής σημασίας, καθώς η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας είχε θέσει ως σταθμό το τέλος Οκτωβρίου για την επανεξέταση του καθεστώτος των αναστολών. Με αυτό το δεδομένο ασκούνται πιέσεις σε πανελλαδικό επίπεδο για να ξαναδεί η κυβέρνηση το όλο θέμα από την αρχή, αφήνοντας τους γιατρούς και το προσωπικό των άλλων ειδικοτήτων να επανέλθουν στα καθήκοντά τους, ώστε ο χειμώνας που έρχεται να βρει τα νοσοκομεία με πλήρη σύνθεση, δηλαδή με το σύνολο του προσωπικού, που ούτως ή άλλως δεν περισσεύει, προκειμένου όλοι μαζί να αγωνιστούν απέναντι στην πανδημία και για τις ανάγκες των ασθενών.