Το Τμήμα Διοίκησης-Τουρισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής οργάνωσε χθες Τρίτη ημερίδα με θέμα «Η Λογοτεχνία ως πόλος έλξης τουριστών». Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο κεντρικό αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου με επιστημονικά υπεύθυνη την επίκουρη καθηγήτρια Μανώλα Μαρία.
Η ημερίδα με αποκλειστικό θέμα τη Λέσβο, πραγματοποιήθηκε ως συνέχεια αυτής που προηγήθηκε στο πανεπιστήμιο τον Μάρτιο, στην οποία προστέθηκαν ομιλίες και παρουσιάσεις για το νησί, ενισχύοντας έτσι την πολιτιστική και τουριστική του προβολή. Ο αρχικός προγραμματισμός ήταν να ενταχθεί στις δραστηριότητες της τριήμερης έκθεσης “Ελληνικός Λαϊκός Πολιτισμός” που διεξήχθη με επιτυχία στο ΣΕΦ με τη συμμετοχή συλλόγων και χορευτικών της Λέσβου, αλλά τεχνικές δυσκολίες ανάγκασαν τους διοργανωτές και την οργανωτική επιτροπή, να το μεταφέρουν στο φιλόξενο χώρο του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Στη διάρκεια της ημερίδας ακούσθηκαν οι εξής ομιλίες:
-«Η απήχηση του Βενιαμίν του Λέσβιου σήμερα» Αριστείδης Στεργέλης, Δρ. Φιλοσοφίας και Ιστορίας, πρ. μέλος του Κέντρου έρευνας και πολιτισμού της Ακαδημίας Αθηνών.
– «Ταξιδιωτική λογοτεχνία. Η Λέσβος μέσα από την ποίηση και τον φωτογραφικό φακό του ποιητή και αρχιτέκτονα Σταύρου Σταμπόγλη», Γ. Καρβουνάκη, Μεταφράστρια -Διαπιστευμένη εκπρόσωπος του Διεθνούς Ποιητικού Διαγωνισμού ΝOSSIDE, Σ. Σταμπόγλης, Ποιητής-Αρχιτέκτονας.
– «Η ιδιαιτερότητα του γλωσσικού ιδιώματος της Αγιάσου αποτελεί θέμα τουριστικού ενδιαφέροντος για το νησί;», Γιάννης Παπάνης, Φιλόλογος – Λαογράφος από Αγιάσο
– «Ο κουρσάρος Μπαρμπαρόσα από τον Παλαιόκηπο της Λέσβου που έγινε Καπουδάν Πασάς του Οθωμανικού στόλου… Κατά πόσο μπορεί να λειτουργήσει ως πολιτιστικό-τουριστικό προϊόν;». Αριστοτέλης Μητράρας, Επίκουρος καθηγητής, Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, ΕΚΠΑ
-«Ο ζωγράφος Θεόφιλος, αναζήτηση μέσα από λογοτεχνικά κείμενα και τα σημάδια του στον τουρισμό», Ειρήνη Π. Βεκρή, Λέσβια Συγγραφέας
-«Ο Ελύτης του χθες και του σήμερα. Απήχηση στον τουρισμό της Λέσβου;» Δημήτρης
Καραμβάλης, Συγγραφέας-Δοκιμιογράφος από Γέρα
– «Αλκαίος – Σαπφώ – Πιττακός», Αλέξανδρος Τσαγκαρέλλης, Συγγραφέας από Μυτιλήνη
-«Η δεκάτη Μούσα» Συμώνη Κατραμάδου. Γλωσσολόγος-συγγραφέας, πολιτιστική ακόλουθος (Ph.D)
Θεατρική παρουσίαση της Σαπφούς από την Κατερίνα Ταρλή, ηθοποιό.
-Ερευνητικές προσεγγίσεις, αναλύσεις και σχολιασμοί σχετικά με το ιδεολόγημα του Στρατή Μυριβήλη «Παναγία η Γοργόνα» απήχηση στον Τουρισμό. Δρ Δημήτρης Μπούμας, καθηγητής ΑΣΠAITΕ.
– «Ο Φώτης Κόντογλου και η Λέσβος-μέσα από τις μνήμες του εγγονού».