Γράφει η Χριστίνα Βογιάννη*
Την ιστορική διαδρομή και δράση του ελληνικού στρατού, στον ελληνοϊταλικό και ελληνογερμανικό πόλεμο του 1940-1941, κατέγραψε σε ένα νέο εξαιρετικό βιβλίο ο Αριστείδης Τσιοτρούδης με τίτλο «Ο Ελληνοϊταλικός Πόλεμος και η ΧΙΙΙ Μεραρχία Αρχιπελάγους».
Το βιβλίο αυτό έρχεται να προστεθεί στο πλούσιο ιστορικό έργο του συγγραφέα, ο οποίος επί σειρά ετών μελετά και καταγράφει τη σύγχρονη πολεμική ιστορία της Λήμνου, που είναι και ο τόπος καταγωγής του, αλλά και ολόκληρου του Αρχιπελάγους, αφήνοντας μια σπουδαία ιστορική παρακαταθήκη της ιστορίας του νησιού.
Στο βιβλίο αυτό ο συγγραφέας κάνει ιδιαίτερη αναφορά για τη Μεραρχία Αρχιπελάγους, γιατί, όπως αναφέρει και ο ίδιος στον πρόλογό του «αφενός διότι την συνέθεταν Βορειοαιγαιοπελαγίτες, αφ’ ετέρου στο 1ο τάγμα του 22ου Συντάγματος, υπηρέτησαν οι συμπατριώτες μου Λημνιοί και 43 απ’ αυτούς, μεταξύ αυτών και ο πατέρας μου, έπεσαν μαχόμενοι για την τιμή και τη δόξα της Ελλάδας μας, στον βωμό της ελευθερίας».
Τα ιστορικά γεγονότα που περιγράφει έχουν μεγάλο ενδιαφέρον, όλα υποκινούμενα από μια συναισθηματική φόρτιση του συγγραφέα για τις θυσίες των προγόνων του και τα επιτεύγματά τους. «Κάθε φορά που μετά το 2000 –λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος για τη Μεραρχία Αρχιπελάγους – επισκέπτομαι τον τόπο της θυσίας των, το όρος Κάμια δυτικά του Πρόγραδετς, διακατέχομαι από ανάμεικτα αισθήματα θλίψης και υπερηφάνειας, βρισκόμενος ανάμεσα σε ένα μακάβριο σκηνικό, στη θέα ανθρώπινων οστών, σκόρπιων ολόγυρα, ιερά απομεινάρια ενός βάρβαρου και αναίτιου πολέμου. Μια εσωτερική δύναμη με ωθεί – ακούσια – σε μια εθνική ανάταση και σβήνοντας το χρόνο στη μνήμη μου, μονολογώ με τους ήρωες του 22ου Συντάγματος, που στις τελευταίες μέρες του πολέμου, 7-4-1941, έδωσαν μία από τις σκληρότερες μάχες για την ανακατάληψη του χωριού Καλιβάτσι, στην πορεία τους προς το Ελβασάν. Το 1ο Τάγμα της Λήμνου, του 22ου Συντάγματος, στην πρώτη γραμμή, μαζί με τους άνδρες του 18ου Συντάγματος Σάμου χτυπήθηκαν από όλμους και το πυροβολικό των Ιταλών, λόγω δε των τραγικών συνθηκών που επικρατούσαν, οι Γερμανοί ήταν σε καθοδική πορεία μετά την κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας, η ΧΙΙΙ Μεραρχία διατάχθηκε σε σύμπτυξη και οπισθοχώρηση, με συνέπεια την τραγική κατάληξη οι Αρχιπελαγίτες νεκροί στρατιώτες, να μην περισυλλεγούν από τους τραυματιοφορείς, να μείνουν άταφοι και έτσι παραμένουν μέχρι σήμερα μετά από 80 χρόνια».
Οι 370 σελίδες του βιβλίου χωρίζονται σε 5 μέρη, ενώ στο τέλος επίσης υπάρχει ένα παράρτημα με χάρτες και τα ονόματα των νεκρών του ελληνικού στρατού κατά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο 1940-1945 με καταγωγή από την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, καθώς και ένα επίγραμμα για τη Μεραρχία Αρχιπελάγους.
Ο συγγραφέας
Ο Αριστείδης Τσιοτρούδης γεννήθηκε στη Λήμνο. Σπούδασε Οδοντιατρική και από το 1965 άσκησε το λειτούργημα του οδοντιάτρου στη Μύρινα. Έχει συγγραφικό έργο με δημοσιεύσεις κειμένων, άρθρων και συλλογικών επιστημονικών μελετημάτων, σε εφημερίδες και περιοδικά.
* Η Χριστίνα Βογιάννη είναι Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Κάτω Τρίτους