Πυρ και μανία είναι οι κάτοικοι, οι επαγγελματίες αλλά και οι επισκέπτες της Πλαγιάς, στο Πλωμάρι, με την κατάσταση που επικρατεί μέσα στο χωριό λόγω των σπιτιών που δεν έχουν συνδεθεί με τον βιολογικό καθαρισμό. Το αποτέλεσμα είναι να τρέχουν λύματα μέσα στους δρόμους και στην κεντρική πλατεία, προκαλώντας αφόρητη δυσοσμία και φυσικά, μια αποκρουστική εικόνα εν μέσω του καλοκαιριού. Όπως είπαν στα “Νέα της Λέσβου” κάτοικοι του χωριού, η ΔΕΥΑΛ είναι ενήμερη γι’ αυτό το σοβαρό ζήτημα, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί λύση παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες τους.
Οι εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού κατασκευάστηκαν πριν από 20 περίπου χρόνια, ενώ μέχρι τότε τα λύματα οδηγούνταν σε 8 βόθρους, μέσω ενός αγωγού που διέσχιζε όλο το χωριό κάτω από τον ποταμό. Κατά την εκτέλεση του έργου, όπως έχει συμβεί σε όλες σχεδόν τις αντίστοιχες εγκαταστάσεις, 40 περίπου σπίτια δεν συνδέθηκαν με το νέο δίκτυο με συνέπεια να συνεχίζεται η λειτουργία του αγωγού προς τους βόθρους. Εκτός από το γεγονός ότι αυτό είναι παράνομο, με τα χρόνια ο αγωγός έχει φθαρεί σε όλο το μήκος του και πλέον δεν συγκρατεί τα λύματα, τα οποία ξεχειλίζουν μέσα στους δρόμους! Ειδικά τα τελευταία 2 χρόνια, η κατάσταση έχει γίνει ανυπόφορη και οι επαγγελματίες αναγκάζονται να ρίχνουν χαλάκια και σακιά πάνω από τα φρεάτια και στα σημεία όπου ξεχειλίζουν τα λύματα, για να μην φαίνονται αλλά και για να συγκρατείται, όσο αυτό είναι δυνατό, η δυσοσμία.
Μέσα στο χειμώνα ενημέρωσαν την Διοίκηση της ΔΕΥΑΛ και συνεργείο υπαλλήλων μετέβη στο χωριό για να διαπιστώσει το πρόβλημα. Στη συνέχεια, έγινε καταγραφή των σπιτιών που δεν έχουν συνδεθεί με τον βιολογικό και οι ιδιοκτήτες ειδοποιήθηκαν εγγράφως για να πράξουν τα νόμιμα και τα δέοντα. Όπως φαίνεται όμως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση και οι διαμαρτυρίες είναι πιο έντονες από ποτέ.
Όπως μας είπαν επαγγελματίες, «έχουμε αγανακτήσει γιατί η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Μέρα – νύχτα τα λύματα τρέχουν μέσα στους δρόμους και όλο το χωριό βρομοκοπάει. Δεν μπορεί να έρθει και να πιει έναν καφέ ένας επισκέπτης, ενώ και εμείς οι ίδιοι αντέχουμε με δυσκολία. Κάτι πρέπει να γίνει. Να αναλάβουν οι υπεύθυνοι τις ευθύνες τους απέναντι σε όλους μας, στην δημόσια υγεία και στο περιβάλλον».
Σύμφωνα με την Διοίκηση της ΔΕΥΑΛ, η σύνδεση με τον βιολογικό καθαρισμό αποτελεί ατομική ευθύνη του καθενός από την στιγμή που δεν έγινε μόλις κατασκευάστηκε το έργο. Όλοι οι ιδιοκτήτες έχουν ενημερωθεί γι’ αυτή την υποχρέωση, καθώς και για τις συνέπειες που θα έχουν αν δεν αναλάβουν τις ευθύνες τους. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα σταλούν και νέες επιστολές, αλλά απαιτείται μια δραστικότερη παρέμβαση για να καθαρίσει το χωριό.