Πότε θα έχουν το κεφάλι τους… ήσυχο;

Spread the love


  • «Χρειαζόμαστε το εχέγγυο ότι θα είμαστε ασφαλείς κατά την επιστροφή μας στην τάξη», τόνισε η διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Γεωργία Φωτοπούλου

Με τηλεκπαίδευση μέσω Webex ξεκίνησε η εβδομάδα για τους καθηγητές και τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης, μετά την πτώση σοβάδων εν ώρα μαθήματος σε αίθουσα την Παρασκευή. Όπως τόνισε η διευθύντρια του σχολείου, Γεωργία Φωτοπούλου, «η τηλεκπαίδευση εφαρμόστηκε ως προσωρινή λύση, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης»

Ωστόσο, τόσο ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, όσο και η ΕΛΜΕ Λέσβου, επισημαίνουν την ανάγκη εξεύρεσης άμεσης λύσης σε σχέση με τις υποδομές, καθώς η τηλεκπαίδευση, όπως έδειξε η πανδημία, άφησε πολλά κενά στα παιδιά, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μουσικά όργανα που απαιτούν εξάσκηση και την άμεση αλληλεπίδραση δασκάλου – μαθητή. 

Το… πριν και το μετά της αίθουσας όπου αποκολλήθηκαν σοβάδες

Το περιστατικό

Όλα ξεκίνησαν το μεσημέρι της Παρασκευής, όταν ένας σοβάς περίπου δύο τετραγωνικών μέτρων ξεκόλλησε από την οροφή μιας αίθουσας, στην οποία ευτυχώς εκείνη την ώρα παρευρίσκονταν λίγα παιδιά και δεν υπήρξε κάποιο ατύχημα. Σαν συνέπεια, προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση από τους μαθητές, οι οποίοι βγήκαν έξω στην αυλή, ενώ ειδοποιήθηκαν και οι γονείς και οι κηδεμόνες, οι οποίοι κατέφθασαν στο σχολείο ανήσυχοι. 

Δεν πρόκειται όμως για μεμονωμένο περιστατικό, καθώς η αποκόλληση σοβάδων συμβαίνει επανειλημμένα στο κτίριο αυτό, κυρίως στους εξωτερικούς χώρους. «Όταν συνέβη κάτι αντίστοιχο στην διάρκεια των διακοπών του Πάσχα την προηγούμενη σχολική χρονιά, ήρθε ο Δήμος και το ανέλαβε. Ωστόσο είναι κάτι που θα συνεχίσει να συμβαίνει αν δεν ληφθούν μέτρα», είπε στα Νέα της Λέσβου η διευθύντρια του σχολείου. 

Αμέσως μετά το περιστατικό, ενημερώθηκαν για το συμβάν ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής και ο Προϊστάμενος Τεχνικών Υπηρεσιών , ο οποίος και μετέβη στο σχολείο μαζί με μηχανικό του Δήμου ώστε να διερευνηθεί το ζήτημα από κοντά. Την Κυριακή εστάλη συνεργείο ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών. Έτσι αποξηλώθηκαν τα σημεία εκείνα στις οροφές τα οποία ήταν «κούφια» και άρα επίφοβα για αποκόλληση σοβάδων, ενώ την Δευτέρα το συνεργείο διαπίστωσε ότι τα ταβάνια χρειάζονται άμεση επιδιόρθωση και προχώρησε στις εργασίες του. Στις 2 και μισή το μεσημέρι της ίδιας μέρας ο Σύλλογος των Καθηγητών του Μουσικού Σχολείου προχώρησε σε συνεδρίαση, προκειμένου να συζητηθούν όλα τα θέματα που έχουν ανακύψει σε σχέση με το κτίριο αλλά και τα παιδιά. 

Τα προβλήματα στις οροφές εκτείνονται σε όλο το κτίριο

«Τίθεται θέμα ασφάλειας»

Η κ. Φωτοπούλου τόνισε την ανάγκη διαβεβαίωσης των καθηγητών και των μαθητών από τις αρμόδιες αρχές ότι η επιστροφή τους στα θρανία θα είναι ασφαλής: «Νιώθουμε όλοι μεγάλη ανασφάλεια. Ως εκπαιδευτικοί είμαστε υπόλογοι απέναντι στις οικογένειες των μαθητών, επομένως χρειαζόμαστε το εχέγγυο ότι θα είμαστε ασφαλείς κατά την επιστροφή μας στην τάξη». 

Απ’ ό,τι φαίνεται, το εν λόγω περιστατικό είναι μόνο η «κορυφή του παγόβουνου». Επικοινωνήσαμε με τον Σύλλογο Γονέων του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης, και συγκεκριμένα με τον Γραμματέα του Συλλόγου και μουσικό, Κώστα Περόγλου, ο οποίος μάς μίλησε για τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει συνολικά το σχολείο 25 και πλέον χρόνια, από την ίδρυσή του. 

Για όσους δεν το γνωρίζουν, το σχολείο συστεγαζόταν μέχρι πρόσφατα με το 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης. Ωστόσο τα προβλήματα της συστέγασης εκεί οδήγησαν στην μεταφορά του σχολείου δίπλα στις εγκαταστάσεις του ΟΑΕΔ στην Παναγιούδα. «Το τωρινό κτίριο που στεγάζει το Μουσικό Σχολείο δεν πληροί σε καμιά περίπτωση τις προδιαγραφές ενός σχολείου του είδους του. Ενώ το εμβαδόν θα έπρεπε να είναι 2.150 τ.μ. ωστόσο στην Παναγιούδα οι εγκαταστάσεις καλύπτουν ένα εμβαδόν 600 και κάτι τ.μ., εκ των οποίων τα 150 είναι τουαλέτες. Σκεφτείτε μόνο ότι παλιά το κτίριο φιλοξενούσε τους κοιτώνες των σπουδαστών του ΟΑΕΔ. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα χώρου, δεν υπάρχει αίθουσα που να χωράει μουσικά σύνολα, οι διάδρομοι είναι πολύ στενοί, το ίδιο και οι αίθουσες», μας είπε ο κ. Περόγλου. 

Για το περιστατικό της αποκόλλησης σοβάδων, ο Γραμματέας του Συλλόγου υποστήριξε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στατικότητας στο κτίριο, καθώς και ότι δεν υπάρχει ανάλογη μέριμνα από τους αρμόδιους. Έκανε λόγο ακόμη για υποβάθμιση του Μουσικού Σχολείου όλα αυτά τα χρόνια, καθώς συστηματικά αποφεύγεται να δοθεί μια αξιοπρεπής λύση για το διδακτικό και μαθητικό προσωπικό

Ανάλογες απόψεις εκφράστηκαν και από τον Πρόεδρο της ΕΛΜΕ Λέσβου, Γιάννη Συκά: «Σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΜΕ διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στις οροφές του κτιρίου, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να χτυπήσουν μαθητές από την αποκόλληση κομματιών. Γενικά όμως όλο το κτίριο δεν πιστεύουμε ότι βοηθάει στη λειτουργία ενός σχολείου, και μάλιστα του Μουσικού, που έχει και ιδιαίτερες ανάγκες». 

Ο κ. Συκάς έκανε επίσης λόγο για την ανάγκη εξεύρεσης μόνιμης λύσης για τα ζητήματα που απασχολούν το Μουσικό Σχολείο: «Κανονικά έπρεπε εδώ και χρόνια ο Δήμος να δρομολογήσει την κατασκευή ενός κτιρίου κατάλληλου για τις ανάγκες του Μουσικού. Όλα αυτά τα χρόνια, οι λύσεις που δίνονται στα προβλήματα του σχολείου είναι προσωρινές, όπως πιστεύουμε πως έτσι θα γίνει και τώρα. Θεωρούμε ότι ο Δήμος πρέπει άμεσα να κινήσει τις διαδικασίες ώστε να χτιστεί ένα καινούργιο κτίριο, ενώ μέχρι τότε χρειάζεται καθηγητές και μαθητές να μεταφερθούν σε άλλο κτίριο, και όχι να κάνουν μάθημα μέσω Webex»

Και η διευθύντρια του σχολείου, κ. Φωτοπούλου, μίλησε για υποβάθμιση του Μουσικού Σχολείου, το οποίο βρίσκεται μεν σε καλύτερη θέση σε σχέση με το παρελθόν όταν συστεγαζόταν με το 5ο Γυμνάσιο, ωστόσο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν συμμεριζόμαστε την φράση «στους τυφλούς ο μονόφθαλμος». Υπάρχουν ακόμα ζητήματα προς επίλυση». 

Το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Τι λέει ο Δήμος

Για το χρονοδιάγραμμα των εργασιών αποκατάστασης των ζημιών, επικοινωνήσαμε με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Στρατή Τζιμή, ο οποίος δήλωσε ότι το αργότερο μέχρι την Τετάρτη το μεσημέρι θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες που έχει αναλάβει το συνεργείο αυτεπιστασίας: «Το συνεργείο διαπιστώνει ό,τι πρόβλημα υπάρχει στην οροφή, το αποξηλώνει, και στην συνέχεια βάφει το ταβάνι, ώστε να μην κινδυνεύσει κανένα παιδί στο μέλλον. Από την Πέμπτη μάλιστα τα παιδιά θα μπορούν να μπουν κανονικά μέσα στις τάξεις για μάθημα». 

Όσον αφορά τα ζητήματα στατικότητας ο κ. Τζιμής «αρνήθηκε κατηγορηματικά» ότι αυτά υφίστανται, ενώ πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσει σύντομα διερεύνηση και σε άλλα σχολεία της Μυτιλήνης για τυχόν επισκευές που χρειάζονται και ενεργειακή αναβάθμιση. 

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση