Πρεμιέρα με χαμηλές οξύτητες, αλλά και αποδόσεις

Spread the love

 

  •  Σε ποια επίπεδα κυμαίνονται οι τιμές στο ελαιόλαδο από τις πρώτες συμφωνίες τυποποιητών με μεμονωμένους αγρότες

Στη Λέσβο, που ειδικά τα τελευταία 20 χρόνια η ελαιοπαραγωγή είναι προσανατολισμένη στη μέγιστη δυνατή ποιότητα του ελαιολάδου, τα πρώτα αγουρέλαια που θα τυποποιηθούν από γνωστές επιχειρήσεις του τόπου μας για να εξαχθούν παράγονται αυτή την περίοδο και ειδικά τη φετινή χρονιά, που έχουμε πρώιμη παραγωγή. Τα πρώτα ελαιοτριβεία έχουν ανοίξει ήδη, όπως της οικογένειας Πρωτούλη στο Πλωμάρι, του Μιχάλη Τζωρτζή στην Κώμη, του Χαράλαμπου Παπαδέλλη στη Θερμή, το ελαιοτριβείο Κανέλλου στα Αλυφαντά καθώς και στην Άντισσα, ενώ συνεχίζουν και τις επόμενες ημέρες και οι άλλες μονάδες. 

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιοτριβείων, Γιώργος Κατζανός, ανοίγει αύριο Σάββατο και όπως δήλωσε στα Νέα της Λέσβου «εύχομαι μία καλή χρονιά στους αγρότες μας και σε όλους τους συναδέλφους, να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες μας. Η χρονιά θα είναι καλή, τώρα στην αρχή, όμως οι αποδόσεις είναι μειωμένες και αυτό ήταν αναμενόμενο, καθώς η παρατεταμένη ανομβρία επηρεάζει αρνητικά τα χωράφια και ειδικά στα ορεινά αυτό είναι πιο έντονο».

Χαμηλές οξύτητες, αλλά και αποδόσεις

Οι χαμηλές οξύτητες αυτό το διάστημα στα 5, 4 και 3 δέκατα είναι μια καλή είδηση, όχι όμως και οι χαμηλές αποδόσεις που κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 80 με 90 κιλά λαδιού στο μεγάλο μόδι (640 κιλά ελιές) – 70 κιλά λάδι στο κιλόμοδο  (500 κιλά ελιές). Σε μεμονωμένες περιπτώσεις είχαμε και καλύτερες αποδόσεις πάνω από 110 κιλά, αν και οι περισσότερες ελιές που έχουν οδηγηθεί στα ελαιοτριβεία μέχρι τώρα και δεν είναι και μεγάλες ποσότητες, ούτως ή άλλως έχουν κυμανθεί περίπου στα 80 κιλά ελαιολάδου για το μεγάλο μόδι.

Όπως ανέφερε στα Νέα της Λέσβου ο ελαιοτριβέας Χαράλαμπος Παπαδέλλης, από την Θερμή «έχουμε ανοίξει τη μονάδα μας θέλοντας να πάρουμε τα πρώτα αγουρέλαια για την τυποποίηση του ελαιολάδου μας Sapfo, καθώς έχουμε δεσμεύσεις για εξαγωγές. Το ελαιόλαδο της Λέσβου κερδίζει συνεχώς έδαφος».

Από τη δική του πλευρά το μέλος της διοίκησης του Συνδέσμου Ελαιοτριβέων, Βασίλης Κοκκινοφόρος, τόνισε ότι «ανοίγουν τα ελαιοτριβεία, καθώς οι καλές τιμές που αναμένεται να διαμορφωθούν για τον παραγωγό είναι ο κινητήριος μοχλός για τους αγρότες μας να βρίσκονται σε εγρήγορση και έτοιμοι να μπουν στα χωράφια από νωρίς και λόγω πρώιμης παραγωγής, αλλά καθώς πολύς κόσμος επειδή είναι και πολύ ακριβά τα εργατικά χέρια θα προσπαθήσει να μαζέψει όσο το δυνατόν πιο οικονομικά τις ελιές, αυτό σημαίνει ότι κάποιες οικογένειες θα πρέπει να μπουν από νωρίς στα χωράφια για να προλάβουν. Επιπλέον οι αγρότες είναι σε ετοιμότητα να πάρουν τον καρπό γιατί όσο καθυστερεί να βρέξει αυτό τροφοδοτεί την ανησυχία τους».

Οι πρώτες τιμές

 Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας μας, οι πρώτες συμφωνίες που έχουν κλειστεί με μεμονωμένους παραγωγούς της Λέσβου από τυποποιητικές επιχειρήσεις και για προϊόν που θα οδηγηθεί κατευθείαν στην τυποποίηση και δεν θα πουληθεί, δηλαδή χύμα, ξεκινούν από τα 8 ευρώ. Αυτό όμως δεν αποτελεί την διαμόρφωση ενιαίας τιμής στη Λέσβο, αλλά συμφωνίες που κάνουν κατ’ ιδίαν συγκεκριμένοι ελαιοτριβείς με ελαιοπαραγωγούς που συνεργάζονται χρόνια και για προϊόν υψηλής ποιότητας.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση