Καμία ύφεση δεν παρατηρείται στην εμφάνιση θετικών κρουσμάτων κορονοϊού στα σχολεία της Λέσβου, με τις αρμόδιες Διευθύνσεις να καταγράφουν καθημερινά ένα σημαντικό αριθμό περιπτώσεων μαθητών και εκπαιδευτικών που προσβάλλονται από κορονοϊό. Παρά την εμφανώς μεγάλη διασπορά του COVID στην εκπαιδευτική κοινότητα και την έντονη ανησυχία των γονέων, ωστόσο δεν φαίνεται να προχωρά άμεσα η λήψη επιπλέον μέτρων, με αποτέλεσμα να θεωρείται σχεδόν δεδομένο πως και τις επόμενες μέρες η επιδημιολογική εικόνα στα σχολεία θα παραμείνει ίδια, αν δεν γίνει ακόμη χειρότερη.
Μέχρι χθες το μεσημέρι είχαν καταγραφεί 19 κρούσματα σε μαθητές της Λέσβου. Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκαν από ένα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης, στο 1ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης, στο Νηπιαγωγείο Σκοπέλου και στο Δημοτικό Σχολείο της Άγρας, όσον αφορά την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, ενώ στη Δευτεροβάθμια είχαμε 7 κρούσματα στο 3ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης (3 από τα οποία είχαν διαπιστωθεί τη Δευτέρα, αλλά καταγράφηκαν χθες), από 2 στο 5ο ΓΕΛ Μυτιλήνης και στο ΓΕΛ Γέρας και από 1 στο ΕΠΑΛ Καλλονής, στο Γυμνάσιο Αγιάσου, στο Γυμνάσιο Γέρας και στο 4ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης. Επιπλέον υπήρξε ένα θετικό κρούσμα σε εκπαιδευτικό της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Ανοιχτά τμήματα
Ο παραπάνω αριθμός κρουσμάτων δεν συνεπάγεται προς το παρόν το κλείσιμο τμημάτων, καθώς σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα για να τεθεί σε καραντίνα ένα ολόκληρο τμήμα θα πρέπει να βρεθούν θετικοί στον κορονοϊό οι μισοί συν ένας μαθητές και μαθήτριες του τμήματος. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν συμβαίνει ούτε στο 3ο Γυμνάσιο της Μυτιλήνης, αφού τα 7 θετικά κρούσματα εντοπίζονται σε διαφορετικά τμήματα, ούτε στα Δημοτικά Σχολεία του Κάτω Τρίτους και της Φίλιας, στα οποία τις προηγούμενες ημέρες εντοπίστηκε ένας σημαντικός αριθμός κρουσμάτων.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι μειώνεται η ανησυχία των γονέων αλλά και των ίδιων των εκπαιδευτικών για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, πολύ περισσότερο όταν πέρα από την κανονική λειτουργία των τμημάτων συνεχίζονται κανονικά οι άλλες δραστηριότητες. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα δασκάλας Δημοτικού Σχολείου της Μυτιλήνης, πως όταν διαπίστωσε πως στο λεωφορείο που θα μετέφερε τα παιδιά κατά την πραγματοποίηση σχολικής εκδρομής θα επέβαιναν μαθητές και μαθήτριες δύο διαφορετικών τμημάτων δήλωσε αδυναμία να επιβιβαστεί και η ίδια στο λεωφορείο και ζήτησε και έλαβε αναρρωτική άδεια.
Αντίστοιχα, ακόμη και τώρα που τα κρούσματα στην εκπαιδευτική κοινότητα έχουν καταλήξει να είναι κατά μέσο όρο σχεδόν 20 την ημέρα (κατά το τελευταίο τριήμερο), η αρμόδια επιτροπή ανέβαλε την απόφασή της για την πραγματοποίηση ή μη της μαθητικής παρέλασης που προγραμματίζεται για τη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου, για τον εορτασμό της απελευθέρωσης της Μυτιλήνης, για το τέλος της εβδομάδας, θέλοντας να διαπιστώσει μέχρι τότε το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Η αλήθεια είναι, πάντως, πως η επιδημιολογική εικόνα στα σχολεία αλλά και γενικότερα στην τοπική κοινωνία δείχνει πως μάλλον η περιοχή μας δεν «σηκώνει» μια δεύτερη μεγάλη μαθητική παρέλαση και αντίστοιχες εκδηλώσεις, κατά τις οποίες είναι δύσκολο να αποφευχθεί ο συνωστισμός σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα.