Προσδοκίες για άνοιγμα των τιμών από τα 4 ευρώ!

Spread the love


  • Καλπάζουν οι τιμές του ελαιολάδου στην Ελλάδα και στην Ευρώπη όχι μόνο για τα έξτρα παρθένα, αλλά και για τα βιομηχανικά που πληρώνονται χρυσά
  • Πρωτόγνωρη η φετινή ευκαιρία με τις τιμές του ελαιολάδου για το εισόδημα των αγροτών του τόπου μας

Πριν ακόμα ανοίξουν τα ελαιοτριβεία στη Λέσβο το προϊόν του νησιού μας καταγράφει μεγάλη ζήτηση για εξαγωγή στην Ιταλία και μάλιστα οι πρώτες εμπορικές κινήσεις που γίνονται προς τη Λέσβο πληρώνουν όσο-όσο, ακόμα και για ένα βυτίο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. 

Με τα ελαιοτριβεία του τόπου μας ακόμα κλειστά και τον τιμοκατάλογο βάσης να αναμένεται μετά τον Οκτώβριο στα ελαιοτριβεία και τους Συνεταιρισμούς, το άνοιγμα των τιμών για τα έξτρα παρθένα αναμένεται να γίνει στη Λέσβο από τα 4 ευρώ το κιλό, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα στην αγορά, καθώς υπάρχει μεγάλη πίεση από εμπόρους για να εξασφαλίσουν ποσότητες προϊόντος και αυτό δεν αφορά μόνο τα χαμηλόβαθμα, αλλά και τα βιομηχανικά. Ειδικά για τα βιομηχανικά η φετινή χρονιά αναμένεται “χρυσή”, σε σημείο που κάποιοι ελαιοτριβείς σχολίαζαν χθες στα Νέα της Λέσβου ότι «και να τις αφήσουν οι αγρότες να πέσουν στο χώμα και να τις μαζέψουν να πουλήσουν το λάδι ως βιομηχανικό, θα πάρουν τα λεφτά τους και με λιγότερο κόπο». 

Η ζήτηση που υπάρχει στα βιομηχανικά είναι πολύ μεγάλη. Για παράδειγμα αυτή τη στιγμή το ελαιόλαδο οξύτητας 5 βαθμών έχει ζήτηση σε τιμές από 2,80 ευρώ μέχρι και 3 ευρώ το κιλό. Αυτό σημαίνει ότι η τιμή του άσου θα κυμανθεί τουλάχιστον από τα 3,30 ευρώ και πάνω στο άνοιγμα των τιμών τον επόμενο μήνα, ενώ οι πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για άνοιγμα στον άσο πάνω από τα 3,50 ευρώ, ώστε τα 3 δέκατα να ξεκινήσουν με τιμές 4,20 ευρώ και πάνω! Μέχρι τώρα τα πολύ ψιλά λάδια είναι δυσεύρετα από τις εκθλίψεις των πρώτων ποσοτήτων καρπού που γίνονται σε ελαιοτριβεία, κάτι που έγραψαν σε αναλυτικό ρεπορτάζ τους τις προηγούμενες μέρες τα Νέα της Λέσβου, κάνοντας την ακτινογραφία της φετινής έναρξης στα ελαιοτριβεία, καθώς σημειώναμε ότι έχουμε αυξημένες και ανέλπιστες σε κάποιες περιπτώσεις αποδόσεις, αλλά υψηλές οξύτητες από 6 δέκατα και πάνω μέχρι 1,5 βαθμό για ραβδιστές ελιές. Αυτό σημαίνει πως όσο δεν βγαίνουν σε μεγάλες ποσότητες τα πολύ ψιλά λάδια άλλο τόσο θα πιέζονται οι τιμές τους προς τα πάνω, καθώς «όπου τα βρίσκουν θα τα πληρώνουν καλά» οι έμποροι. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, οι τιμές στη Λέσβο από την έναρξη μέχρι τουλάχιστον τον Ιανουάριο θα ακολουθήσουν ανοδική πορεία και από κει και πέρα αναμένεται μία κάμψη η οποία δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια. Αυτό σημαίνει ότι οι ελαιοπαραγωγοί θα έχουν στη διάθεσή τους χρόνο τουλάχιστον μέχρι τις γιορτές για να παζαρέψουν την παραγωγή τους στις καλύτερες τιμές και ανάλογα τις συνθήκες εκείνης της περιόδου να καταλήξουν ή όχι σε συμφωνίες. 

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα το παιχνίδι των τιμών ξεκινά από την Ισπανία όπου οι ελαιοκομικοί φορείς στην ιβηρική χερσόνησο ο ένας μετά τον άλλον εκτιμούν μειωμένη παραγωγή και αυτό ουσιαστικά πιέζει τις τιμές προς τα πάνω, ενώ έχουμε φέτος το οξύμωρο φαινόμενο να καλπάζουν τα βιομηχανικά λάδια σε τέτοιο σημείο ώστε τελικά και στη Λέσβο οι τιμές που θα διαμορφωθούν στα χαμηλόβαθμα δεν θα έχουν και μεγάλη διαφορά από τις τιμές των βιολογικών και αυτή η διαφορά μπορεί να κυμαίνεται ακόμα και κάτω από τα 30 λεπτά στο κιλό!

Τα Νέα της Λέσβου προκειμένου να παρουσιάσουν σήμερα όλα τα δεδομένα στους αναγνώστες τους ελαιοπαραγωγούς βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες σε επικοινωνία με ελαιοτριβείς και εμπόρους και τυποποιητές ελαιολάδου καταγράφοντας τη ζήτηση που έχει κάθε επιχείρηση και τις τάσεις. Δεν αποκλείεται μάλιστα πέραν των παραπάνω τιμών κάποιοι τυποποιητές που έχουν συμβόλαια για εξαγωγές συγκεκριμένων ποσοτήτων να ταράξουν τα νερά, ανεβάζοντας τον πήχη ώστε να απορροφήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες σε πολύ χαμηλά και ποιοτικά αγουρόλαδα. 

Η φετινή ελαιοκομική περίοδος για τους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου είναι πραγματικά ανέλπιστη και οι τιμές που θα διαμορφωθούν θα είναι πρωτοφανείς για τα δεδομένα της τοπικής αγοράς, η οποία εδώ και χρόνια βίωνε τα μειονεκτήματα της νησιωτικότητας, δηλαδή το μειονέκτημα της γεωγραφικής μας θέσης, όπου οι ελαιοπαραγωγοί δεν έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν και να πουλήσουν το λάδι τους στον διπλανό Νομό ή περιφέρεια καθώς μας χωρίζει η θάλασσα από την άλλη Ελλάδα.

Επίσης λόγω των προβλημάτων της καρπόπτωσης εκτιμάται ότι η συγκομιδή θα είναι πρώιμη φέτος και ήδη αυτό φαίνεται, καθώς οι αγρότες θα τρέξουν στα χωράφια τους να πάρουν τον καρπό όσο πιο γρήγορα γίνεται για να παράγουν τη μέγιστη ποιότητα προϊόντος, παρότι και τα βιομηχανικά θα έχουν πολύ καλές τιμές φέτος.

 

Στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Σύμφωνα με τα στοιχεία των τιμών στην Κρήτη, έχουν ξεπεράσει σε κάποιες περιπτώσεις τα 4 ευρώ για τα 3 δέκατα, ενώ οι κατώτατες τιμές είναι τα 3,80 ευρώ.

-Από 3,80 ευρώ μέχρι 4,50 ευρώ διαμορφώνονται οι τιμές για τα 3 δέκατα στην Πελοπόννησο αυτή την εβδομάδα σε ανοδική κατεύθυνση σε σχέση με μία εβδομάδα πριν. 

-Στα 4,30 ευρώ το κιλό για τα 3 δέκατα οι τιμές στην Κέρκυρα (3,60 ευρώ το κιλό τα βιομηχανικά στην ίδια περιοχή!). 

-Στην Ισπανία για την περιφέρεια της Ανδαλουσίας οι τιμές «προς τη δόξα τραβούν» καθώς στο διάστημα από 12 έως 18 Οκτωβρίου η αύξηση καταγράφεται κατά 14,65% στις μέσες τιμές που διαμορφώνονται στα 5,54 ευρώ το κιλό για τα 3 δέκατα. 

Στα 5,35 ευρώ το κιλό διαμορφώνεται ο μέσος όρος των τιμών στα έξτρα παρθένα για την γειτονική Ιταλία, ενώ στα 3,95 ευρώ είναι η τιμή στο έξτρα παρθένο τυνησιακό ελαιόλαδο.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση