Προσεισμικός έλεγχος στα Υφαντήρια

Spread the love


Στη Μυτιλήνη βρίσκεται από σήμερα και μέχρι την Δευτέρα κλιμάκιο καθηγητών και μελετητών της εταιρείας “IDRAS” (Innovative & Dynamic Risk Assessment Strategies), που ανέλαβε να προχωρήσει στον προσεισμικό έλεγχο του σχολικού συγκροτήματος στα Υφαντήρια. Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Έργων, Στρατής Τζιμής, ο Δήμος προχώρησε στην απευθείας ανάθεση αυτού του έργου, που θα εκτελεστεί με πρωτοποριακές μεθόδους, οι οποίες εφαρμόζονται στην Αμερική με σκοπό την ανάλυση και βελτιστοποίηση της ανθεκτικότητας των σχολικών κτιρίων με τη χρήση αισθητήρων και προχωρημένων υπολογιστικών τεχνικών προσομοίωσης. 

Τα συμπεράσματα του ελέγχου θα γίνουν γνωστά σε περίπου 2 μήνες και στόχος του Δήμου είναι να αξιοποιήσει τις νέες τεχνολογίες για την αντισεισμική θωράκιση όχι μόνο των σχολείων, αλλά και άλλων σημαντικών δημόσιων και δημοτικών κτιρίων για την δημόσια ασφάλεια.

Πρόσφατα συμβάντα, όπως ο φονικός σεισμός στην Τουρκία, ανέδειξαν την αναγκαιότητα για πιο ανθεκτικές κατασκευές. Επιπλέον, σε όλο και μεγαλύτερη συχνότητα, παρατηρούνται αστοχίες έως και καταρρεύσεις κτιρίων υπό συμβατικές δράσεις, λόγω φθοράς από τον χρόνο, καθώς ο υφιστάμενος πλούτος κτιρίων και έργων υποδομής έχουν κατασκευαστεί με χαμηλότερης ποιότητας και γηρασμένα πλέον υλικά και τεχνολογίες δόμησης ή/και έχουν ξεπεράσει τον προβλεπόμενο συμβατικό χρόνο ζωής τους. Η ασφάλεια των κατασκευών (π.χ. νοσοκομεία, σχολεία, δημόσια κτίρια) και των χρηστών τους σε περίπτωση ακραίων (σεισμός) αλλά και συνήθων δράσεων (γήρανση, περιβαλλοντική έκθεση) είναι μείζονος σημασίας κι αυτή είναι μια κοινή διαπίστωση στη Λέσβο εδώ και πολλά χρόνια.

Σε μια προσπάθεια πρόληψης και θωράκισης των σχολείων έναντι του σεισμού, ο Δήμος Μυτιλήνης από την αρχή του 2023 ήρθε σε συνεργασία με την εταιρεία “IDRAS”, η οποία συνεργάζεται με τον κ. Χρήστο Ζέρη, Ph.D. (Καθηγητή ΕΜΠ – Διευθυντή του Εργαστηρίου Οπλισμένου Σκυροδέματος), τον κ. Ανδρέα Σταυρίδη, Ph.D. (Αναπληρωτή Καθηγητή – University at Buffalo, NY, USA) και τον κ. Αλέξανδρο Νικέλλη, Ph.D. (Structural and Earthquake Engineer – University at Buffalo, NY, USA), για να αναλάβει τον προσεισμικό έλεγχο και να ποσοστικοποιήσει την επικινδυνότητα στο σχολικό συγκρότημα του 3ου Γυμνασίου, του 4ου Λυκείου και του ΕΕΕΕΚ έναντι γήρανσης, περιβαλλοντικής έκθεσης και σεισμών. 

Η εταιρεία θα προβεί σε μετρήσεις στο πεδίο, με σύγχρονα όργανα. Θα ελέγξει την κατάσταση διάβρωσης των οπλισμών, θα συλλέξει δοκίμια σκυροδέματος και θα ελέγξει την αντοχή τους στο εργαστήριο. Επιπλέον, θα αξιολογήσει τη δομητική κατάσταση των κτιρίων χρησιμοποιώντας πρωτοποριακές μεθόδους με αισθητήρες – σένσορες. 

Κατά τον επιτόπιο έλεγχο θα τοποθετηθούν αισθητήρες στα σχολεία και θα συλλεγούν πληροφορίες από τις καθημερινές δονήσεις τους λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας, επερχόμενων κοντινών οχημάτων κ.ά.. Η εταιρεία θα αναλύσει τις πληροφορίες που θα συλλέξει από τους αισθητήρες και θα μελετήσει τη σεισμική απόκριση των κτιρίων στον υπολογιστή με εξειδικευμένα λογισμικά προγράμματα, τα οποία υποστηρίζονται και συνεχώς αναβαθμίζονται από εταιρείες αλλά και Πανεπιστήμια των Η.Π.Α. Τα κτίρια θα αναλυθούν στον υπολογιστή κάτω από πραγματικές καταγραφές παλαιότερων σεισμών, θα ποσοστικοποιηθεί η πιθανότητα αστοχίας και κατάρρευσης και θα επιλεγεί η βέλτιστη στρατηγική αντισεισμικής  ενίσχυσης.

Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής θα χρησιμοποιηθούν για την εκταμίευση κονδυλίων με στόχο την πρόληψη αστοχιών σε περίπτωση σεισμού και την αντισεισμική ενίσχυση των σχολικών κτιρίων με σκοπό την μεγιστοποίηση της αντισεισμικής τρωτότητάς τους και κατ’ επέκταση της βιώσιμης ανάπτυξης της κοινωνίας και της προστασίας των μαθητών. 

Όπως τόνισε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, «η Δημοτική Αρχή και εγώ προσωπικά ως Αντιδήμαρχος και εκπαιδευτικός, είμαστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι στα ζητήματα προσεισμικού ελέγχου στα σχολεία μας και όχι μόνο, για την ασφάλεια των μαθητών και των πολιτών γενικότερα. Ξεκινήσαμε την συνεργασία με την συγκεκριμένη εταιρεία πριν από τον φονικό σεισμό που έγινε στη γειτονιά μας και σκοπεύουμε να την συνεχίσουμε για να αποκτήσουμε μια συνολική εικόνα της κατάστασης. Μακάρι να διαθέταμε τις πιστώσεις για να ελεγχθούν ταυτόχρονα όλα τα σχολεία, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε αυτή την οικονομική δυνατότητα μέχρι σήμερα».

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση