«Προσευχόμαστε να μην βρέξει»!

  • Την άμεση παρέμβαση του Δήμου για να έχουν πρόσβαση στα σπίτια τους τον ερχόμενο χειμώνα ζητούν 30 οικογένειες, που κάθε χρόνο αποκλείονται λόγω βροχών

Με τις μνήμες ακόμη ζωντανές από τον περσινό χειμώνα που οι πλημμύρες στη Γέρα προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές στην περιοχή, οι κάτοικοι της Ευρειακής απαιτούν από τον Δήμο, την Περιφέρεια και όλες τις συναρμόδιες Υπηρεσίες να λάβουν μέτρα για την ασφάλειά τους. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στους αγροτικούς δρόμους στην περιοχή Χαλατσές, που όχι απλά πλημμυρίζουν με την πρώτη βροχή, αλλά το ύψος του νερού φθάνει το μισό μέτρο με συνέπεια να εγκλωβίζονται, ουσιαστικά οι κάτοικοι στα σπίτια τους. Τα τελευταία χρόνια έχουν καταθέσει κατ’ επανάληψη αναφορές και αιτήματα στο Δήμο για να βρεθεί λύση, αλλά μέχρι και προχθές που ξεκίνησαν τα πρωτοβρόχια οι δρόμοι πλημμύρισαν και η πρόσβαση στα σπίτια τους γινόταν με δυσκολία.

«Κάνουμε την προσευχή μας να μην βρέξει», είπε χαρακτηριστικά στα “Νέα της Λέσβου” ο κάτοικος της περιοχής, Γιώργος Πουλάκης, τονίζοντας ότι 30 οικογένειες που μένουν εκεί εγκλωβίζονται κάθε χειμώνα και δεν μπορούν να μετακινηθούν. Ανάμεσά τους ηλικιωμένοι άνθρωποι με προβλήματα υγείας, αλλά και μικρά παιδιά που κάποιες μέρες αδυνατούν να πάνε ακόμη και στο σχολείο τους. «Ζούμε το δικό μας Γολγοθά κάθε χρόνο και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια και κανείς δεν μας βοηθά. Μπορεί να μοιάζει παράλογο, αλλά οι βροχές είναι ο μόνιμος εφιάλτης των κατοίκων στις Χαλατσές. Κάθε φορά που βρέχει ο μοναδικός δρόμος που οδηγεί προς το Πέραμα πλημμυρίζει και εμείς βρισκόμαστε αποκλεισμένοι για αρκετές ημέρες. Δυστυχώς, αν και έχουμε διαμαρτυρηθεί στο Δήμο πολλάκις, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κανένα ενδιαφέρον», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Πουλάκης.

 

Με δυσκολία κινούνται τα οχήματα, ακόμη και τα αγροτικά 4Χ4!

Συνεργασία με Περιφέρεια

 Η νέα Δημοτική Αρχή Μυτιλήνης είναι ενήμερη για το σοβαρό αυτό ζήτημα και όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο Αντιδήμαρχος Έργων, Στρατής Τζιμής, έχει ήδη ζητηθεί η συνδρομή της Περιφέρειας για την συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος. «Πράγματι, η κατάσταση στην Ευρειακή και ιδιαίτερα στην περιοχή Χαλατσές είναι δύσκολη και επικίνδυνη όποτε έχουμε ισχυρές βροχοπτώσεις, κάτι που αποδείχθηκε και πέρυσι με τις πλημμύρες. Ο κεντρικός δρόμος βρίσκεται κάτω από το επίπεδο της θάλασσας, τα ρέματα και τα χαντάκια έχουν μπαζωθεί με συνέπεια να πλημμυρίζουν οι δρόμοι. Δεν υπάρχει εύκολη λύση σε αυτό το πρόβλημα και γι’ αυτό ενημερώσαμε τον Περιφερειάρχη, κ. Μουτζούρη και μας υποσχέθηκε ότι θα εξετάσει το πρόβλημα συνολικά».

 

Προσωρινή λύση

Τις διαμαρτυρίες των κατοίκων δέχεται και ο Αντιδήμαρχος Γέρας, Παράσχος Μανούσος, ο οποίος υποστηρίζει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται σε έναν δρόμο μήκους 600 μέτρων περίπου ο οποίος είναι χωματόδρομος και τα τελευταία χρόνια ζουν μόνιμα εκεί χειμώνα – καλοκαίρι οικογένειες με ηλικιωμένους και μικρά παιδιά. «Παλιότερα υπήρχαν εκεί στα περιβόλια και στις εξοχικές κατοικίες χαντάκια από τα οποία έφευγαν τα νερά, αλλά πολλά από αυτά έχουν πλέον μπαζωθεί. Το αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχει διέξοδος για τα όμβρια και να πλημμυρίζει ο δρόμος. Προσπαθούμε να δώσουμε μια προσωρινή λύση με συνεργείο του Δήμου, αλλά σίγουρα απαιτείται μια συνολική μελέτη για την Ευρειακή», τόνισε ο κ. Μανούσος.

Την δέσμευση ότι «θα γίνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να μην αποκλειστούν οι κάτοικοι αυτό το χειμώνα» διατύπωσε και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Αγροτικής Οδοποιίας και Πολιτικής Προστασίας, Μιχάλης Φραντζέσκος. Όπως έχουμε ήδη γράψει, ο κ. Φραντζέσκος βρίσκεται καθημερινά με τα συνεργεία του Δήμου που εκτελούν εργασίες βελτίωσης της αγροτικής οδοποιίας και στο πλαίσιο αυτό θα γίνουν παρεμβάσεις και στο συγκεκριμένο δρόμο για να υπάρχει ασφαλής πρόσβαση για τους κατοίκους. «Η καλύτερη λύση είναι η τσιμεντόστρωση του δρόμου, αλλά δυστυχώς αυτό δεν μπορεί να γίνει άμεσα. Θα προσπαθήσουμε όμως να κρατήσουμε όλους τους δρόμους ανοιχτούς σε κάθε περίπτωση με προληπτικά μέτρα, αλλά και με άμεση επέμβαση σε περίπτωση πλημμυρών», σημείωσε ο κ. Φραντζέσκος.