Στη δίνη της προσφυγικής κρίσης το 2015 όταν στις ακτές της Λέσβου έφθαναν καθημερινά βάρκες με εκατοντάδες, χιλιάδες πρόσφυγες, η Σκάλα Συκαμιάς είχε βρεθεί στο επίκεντρο του κόσμου. Ήταν το όμορφο τουριστικό ψαροχώρι, που είχε μετατραπεί σε «πύλη εισόδου», καθώς εκεί είχαν σημειωθεί οι περισσότερες αφίξεις. Εκεί δεν υπήρχε καθόλου υποδομή για παροχή βοήθειας στους ανθρώπους που έβγαιναν παγωμένοι, τρομαγμένοι, από τη θάλασσα ή είχαν σωθεί σε κάποιο ναυάγιο.
Μια ομάδα γιατρών από την Αχαΐα συγκινημένοι από το δράμα των προσφύγων ανέλαβαν δράση. Συγκέντρωσαν με τη βοήθεια του κόσμου χρήματα για την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού και των ιατρικών εργαλείων και έφθασαν στην Σκάλα Συκαμιάς για να δημιουργήσουν μια πρότυπη κλινική επείγουσας βοήθειας για παιδιά και ενήλικες στο ιατρείο του χωριού. Τρία χρόνια μετά, καθώς πλέον δεν υπάρχουν ροές προς την περιοχή και η κρίση εκείνης της εποχής έχει περάσει, οι «φρουροί της Αχαΐας» επέστρεψαν για να δωρίσουν όλον τον εξοπλισμό στο ιατρείο του χωριού, αλλά και στο Κέντρο Υγείας Καλλονής.
Σε επιστολή, η οποία στάλθηκε πριν λίγο καιρό προς την Κοινότητα Συκαμινέας, το Κέντρο Υγείας Καλλονής και το Δήμο, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Το ιατρείο αυτό εξοπλίσθηκε με σημαντικό σε ποσότητα και ποιότητα ιατρικό εξοπλισμό που παραχωρήθηκε στην Ένωσή μας από αλληλέγγυους ιδιώτες και φορείς. Ιατρικά εργαλεία εξειδικευμένα στη σωτηρία της ανθρώπινης ζωής, της αποφυγής απωλειών υγείας, όπως λένε στις εμπόλεμες ζώνες…».
Και συνεχίζει σε άλλο σημείο: «…ο κύκλος αυτός που κλείνει πέρα από την ευχή να μην ξαναδούμε ποτέ πνιγμένα παιδιά και ανθρώπους στα νερά μας, οδηγεί σε μια απαραίτητη πράξη συνέχισης της αλληλεγγύης και προσφοράς προς τους κατοίκους της Συκαμινέας, που πρόσφεραν το είναι τους για τη σωτηρία και την ανακούφιση των κυνηγημένων προσφύγων και μεταναστών. Οι γιαγιάδες, οι ψαράδες, αλλά ιδίως οι σιωπηλοί και σεμνοί αλληλέγγυοι που ήταν εκεί πριν φθάσουν τα φώτα της δημοσιότητας και συνεχίζουν ακούραστοι τώρα που έσβησαν τα φώτα και βοηθούν τον πλησίον τους, κλείνοντας τ’ αυτιά στις σειρήνες του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας που περισσεύει στις μέρες μας.
Μεταφέραμε στην ιδιοκτησία της Κοινότητας Συκαμιάς το μεγαλύτερο κομμάτι του εξοπλισμού του Ιατρείου της Ελληνικής Μονάδας Επείγουσας Ιατρικής Συκαμιάς και παρακαλούμε να αποδεχθείτε την προσφορά μας. Τα υλικά είθε να έχουν ορθή χρήση για τη σωτηρία της ζωής…».
Μεταξύ του εξοπλισμού που παραδίδεται στην Συκαμιά είναι ένας απινιδωτής, ηλεκτροκαρδιογράφος, φούρνος μικροκυμάτων, ηλεκτρικός κλίβανος αποστείρωσης εργαλείων, λάμπες φωτισμού, λάμπες θέρμανσης νεογνών, προβολείς, πτυσσόμενα φορεία ασθενών, καρότσι ΑΜΕΑ, φιάλες οξυγόνου, συστήματα παροχής οξυγόνου κ.ά..
«Μέχρι που ήρθαν οι γιατροί της Αχαΐας, στο ιατρείο του χωριού μας υπήρχε μόνο ένα γραφείο και ένας πάγκος. Εκείνοι το οργάνωσαν και το εξόπλισαν με όλα τα απαραίτητα και δεν θα πάψουμε ποτέ να τους ευχαριστούμε και να τους θεωρούμε φίλους του χωριού μας», λέει ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου της κοινότητας κ. Σαρόγλου.
Δυο από τους γιατρούς της Ένωσης Ιατρών Αχαΐας, ο Ανδρέας Ηλιάδης και ο Τάσος Γιακουμής πριν από ένα μήνα περίπου είχαν έρθει στο νησί και πήγαν στη Συκαμιά για να δουν την κατάσταση του ιατρείου. «Έμεινα εντυπωσιασμένος γιατί ο γιατρός και η κοινότητα φρόντισαν και το διατηρούν σε άψογη κατάσταση σαν το σπίτι τους. Όλο το υλικό με το οποίο εξοπλίσαμε το ιατρείο – μέχρι κλιματιστικό είχαμε εγκαταστήσει – προέρχονταν από δωρεές ιδιωτών και φορέων, οπότε το λιγότερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να το παραδώσουμε στο νησί και τους κατοίκους της Συκαμιάς, οι οποίοι έδωσαν παράδειγμα ανθρωπισμού σε όλο τον κόσμο», δήλωσε στα «Νέα της Λέσβου» ο Ανδρέας Ηλιάδης, ο Πατρινός Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Παίδων του Ρίου, ο οποίος είναι ιδιαίτερα γνωστός στην κοινωνία του νησιού για την προσφορά του στην περίοδο της προσφυγικής κρίσης.
Ο γιατρός Τάσος Γιακουμής, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Αχαΐας την περίοδο της προσφυγικής κρίσης και επικεφαλής της αποστολής στη Λέσβο είπε στα «Νέα της Λέσβου»: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που κλείνει αυτός ο κύκλος της αποστολής μας στο νησί με αυτό τον τρόπο. Διαθέτουμε όλο αυτό το υλικό στους κατοίκους του νησιού και είμαστε βέβαιοι ότι θα χρησιμοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο για να σώσει ζωές».