Προσωπικό και μηχανήματα για την ενίσχυση των Υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας των Δήμων υποσχέθηκε ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, κατά την διεξαγωγή του συνεδρίου της ΚΕΔΕ στην Θεσσαλονίκη, που συνέπεσε χρονικά με την κακοκαιρία “Μπάλος” που προκάλεσε μεγάλες καταστροφές σε πολλές περιοχές της χώρας. Ο Στρατής Κύτελης, με την ιδιότητα του Προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Βορείου Αιγαίου, στο περιθώριο του συνεδρίου, είχε συνάντηση με τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, θέτοντας συγκεκριμένα αιτήματα για τα νησιά μας, τα οποία υποστήριξε και κατά την ομιλία του στο Βελλίδειο, το πρωί της Παρασκευής.
Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης τόνισε ότι το Βόρειο Αιγαίο είναι μια ευαίσθητη περιοχή που αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες, αλλά έχει παράλληλα και μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης που πρέπει να υποστηριχθούν από την πολιτεία. Αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση είπε ότι «είχε σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, κυρίως στον τουρισμό, αλλά πλέον η κατάσταση ομαλοποιείται, με την φύλαξη των συνόρων και τις μηδενικές, σχεδόν, νέες ροές».
Σε ό,τι αφορά την πανδημία, ο Στρ. Κύτελης επεσήμανε ότι τα έσοδα των Δήμων έχουν μειωθεί κατακόρυφα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και ζήτησε την στήριξη του κράτους για να μπορέσουν να υλοποιηθούν τα έργα και οι δράσεις που έχουν προγραμματιστεί από τους Δήμους. Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε ότι απαιτείται εξορθολογισμός στην κατανομή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (Κ.Α.Π.) με βάση το κριτήριο της νησιωτικότητας.
Ο ίδιος μίλησε για τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν στα νησιά μας για την βελτίωση του οδικού δικτύου και των αγροτικών δρόμων, καθώς και για την αποκατάσταση των ζημιών που συνέβησαν από φυσικά φαινόμενα.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην αναβάθμιση των συγκοινωνιών από και προς το Βόρειο Αιγαίο, τονίζοντας ότι η ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Θεσσαλονίκη πρέπει να επανέλθει καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου. Επίσης ζήτησε την βελτίωση των υφιστάμενων δρομολογίων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των νησιωτών και των επισκεπτών.
Με ενδιαφέρον περίμεναν οι Δήμαρχοι την ομιλία του Υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος ωστόσο δεν έδωσε απαντήσεις στα αιτήματα που τέθηκαν, αλλά επικεντρώθηκε στο ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ. Ο Μ. Βορίδης δεσμεύτηκε ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουν ξεκαθαρίσει μέσα από διάλογο με τα θεσμικά όργανα ποιες μεταφορές αρμοδιοτήτων μπορούν να γίνουν από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις σε Δήμους και σε Περιφέρειες, τονίζοντας ότι «λείπει από το κράτος ο μηχανισμός αξιολόγησης των αρμοδιοτήτων και της κατανομής τους, κάτι που απαιτείται για το ξεκαθάρισμα της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης». Ωστόσο, όπως είπε, μέχρι να στηθεί ο μηχανισμός, μπορεί να συζητηθεί η μεταφορά κάποιων αρμοδιοτήτων, οι οποίες είναι πιο προφανείς, τονίζοντας πάντως ότι βασικό κριτήριο που θα τεθεί είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.
Εξάλλου, ο Υπουργός παραδέχτηκε ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να λυθεί το πρόβλημα με τις μεγάλες καθυστερήσεις και δυσλειτουργίες που παρατηρούνται στην εποπτεία των ΟΤΑ και τα διάφορα επίπεδα επικάλυψης του ελέγχου, σημειώνοντας ότι και σε αυτό το θέμα θα γίνει μία πρώτη τακτοποίηση μέχρι τέλος του χρόνου. Σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις στο προσωπικό, που έθεσαν οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι πράγματι την τελευταία δεκαετία οι Δήμοι υπέστησαν απώλειες, αλλά στα χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, το ισοζύγιο ήταν θετικό, καθώς οι αποχωρήσεις με συνταξιοδοτήσεις ήταν 5.311, ενώ οι προσλήψεις 8.562.
Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσουν άμεσα οι προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, που έχουν καθυστερήσει, προσθέτοντας πως οι εγκριτικές για το έτος 2022 είναι 797. Διευκρίνισε, πάντως, ότι η κυβέρνηση έχει δώσει προτεραιότητα σε προσωπικό Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, προκειμένου να στελεχωθούν κρίσιμες Υπηρεσίες, όπως οι Τεχνικές και οι Οικονομικές, λέγοντας ότι «θέλουμε οι Δήμοι να είναι αναπτυξιακά εργαλεία».
Ο Υπουργός δήλωσε ακόμη πως η ανακατανομή των ΚΑΠ που διεκδικεί η ΚΕΔΕ είναι μία συζήτηση την οποία η κυβέρνηση είναι ανοιχτή να κάνει, αλλά πρέπει και οι αιρετοί να την προετοιμάσουν σωστά. Όπως είπε, υπάρχουν αυτή τη στιγμή εργαλεία, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, αλλά θα πρέπει να υπάρξει θεσμικό πλαίσιο για την αξιολόγηση των έργων. «Αυτό είναι μία τεράστια ευκαιρία που δεν πρέπει να την πετάξουμε», τόνισε, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να υπάρξει πολιτική συμφωνία ότι τα έργα θα είναι σωστά στοχευμένα για την εξυπηρέτηση των πολιτών.
Τέλος, όσον αφορά την καταστατική θέση των Δημάρχων, ανακοίνωσε ότι προχωρά διάταξη για την επίλυση του ζητήματος επιβολής προστίμων σε Δήμους για θέματα ναυαγοσωστών, αλλά και για την κατάργηση της αυτόφωρης διαδικασίας σε αιρετούς.