Κάθε χρόνο και πιο επικίνδυνη γίνεται η κατάσταση με τις φωτιές λόγω της κλιματικής αλλαγής και της ανομβρίας, που αποτελούν βασικούς παράγοντες κινδύνου ακόμη και πέραν του διαστήματος της αντιπυρικής περιόδου. Αυτό αποδεικνύεται και από την απόφαση που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ την Τρίτη, σύμφωνα με την οποία μετά από σχετικές εισηγήσεις των Διοικήσεων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βορείου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, υπογράφηκε από τον Συντονιστή Επιχειρήσεων Βορείου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, Υποστράτηγο Κωνσταντίνο Ψαρρό, απόφαση για την απαγόρευση χρήσης πυρός από τις 11 έως τις 17 Μαρτίου λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στα νησιά μας, σε συνάρτηση με το γεγονός ότι οι βροχές είναι ελάχιστες μέχρι σήμερα, σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι έως και την ερχόμενη Δευτέρα απαγορεύεται το κάψιμο κλαδιών και οι παραβάτες θα τιμωρούνται με τσουχτερά πρόστιμα.
Σε σχετική ανακοίνωση του Περιφερειακού Διοικητή Β. Αιγαίου της Πυροσβεστικής, Αλέξανδρου Κουβακά αναφέρεται ότι «έχοντας ως στόχο την εξάλειψη των κινδύνων πυρκαγιάς για ξένες περιουσίες και κυρίως για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, τον περιορισμό των καμένων εκτάσεων και τη μείωση του αριθμού εκδήλωσης πυρκαγιών υπαίθρου και επειδή σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας επικρατούν ισχυροί άνεμοι και άνοδος της θερμοκρασίας στο Βόρειο Αιγαίο, τίθεται σε ισχύ απαγόρευση της καύσης στην ύπαιθρο έως τις 17 του μηνός, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 24 της 9/2024 Πυροσβεστικής Διάταξης».
Επισημαίνεται επίσης ότι σε κάθε περίπτωση πυρκαγιάς επιλαμβάνεται το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και αυτεπάγγελτα συντάσσεται δικογραφία. Σε περίπτωση σύλληψης δράστη – υπαιτίου πυρκαγιάς ακολουθείται η διαδικασία του αυτοφώρου (σύλληψη δράστη, απολογία κατηγορουμένου και παραπομπή του στον Εισαγγελέα), ενώ επιβάλλονται βαρύτατες ποινικές κυρώσεις, σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα. Επίσης οι παραβάτες διώκονται και τιμωρούνται με επιβολή διοικητικών προστίμων, ύψους από 500 έως 50.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς σε δάσος και σύλληψη του δράστη και ακολούθως, εφόσον υπάρξει πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση, επιπρόσθετα θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους από 1.467 ευρώ έως και 58.694 ευρώ, ανεξάρτητα από την τυχόν προβλεπόμενη επιβολή, από άλλο κανονιστικό πλαίσιο, διοικητικών μέτρων ή κυρώσεων.
Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής, «απαιτείται προσοχή απ’ όλους όποτε οι καιρικές συνθήκες είναι επικίνδυνες, ακόμη και αν δεν έχει εκδοθεί απόφαση απαγόρευσης χρήσης πυρός και πάντοτε οι καύσεις πρέπει να είναι ελεγχόμενες και να γίνονται εφόσον έχουν ληφθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα. Καλό είναι επίσης όσοι σκοπεύουν να ανάψουν φωτιά για οποιονδήποτε λόγο την περίοδο που επιτρέπεται, να επικοινωνούν προηγουμένως με την Υπηρεσία μας για να ενημερώνονται σχετικά με τις συνθήκες. Από πέρυσι ο κίνδυνος έχει αυξηθεί λόγω της ανομβρίας και των ισχυρών ανέμων, ενώ πρέπει να σας πω ότι σε ορισμένα νησιά και στην Κρήτη οι βροχές είναι ελάχιστες μέχρι σήμερα και γι’ αυτό ο βαθμός επικινδυνότητας είναι υψηλός ακόμη και σήμερα», σημείωσε ο ίδιος.
Η απόφαση αυτή έχει κοινοποιηθεί και από τους Δήμους Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου, καθώς και από τις Κοινότητες, προκειμένου να λάβουν γνώση οι αγρότες και εν γένει οι πολίτες και να μην ανάψουν φωτιά για κανένα λόγο αυτές τις μέρες.