- «Πήραμε αυτό που ζητήσαμε», σημειώνουν με νόημα από την Περιφέρεια για την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Μυτιλήνης
- «Επιτηδευμένες μεταφράσεις» της απόφασης επισημαίνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Λέσβου, που προαναγγέλλει και νέες νομικές ενέργειες
Μια πρώτη, αλλά και αρκετά σημαντική νίκη πέτυχαν η Περιφέρεια και οι Κοινότητες Κώμης και Νέων Κυδωνιών, αφού χθες ανακοινώθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Μυτιλήνης η αποδοχή της αίτησης προσωρινής διαταγής για πάγωμα κάθε εργασίας στο δασικό τμήμα της έκτασης όπου τοποθετείται η κατασκευή της νέας δομής στην περιοχή της Βάστριας. Η απόφαση έγινε δεκτή με ικανοποίηση, καθώς εκ του αποτελέσματος αποδείχτηκαν βάσιμα τα επιχειρήματα που έθεσαν οι ενάγοντες, χωρίς βέβαια να αποτελεί και τελική νίκη σε ό,τι έχει να κάνει με το σύνολο του έργου.
«Με την απόφαση αυτή “πήραμε” αυτό ακριβώς που ζητήσαμε, που ήταν η παύση των εργασιών στο δασικό τμήμα της έκτασης, μέχρι την εξέταση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων. Πρόκειται για 75 στρέμματα, τα οποία όμως είναι και κομβικής σημασίας για το σύνολο του έργου», εξηγεί στα «ΝΕΑ της Λέσβου» ο δικηγόρος της Περιφέρειας, Δημήτρης Καλλίας, χαρακτηρίζοντας την απόφαση μεγάλη “νίκη” για την πλευρά τους.
Και αυτό καθώς πέρα από το πάγωμα των εργασιών, επιτυγχάνεται και η δυνατότητα παρουσίας της Περιφέρειας και ελέγχων στην περιοχή, η οποία μέχρι χθες δεν ήταν πρακτικά δυνατή καθώς το σημείο φρουρούνταν. Με τη δυνατότητα επιτόπιων ελέγχων και αυτοψιών, όμως, δίνεται και το περιθώριο άμεσων νομικών ενεργειών σε περίπτωση που διαπιστωθούν παρατυπίες και παραβάσεις.
«Δικαίωση»
«Είναι μια πρώτη δικαίωση όχι τόσο για τις δικές μας προσπάθειες ως Περιφέρεια που έχουμε μπει εξαρχής στην πρώτη γραμμή του αγώνα, όσο δικαίωση της κοινωνίας της Λέσβου από την Ελληνική Δικαιοσύνη στην οποία έχουμε εμπιστοσύνη!», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης στα «ΝΕΑ της Λέσβου», εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την εξέλιξη, ενώ λίγο αργότερα επανήλθε και με επίσημη ανακοίνωση, όπου σημειώνει: «Το αίτημα της Περιφέρειας και των Κοινοτήτων που προσέφυγαν έγινε αποδεκτό από το δικαστήριο και η σημερινή απόφαση αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την ευόδωση των προσπαθειών που καταβάλλουμε και ανάχωμα προστασίας του δασικού μας πλούτου. Η διαστρέβλωση της αλήθειας αποτελεί παραπληροφόρηση».
Αξίζει να σημειωθεί πως η παύση των εργασιών δεν αφορά το σύνολο του έργου, αλλά τις εργασίες εκείνες που πραγματοποιούνται στο δασικό τμήμα και οι οποίες στερούνταν άδειας, εάν δεν υπάρχει η προηγούμενη έγγραφη άδεια της Διεύθυνσης Δασών. Οι εργασίες στην υπόλοιπη χαρακτηριζόμενη ως αγροτική έκταση συνεχίζονται κανονικά, αλλά οι προσφυγές της Περιφέρειας και των Κοινοτήτων δεν στρέφονταν σε αυτές έτσι κι αλλιώς.
Για ποιο λόγο είναι όμως τόσο σημαντική η συγκεκριμένη απόφαση; Γιατί με το φρένο εργασιών στη δασική έκταση και με δεδομένο ότι το δάσος «αγκαλιάζει» όλη την υπό κατασκευή δομή πρακτικά δεν δίνεται δυνατότητα δημιουργίας πρόσβασης στο σημείο. Ακόμη και οι οδοί πρόσβασης, όμως, αφορούν τα 25 από τα 75 στρέμματα δασικής έκτασης, αλλά τα υπόλοιπα 50 αφορούν την κυρίως δομή φιλοξενίας. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως η έκταση στην οποία διανοίχτηκε παράτυπα δρόμος, ο οποίος οδηγεί στο εργοτάξιο με ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε στις 10 Μαρτίου, έχει κηρυχθεί αναδασωτέα.
«Είναι στο χέρι μας»
Το γεγονός ότι πρακτικά η απόφαση αυτή αφορά και την κύρια δομή πέραν της δασικής έκτασης επισημαίνει με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Λέσβου, όπου κάνει λόγο για «επιτηδευμένες μεταφράσεις» της απόφασης, αλλά και «νομικίστικα τεχνάσματα» του Υπουργείου, τα οποία δεν «έπιασαν», ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες νομικές ενέργειες.
«Έχοντας δει τις επιτηδευμένες μεταφράσεις της απόφασης από διάφορους επιτήδειους του διαδικτύου θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους Λεσβίους ότι δασικές εκτάσεις στη Βάστρια αποτελούν 25 στρέμματα που προορίζονται για να γίνουν οδοί πρόσβασης, αλλά και 50 στρέμματα που είναι μέρος της κύριας δομής. Μέσα από την κύρια δομή περνάει ρέμα το οποίο είναι δασικό και προστατευόμενο και στο οποίο έχουν γίνει ήδη κάποιες επεμβάσεις. Όπως πληροφορούμαστε και γι’ αυτή την παρανομία θα κινηθούν νομικές διαδικασίες πολύ σύντομα. Άρα η απόφαση αφορά και την κύρια δομή», αναφέρει στην ανακοίνωσή της, σημειώνοντας πως η Ελληνική Δικαιοσύνη δεν έκλεισε τα μάτια μπροστά στην επιτελούμενη περιβαλλοντική καταστροφή.
Κάνει λόγο επίσης για μαραθώνιο αγώνα για να σωθεί το δάσος της Λέσβου, στον οποίο έχουν πιστέψει λίγοι, μεταξύ των οποίων αναγνωρίζει ότι βρίσκεται και η Περιφέρεια. «Βρέθηκε πάντοτε στις επάλξεις και έχει υποστηρίξει από την πρώτη στιγμή και μέχρι σήμερα τον δίκαιό μας αγώνα, κόντρα σε όλες τις αντιξοότητες και αγνοώντας το κόστος, αντιλαμβανόμενη πλήρως το καθήκον της να υπερασπίζεται το συμφέρον των κοινωνιών των νησιών μας. Παροτρύνουμε όλους τους θεσμικούς φορείς της Λέσβου να την μιμηθούν. Δημιουργώντας αρραγές παλλεσβιακό μέτωπο θα καταφέρουμε να απεγκλωβίσουμε το νησί μας από τη μέγγενη του μεταναστευτικού οριστικά. Είναι στο χέρι μας…», σημειώνει στο κλείσιμο της ανακοίνωσής της η Επιτροπή.