Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία έχει κηρυχθεί η Λέσβος, στάθηκε αιτία ώστε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ν’ αναλάβει πρωτοβουλία για την «μεσομακροπρόθεσμη» αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας. Στο πλαίσιο αυτό ο Περιφερειάρχης θα έχει συνάντηση εργασίας με ειδικευμένο Σύμβουλο αύριο Τετάρτη 14 Μαΐου και στη συνέχεια θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, στις 10:00, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Στην ενεργοποίηση των απαραίτητων αντανακλαστικών των εμπλεκόμενων φορέων συνετέλεσαν και τα δημοσιεύματα των Νέων της Λέσβου, σύμφωνα με τα οποία η κατάσταση που αντιμετωπίζει η Λέσβος βρίσκεται σ’ οριακό σημείο, κι αν δεν υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις, ο κίνδυνος της λειψυδρίας για τη θερινή περίοδο θα είναι πολύ μεγάλος.
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «η Περιφέρεια αφουγκραζόμενη την αγωνία φορέων των νήσων όσον αφορά στο ζήτημα της λειψυδρίας, θα αναλάβει πρωτοβουλία για συμβολή της στην μεσομακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του προβλήματος. Για αυτόν τον σκοπό, θα υπάρξει αναθεώρηση του προγράμματος «Βόρειο Αιγαίο 21-27» (ΕΣΠΑ)».
Ο Περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης και ο Αντιπεριφερειάρχης ΕΣΠΑ, Στρατής Κυρατζής, αποφάσισαν να υποβληθεί πρόταση για την αύξηση των διαθέσιμων πόρων στον τομέα των υδάτων. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «θα δοθεί έμφαση στα έργα για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, καθώς και άλλες παρεμβάσεις ολοκληρωμένου χαρακτήρα».
Να σημειωθεί ότι η πρώτη προσπάθεια για την αντιμετώπιση του φάσματος της επαπειλούμενης λειψυδρίας στη Λέσβο, ξεκίνησε πριν 10 ημέρες, με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλη Κουτουλάκη, χωρίς ωστόσο επίσημα να έχουν γίνει οι άμεσες κι απαραίτητες ενέργειες από τους εμπλεκόμενους φορείς. Μοναδική παρέμβαση υπήρξε από τον προϊστάμενο του Εργαστηρίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Δημήτρη Ακριώτη, ο οποίος, ζήτησε με δήλωσή του στα Νέα της Λέσβου, να εκταμιευτεί από τη Γ.Γ. Αιγαίου το ποσό του 1.000.000 ευρώ.
Συμπληρωματικά, σ’ ό,τι αφορά στην ανακοίνωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου «η προσέγγιση στο ζήτημα της λειψυδρίας θα ξεκινήσει με την σύνταξη στρατηγικής μελέτης, που θα συνδυάζει το ζήτημα των έργων που πρέπει να αναληφθούν, αλλά και των επιλεξιμοτήτων του προγράμματος της Περιφέρειας».