ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗΣ: «Όχι στην επαναχάραξη και το “σπάσιμο” του έργου»

Spread the love

«Όχι στην επαναχάραξη του δρόμου της Νότιας Παράκαμψης Μυτιλήνης, και στο “σπάσιμο” του έργου σε δύο υποέργα», λένε 882 κάτοικοι της πρωτεύουσας οι οποίοι ενεχείρισαν επιστολή με τις θέσεις τους στον Υφυπουργό Υποδομών, Νίκο Ταχιάο, που βρέθηκε στο νησί μας τη Δευτέρα. Όπως τονίζει η Πρωτοβουλία Πολιτών για την υλοποίηση της Νότιας Παράκαμψης που έχει συσταθεί από το 2005, το έργο αυτό είναι το μοναδικό που μπορεί να δώσει “ανάσες” στο έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης και για το λόγο αυτό σχεδιάστηκε για πρώτη φορά στο πρώτο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Μυτιλήνης το 1986 και ξαναπροτάθηκε στην αναθεώρηση – επέκταση του Σχεδίου του Καποδιστριακού Δήμου Μυτιλήνης το 2001.  

Αφήνοντας σαφείς αιχμές για την Κίνηση των θιγόμενων κατοίκων που διαμαρτύρεται για τη σχεδιαζόμενη χάραξη, η Πρωτοβουλία Πολιτών υποστηρίζει ότι «έδωσε έναν μακρύ και σκληρό αγώνα με όλα τα μέσα, κατά της έγκρισης και υλοποίησης του έργου. Σήμερα που προχωράει η ωρίμανση του έργου προς υλοποίηση, επανέρχεται με τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα, τα οποία όλα έχουν απαντηθεί από πολλούς σχετικούς επιστήμονες όπως π.χ. δέκα εμπειρογνώμονες, οι οποίοι κριθέντες ως οι πλέον σχετικοί, συνεδρίασαν στις 24/3/2005 απάντησαν στις αιτιάσεις τους με έγγραφο πόρισμά τους. Κυρίως όμως στα επιχειρήματά τους απάντησε το Συμβούλιο της Επικρατείας στο οποίο προσέφυγαν τέσσερις φορές για την ακύρωση (μελετών και εγκρίσεων) του έργου και το οποίο με τις αποφάσεις του, τις απέρριψε όλες». 

Σε άλλο σημείο της επιστολής τονίζουν ότι πρώτη επιδίωξη των ενάντιων στο έργο είναι η κήρυξη επαναχάραξης του οδικού άξονα, γεγονός που θα έβαζε ταφόπλακα στη Νότια Παράκαμψη, αφού όπως σημειώνουν το ΣτΕ έχει απαντήσει ήδη γι’ αυτή την προοπτική, αναφέροντας στις αποφάσεις του τα εξής: «Ουσιαστική μετακίνηση του άξονα της προβλεπόμενης οδού σε απόσταση μεγαλύτερη των 100 μ. από τον προβλεπόμενο άξονα, ή τυχόν συνολική επαναχάραξη της ανάντη της  σημερινής, όχι μόνο είναι απαγορευτική από το ανάγλυφο της περιοχής, αλλά και επιβάλλει νέα διαδικασία αναθέσεων μελετών, νέων εγκρίσεων κλπ., γεγονός που θα οδηγούσε στην ακύρωση ουσιαστικά του έργου, αφού στο μεταξύ θα αλλοιωθεί η περιοχή διέλευσης από την ολοένα αυξανόμενη οικοδομική δραστηριότητα. Δυσμενείς και αλυσιδωτές επιπτώσεις θα προκαλούσε μια τέτοια εξέλιξη τόσο στις Πολεοδομικές Μελέτες των περιαστικών οικισμών Χάλικες, Κουμκό και Βαρειάς που βρίσκονται στο τελικό στάδιο έγκρισης και οι οποίες έχουν υιοθετήσει τον συγκεκριμένο οδικό άξονα, αφού επηρεάζονται χωροταξικά, πολεοδομικά και λειτουργικά άμεσα από αυτόν, όσο και στο υπό έγκριση Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Μυτιλήνης, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν οι πιο πάνω μελέτες. Η κήρυξη επαναχάραξης είναι ο μόνος τρόπος για να αρθεί η απαγόρευση δόμησης στη ζώνη διέλευσης του δρόμου και ο καθένας αντιλαμβάνεται πως το έργο θα χαθεί οριστικά αφού κάθε δυνατότητα εναλλακτικής χάραξης έχει εξετασθεί ενδελεχώς και καμία λύση δεν προέκυψε», υπογραμμίζει η Πρωτοβουλία Πολιτών.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση να υλοποιηθεί μόνο το πρώτο τμήμα της μελέτης, μέχρι το Νοσοκομείο, οι υπέρμαχοι του έργου υποστηρίζουν ότι σε αυτή την περίπτωση οι συνέπειες θα είναι να εξυπηρετηθεί μόνο το Νοσοκομείο, ενώ θα ισχύσουν όλες οι αρνητικές συνέπειες για την πόλη που δεν θα ελαφρυνθεί από την διερχόμενη κυκλοφορία και αν κάποια από τα οχήματα που προέρχονται ή μεταβαίνουν στα νότια προάστια θελήσουν να χρησιμοποιήσουν αυτό το τμήμα που θα έχει υλοποιηθεί, θα επιβαρύνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις πυκνοκατοικημένες συνοικίες μεταξύ Νοσοκομείου και παραλιακής λεωφόρου προς Αεροδρόμιο. Παράλληλα επισημαίνουν ότι εκτός του κυκλοφοριακού προβλήματος που θα δημιουργήσει, θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στην χρηματοδότηση του έργου από οποιοδήποτε ευρωπαϊκό πρόγραμμα, γιατί αυτό δεν θα είναι λειτουργικό, σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, η οποία αναφέρει ξεκάθαρα ότι ο δρόμος είναι μία παρακαμπτήριος, η οποία συνδέει τον επαρχιακό δρόμο Μυτιλήνης – Καλλονής με τον εθνικό δρόμο Μυτιλήνης – Αεροδρομίου και έχει αρχή τον κόμβο της Νότιας Παράκαμψης και τέλος τον κόμβο της Βόρειας Παράκαμψης.

Καταλήγοντας η Πρωτοβουλία Πολιτών ζητά να προχωρήσουν το Κτηματολόγιο και οι απαλλοτριώσεις για όλο το έργο και προτρέπουν πριν από οποιαδήποτε απόφαση να μελετηθεί το θέμα από επιστήμονες συγκοινωνιολόγους, ώστε να μην καταλήξει σε ακόμα μεγαλύτερο κακό για την πόλη: «Έχουμε την πεποίθηση ότι το δημόσιο συμφέρον είναι προτεραιότητα, αλλά και οι πολίτες που επιβαρύνονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο πρέπει να αποζημιώνονται πλήρως και λαμβάνοντας υπ’ όψη κάθε παράμετρο της επιβάρυνσης που υφίστανται».

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση