Προβολή του Απολιθωμένου δάσους Λέσβου

Spread the love

Με ιδιαίτερη επιτυχία και περισσότερες από 100 συμμετοχές επιστημόνων, καθηγητών ελληνικών και ξένων Πανεπιστημίων και νέων ερευνητών από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Κροατία, τη Ρουμανία και την Ινδία, πραγματοποιήθηκε το Διεθνές Διαδικτυακό Συνέδριο με θέμα: «Ο ρόλος της Γεωμορφολογίας στη Σύγχρονη Κοινωνία», που διοργανώθηκε από την Επιτροπή Γεωμορφολογίας και Περιβάλλοντος της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου. 

Οι δράσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για την ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς της Λέσβου παρουσιάσθηκαν στο συνέδριο.

Στην θεματική ομιλία ο Νικ. Ζούρος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων αναφέρθηκε στη συμβολή των Γεωπάρκων στην βιώσιμη ανάπτυξη των αγροτικών και νησιωτικών περιοχών. Ο Καθ. Ν. Ζούρος παρουσίασε την αξία των περιοχών που έχουν αναγνωριστεί από την UNESCO ως Παγκόσμια Γεωπάρκα, ως θέσεις κατάλληλες για την έρευνα, την εκπαίδευση και την αειφόρο ανάπτυξη μέσα από τη μελέτη και την αξιοποίηση των μοναδικών γεωγραφικών – γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών τους. 

Ο Δρ. Ηλίας Βαλιάκος, Προϊστάμενος του Τμήματος Ερευνών και Τεκμηρίωσης του ΜΦΙΑΔΛ, παρουσίασε τις δράσεις προστασίας – ανάδειξης και συντήρησης απολιθωματοφόρων θέσεων στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, που υλοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια και ολοκληρώθηκαν φέτος από το ειδικευμένο προσωπικό του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, στη θέση «Κύρια Απολιθωμένη», ενώ χρηματοδοτήθηκαν από την Πράξη «Συντήρηση και ανάδειξη Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου – Περιοχή Κύρια Απολιθωμένη», η οποία είναι ενταγμένη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020». 

Η Προϊσταμένη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και Υποψ. Διδάκτορας του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Κωνσταντίνα Μπεντάνα, με θέμα: “Εκπαιδευτικές δράσεις στο Γεωπάρκο Λέσβου” μίλησε για τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που οργανώνονται και υλοποιούνται από το Μουσείο.

Η Γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και Υποψ. Διδάκτορας του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Όλγα Τσαλκιτζή, παρουσίασε τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες και τα αποτελέσματά τους, που έλαβαν χώρα στην περιοδική έκθεση «ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ-Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας και Κύπρου».

Στη συνέχεια, ο κ. Ζούρος παρουσίασε δράσεις ανάδειξης της γεωλογικής κληρονομιάς της Λήμνου, που χρηματοδοτούνται από την Πράξη «Δημιουργία-λειτουργία “Ψηφιακών εφαρμογών προβολής των γεωμνημείων της Λήμνου”», ενταγμένη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020», προβάλλοντας τα προσφάτως καταγεγραμμένα και αποτυπωμένα με σύγχρονες μεθόδους μνημεία γεωλογικής και γεωμορφολογικής κληρονομιάς του δεύτερου νησιού του νομού μας και ερμηνεύοντας τις δυνατότητες ανάπτυξης γεωτουρισμού στις περιοχές αυτές.

 

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση