Σημαντικές εξελίξεις αναμένεται να έχουμε την επόμενη εβδομάδα, καθώς λίγο πριν τη διάλυση της Βουλής η κυβέρνηση φαίνεται να αντιμετωπίζει, έστω προσωρινά, το σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει με την απαγόρευση ανέγερσης οικοδομών στα εκτός σχεδίου οικόπεδα 4 στρεμμάτων και άνω, που δεν έχουν πρόσβαση σε αναγνωρισμένο αγροτικό δρόμο.
Πρόκειται για το θέμα που σε τοπικό επίπεδο έχουν αναδείξει τα Νέα της Λέσβου και έχει προκύψει μετά από το μπλόκο που έβαλε με απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας, με αφορμή προσφυγή που έγινε για την περιοχή της Πάτμου.
Η απόφαση έχει προκαλέσει πισωγύρισμα στις επενδύσεις, ενώ όπως αναδείξαμε με μεταγενέστερο ρεπορτάζ μας, σοβαρό είναι το ζήτημα που ανακύπτει και για τους δικαιούχους των Σχεδίων Βελτίωσης, καθώς οι αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις βρίσκονται σε εκτός σχεδίου περιοχές και ως εκ τούτου ΔΕΝ μπορούν να ανεγείρουν αποθηκευτικές εγκαταστάσεις και ποιμνιοστάσια με το νέο καθεστώς, που ισχύει εδώ και μικρό διάστημα.
Ο Γιάννης Βατός
Μιλώντας χθες στα Νέα της Λέσβου ο Αντιδήμαρχος Δόμησης, Γιάννης Βατός, σημείωσε ότι «η Τροπολογία θα εισαχθεί σε νομοσχέδιο πιθανώς τη Μεγάλη Τετάρτη στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί από όλα τα κόμματα και από την κυβέρνηση. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι την Τροπολογία την φέρνει στη Βουλή ο Υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, ο οπαίος ας μου επιτρέπει να πω ότι είναι ένας εξαίρετος γνώστης των θεμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και θα τολμήσω να πω ένας καλός φίλος της Λέσβου, καθώς έχει αγκαλιάσει με τη στάση του τα πολεοδομικά ζητήματα που του έχουμε θέσει ως Δήμος Μυτιλήνης και πιέζουμε για διευθέτησή τους. Στο πρόσωπό του έχουμε βρει έναν πολιτικό με γνώση και ευήκοα ώτα, πάνω από όλα όμως με διάθεση να βοηθήσει για να κάνουμε βήματα μπροστά στον τόπο μας και να ωφεληθούν οι δημότες».
Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Δόμησης, η ρύθμιση θα δίνει τη δυνατότητα της δόμησης στα εκτός σχεδίου οικόπεδα που έχουν κατατμηθεί πριν το 1985, ακόμη κι αν δεν έχουν πρόσβαση σε κοινόχρηστο δρόμο. Για όσα είναι μεταγενέστερα, δηλαδή την περίοδο από το 1985 έως και το 2003, προβλέπεται η δυνατότητα της δόμησης υπό όρους. Μάλιστα γι’ αυτό το θέμα ο κ. Βατός υπογράμμισε ότι με νόμο του 2003 προβλεπόταν κατ’ εξαίρεση το δικαίωμα δόμησης και με δουλεία διόδου έκδοσης οικοδομικής άδειας (δικαίωμα διέλευσης μέσω γειτονικού ακινήτου), εφόσον είχε δημιουργηθεί το επίμαχο οικόπεδο πριν από την ισχύ του νόμου.
Σε κάθε περίπτωση αυτό που πρέπει να σημειώσουμε είναι πως η νέα ρύθμιση του Υπουργείου Περιβάλλοντος θα έχει προσωρινό χαρακτήρα, καθώς οριστική λύση για έναν μεγάλο αριθμό δικαιούχων θα δοθεί με το να «τρέξουν» οι μελέτες για την αναγνώριση αγροτικών δρόμων και το νέο πολεοδομικό σχεδιασμό, μέσω των Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων.