Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

“Χρυσάφι” το ελαιόλαδο

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

. Οι αυξήσεις καλύπτουν όλες τις οξύτητες και φτάνουν μέχρι τα 85 λεπτά του ευρώ (!) στο κιλό, ανάλογα με την οξύτητα στα έξτρα παρθένα, ενώ στα πιο χοντρά λάδια είναι 50 λεπτά του ευρώ!

Συγκεκριμένα κατά 80 λεπτά του ευρώ αυξάνονται τα 3 δέκατα, ενώ κατά 85 λεπτά του ευρώ τα 4 δέκατα, τα 5 δέκατα και τα 6 δέκατα. Κατά 80 λεπτά του ευρώ αυξάνονται τα 7 δέκατα, κατά 70 λεπτά του ευρώ αυξάνονται τα 8 δέκατα και κατά 57 λεπτά του ευρώ αυξάνονται τα 9 δέκατα. Κατά 0,45 ευρώ είναι η αύξηση στον άσο και από κει και πέρα από οξύτητα δύο και πάνω η αύξηση είναι 50 λεπτά στο κιλό.

 

Οι νέες τιμές

 

Με το νέο τιμοκατάλογο οι τιμές στα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα, δηλαδή στο λάδι οξύτητας 3 έως 8 δέκατα, διαμορφώνονται από 6,50 ευρώ το κιλό μέχρι 5,75 ευρώ το κιλό. Όσο για την τιμή του άσου φτάνει στα 5,45 ευρώ, το δυάρι στα 4,95 ευρώ, το τριάρι στα 4,76 ευρώ, το τεσσάρι στα 4,73 ευρώ και το πεντάρι στα 4,70 ευρώ!

Ο νέος τιμοκατάλογος, που ισχύει από σήμερα, εκδίδεται μόλις δύο εβδομάδες από τον προηγούμενο τιμοκατάλογο. Είναι προφανής η έλλειψη ελαιολάδων, καθώς οι παρακαταθήκες είναι ελάχιστες στη Λέσβο και το πρόβλημα δεν είναι μόνο στον τόπο μας, αλλά γενικότερα στην χώρα μας, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στο εξωτερικό σε χώρες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, που δίνουν ό,τι έχουν και δεν έχουν οι τυποποιητικές επιχειρήσεις για να πάρουν πρώτη ύλη για τις γραμμές παραγωγής τους.

Ήδη στη Λέσβο μετά την περίοδο της ανθοφορίας, το Μάιο, ο καρπός έχει αρχίσει να αναπτύσσεται στα δέντρα και μπορεί πλέον κανείς να σχηματίσει άποψη για το ποια θα είναι η παραγωγή της προσεχούς ελαιοκομικής περιόδου, η οποία αναμένεται να κυμανθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Με αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η προσφορά θα υπολείπεται κατά πολύ της ζήτησης σε προϊόντα, πράγμα που σημαίνει ότι οι τυποποιητικές επιχειρήσεις θα ανεβάσουν κι άλλο τις τιμές παραγωγού στην προσπάθειά τους να βρουν επαρκείς ποσότητες για να καλύψουν τα συμβόλαιά τους.  Όπως είπε μιλώντας στα Νέα της Λέσβου το μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελαιοτριβέων Βασίλης Κοκκινοφόρος «η παραγωγή κατά την προσεχή ελαιοκομική περίοδο θα κυμανθεί κάτω από τους 4.000 τόνους και πιστεύω ότι θα έχουμε 3.000 τόνους λαδιού καθώς οι 4.000 τόνοι είναι ένα πολύ καλό σενάριο, το ιδανικό και δύσκολα θα φτάσουμε εκεί».

Από τη δική του πλευρά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιοτριβέων,  Γιώργος Κατζανός, κατέβασε ακόμα πιο πολύ τον πήχη λέγοντας ότι «δεν έχουμε φέτος ελιές στη Λέσβο και θα πρέπει να περιμένουμε μία παραγωγή που θα κυμανθεί στους 2.000 τόνους λαδιού, θα κινηθούμε στο 15%.  Πιστεύω ότι στη Λέσβο υπάρχει σοβαρό πρόβλημα από την κλιματική αλλαγή και δεν θα πρέπει να ψάχνουμε αλλού τα αίτια της μείωσης της παραγωγής που βιώνει ο τόπος μας την τελευταία δεκαετία τουλάχιστον.  Φέτος για πρώτη φορά – δεν το έχω ξαναδεί στα τόσα χρόνια – είχαμε κιραγί Απρίλιο μήνα. Οι κλιματολογικές συνθήκες αλλάζουν με θεαματικούς ρυθμούς μπροστά στα μάτια μας, αλλά εμείς δεν θέλουμε να το καταλάβουμε. Πρέπει λοιπόν κατά πρώτον να γίνει μία μελέτη για να επιβεβαιωθούν τα όσα σας αναφέρω και κατά δεύτερον χρειάζονται μέτρα στήριξης για τους ελαιοπαραγωγούς των πληττόμενων περιοχών, καθώς και για τις ελαιουργικές επιχειρήσεις που βλέπουν τους τζίρους τους να μειώνονται αφού δεν υπάρχουν ελιές»  ανέφερε ο κ. Κατζανός.

 

Σε Ελλάδα – Ευρώπη

 

Οι νέες τιμές θα ισχύσουν από σήμερα Δευτέρα και δεν αποκλείεται πριν ακόμα βγει ο Ιούλιος να δοθεί και νέος τιμοκατάλογος με περαιτέρω αυξήσεις στο προϊόν, καθώς η τυποποίηση προσπαθεί να μαζέψει λάδια από τα αποθέματα, ανεβάζοντας τις τιμές για να δελεάσει όσους έχουν παρακαταθήκες.

Στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα οι τιμές έχουν εκτοξευτεί σε απίστευτα επίπεδα. Στην Κρήτη για παράδειγμα κυμαίνονται από 6,5 ευρώ το κιλό μέχρι 7,35 ευρώ το κιλό στα έξτρα παρθένα, ενώ στην Πελοπόννησο από 6,50 ευρώ μέχρι 7,50 ευρώ το κιλό.

Στην Ιταλία ο μέσος όρος χώρας έχει σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ φτάνοντας στα 7,72 ευρώ, ενώ στην Ισπανία, στην περιφέρεια της Ανδαλουσίας, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έχει μέση τιμή τα 6,93 ευρώ το κιλό.

Τέλος, το τυνησιακό ελαιόλαδο έχει φτάσει ως τα 6,33 ευρώ το κιλό και αναφερόμαστε στο έξτρα παρθένο.

 

Θα πούμε το λάδι… λαδάκι

 

Είναι προφανές ότι η τιμή παραγωγού που διαμορφώνεται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και γενικότερα στην παγκόσμια αγορά για το ελαιόλαδο καθιστά το προϊόν στα ράφια των σούπερ-μάρκετ ως “φάρμακο” με ελάχιστη τιμή για το τυποποιημένο στο λίτρο τα 10 ευρώ το κιλό. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το ελαιόλαδο που ήταν ένα προϊόν που για ελαιοκομικές περιοχές, όπως η Λέσβος, θεωρούνταν δεδομένο ως προς την κατανάλωσή του στο καθημερινό τραπέζι, αρχίζει πλέον να γίνεται απλησίαστο για όσους δεν έχουν δικά τους χωράφια.

Κι αυτό καθώς δύσκολα ένα νοικοκυριό που δεν έχει υψηλά εισοδήματα θα διαθέσει 50 ευρώ για να πάρει 5 λίτρα προϊόντος, όταν μόλις τα προηγούμενα χρόνια με 50 ευρώ αγόραζε κανείς το 16κιλο τενεκέ (με σημερινές τιμές παραγωγού ο τενεκές φτάνει τα 90 ευρώ για οξύτητα άσο). Για τα νοικοκυριά των χαμηλών εισοδημάτων, ακόμα και για τα μικρομεσαία, θα πρέπει να υπολογιστεί μία ετήσια δαπάνη που μπορεί να ξεπερνά και τα 500 ευρώ το χρόνο, αν θεωρηθεί ότι μία τετραμελή οικογένεια χρειάζεται 4 λίτρα το μήνα.

Σ’ αυτό ακριβώς το σημείο στέκεται και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ελαιοτριβέων Λέσβου κ. Κοκκινοφόρος σημειώνοντας στην εφημερίδα μας ότι «πραγματικά το ελαιόλαδο με αυτές τις τιμές γίνεται απλησίαστο και μπορεί εσείς να υπολογίζετε 4 λίτρα το μήνα, θα μου επιτρέψετε όμως να σας πω ότι η ποσότητα αυτή είναι μικρή για μία οικογένεια που δεν έχει το βούτυρο στο τραπέζι της και χρησιμοποιεί για το τηγάνι το ελαιόλαδο, ώστε τα φαγητά της να είναι πραγματικά υγιεινά και όχι αυτό που υπόσχονται τα σπορέλαια. Εγώ υπολογίζω για μία τετραμελή οικογένεια τουλάχιστον τα 8 κιλά λαδιού και στη δική μου οικογένεια καταναλώνουμε περισσότερο (μαζί με τις φριτέζες), άρα λοιπόν η ετήσια δαπάνη για ένα νοικοκυριό που καταναλώνει τέτοιες ποσότητες με τις σημερινές τιμές υπερβαίνει τα 500 ευρώ που υπολογίζετε εσείς. Θεωρώ ότι με αυτές τις τιμές ο κόσμος θα στραφεί σε άλλες λύσεις και έτσι η ζήτηση τα επόμενα χρόνια θα μειωθεί, οπότε και οι τιμές παραγωγού θα επανέλθουν στα προγενέστερα χαμηλότερα επίπεδα. Δεν γίνεται διαφορετικά, έτσι λειτουργεί η αγορά».

Για όσους έχουν δικά τους χωράφια η προμήθεια του ελαιολάδου γίνεται πιο απλή υπόθεση, καθώς όσοι καλλιεργούν έχουν τη δυνατότητα, έστω και με προσωπική εργασία, να παράγουν το λάδι τους και να διαθέτουν και κάποιες ποσότητες προς πώληση, εφόσον περισσεύουν.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι μπορεί το ελαιόλαδο να είναι απλησίαστο για τα μικρά και μικρομεσαία εισοδήματα λόγω της υψηλής τιμής ως προς την κατανάλωσή του (με τιμή 5,45 ευρώ ο άσος), αλλά η ελαιοκαλλιέργεια αποτελεί κίνητρο για να επανέλθουν οι νέοι, αλλά και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία στα χωράφια, δεδομένου πως με αυτές τις τιμές το λάδι είναι χρυσός και αυτό αποτελεί δέλεαρ για να ασχοληθούν με τη γη περισσότεροι νέοι και να ζωντανέψουν ξανά χωράφια που έχουν εγκαταλειφθεί ή έχουν παραχωρηθεί έναντι πινακίου φακής για καλλιέργεια σε αλλοδαπούς εργάτες.

ΤΙΜΕΣ

10 Ιουλίου

3 δέκατα 6,50 ευρώ

4 δέκατα 6,35 ευρώ

5 δέκατα 6,20 ευρώ

6 δέκατα  6,05 ευρώ

7 δέκατα 5,90 ευρώ

8 δέκατα 5,75 ευρώ

9 δέκατα 5,60 ευρώ

Άσος  5,45 ευρώ

δυάρι 4,95 ευρώ

τριάρι 4,76 ευρώ

τεσσάρι 4,73 ευρώ

πεντάρι 4,70 ευρω

 

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
spot_img

More articles

spot_img
spot_img