- Οι πρόσφατες εξελίξεις «τραβούν το χαλί κάτω από τα πόδια» των κατοίκων της Λέσβου για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις
- Σχηματίζεται δικογραφία και για Προέδρους Κοινοτήτων και στελέχη του ΚΚΕ
Μπλεξίματα με τη Δικαιοσύνη έχουν άτομα τα οποία συμμετείχαν στο μαζικό συλλαλητήριο στη Βάστρια το μεσημέρι της Δευτέρας, το οποίο κατέληξε στον εμπρησμό και την καταστροφή δύο φορτηγών και πέντε χωματουργικών μηχανημάτων που βρίσκονταν στο σημείο για λογαριασμό της ΤΕΡΝΑ, που έχει αναλάβει το έργο κατασκευής της νέας δομής, με την ανάδοχο εταιρεία να… μπαίνει στο παιχνίδι της αναζήτησης και απόδοσης ευθυνών, διαμορφώνοντας ένα πλαίσιο που θυμίζει τη μάχη ανάμεσα στον Δαβίδ και το Γολιάθ! Και αυτό καθώς ο δικηγόρος της εταιρείας έχει ήδη έρθει στη Μυτιλήνη και έχει καταθέσει μηνύσεις για τις καταστροφές, την ίδια στιγμή που, όπως σημειώσαμε και στο χθεσινό ρεπορτάζ, ήδη 4 άτομα έχουν οδηγηθεί στον Εισαγγελέα και πρόκειται να δικαστούν στις 26 Μαΐου, κατηγορούμενοι για τις πλημμεληματικού χαρακτήρα πράξεις της φθοράς ξένης περιουσίας και της διατάραξης κοινής ειρήνης, ενώ 6 άτομα έχουν ταυτοποιηθεί και σχηματίζεται δικογραφία σε βάρος τους για ηθική αυτουργία στα γεγονότα της Βάστριας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των ατόμων που έχουν ταυτοποιηθεί είναι δύο πρόεδροι Κοινοτήτων και δύο στελέχη του Κ.Κ.Ε., ενώ, όπως μετέφεραν στα «ΝΕΑ της Λέσβου» οι συνήγοροι των ατόμων που πρόκειται να δικαστούν στις 26 Μαΐου από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης, οι φερόμενοι ως δράστες των γεγονότων αρνούνται κάθε εμπλοκή τους με επεισόδια και έκτροπα.
Όπως αναφέρουν πηγές μας, κάποιοι εξ αυτών παραδέχθηκαν απλά τη ρίψη πετρών κατά τη διαδήλωση και περιέγραψαν στις αστυνομικές αρχές πως άλλα άτομα ήταν εκείνα που πυρπόλησαν τα μηχανήματα, δρώντας σε δύο ομάδες με καλυμμένα πρόσωπα.
«Μάρτυρας» τα βίντεο
Όπως φαίνεται, «βασικός μάρτυρας» για όλα όσα συνέβησαν στη Βάστρια νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας είναι συνδυαστικά βίντεο και φωτογραφίες που δημοσίευσαν τα Μέσα, αλλά και δεκάδες συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο, οι οποίοι «ανέβασαν» υλικό στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα είτε αργότερα, είτε ακόμη και κατά τη διάρκεια τέλεσης των αδικημάτων. Μάλιστα, υπάρχει άνθρωπος – κατά πληροφορίες ένας εκ των συλληφθέντων ή προσαχθέντων – ο οποίος αναγνωρίζει τους δράστες στο σχετικό υλικό, «ανοίγοντας τα μάτια» στις αστυνομικές αρχές.
Τι σημαίνει λοιπόν πρακτικά το γεγονός ότι ο «φάκελος Βάστρια» παραμένει ανοικτός για τη Δικαιοσύνη; Ότι πέρα από τον ορισμό της ρητής δικασίμου για τους συλληφθέντες και τον σχηματισμό δικογραφίας για τα άτομα, που έχουν ταυτοποιηθεί, η Αστυνομία μελετά προσεκτικά το σύνολο του υλικού, προκειμένου να ξετυλίξει το κουβάρι των γεγονότων και να τα συνδέσουν με συγκεκριμένα πρόσωπα, που βρίσκονταν στο σημείο του συλλαλητηρίου.
Η «ΤΕΡΝΑ»
Μάλλον αναμενόμενη θα πρέπει να θεωρείται η αντίδραση της ΤΕΡΝΑ στα γεγονότα της Δευτέρας, αφού τα μηχανήματα που καταστράφηκαν στη Βάστρια βρίσκονταν εκεί για λογαριασμό της αναδόχου εταιρείας καθώς ανήκαν είτε σε εκείνη, είτε σε συνεργάτες της υπεργολάβους από τη Λέσβο. Σε κάθε περίπτωση τα καμένα μηχανήματα μεταφράζονται σε δαπάνες για την εταιρεία, πιθανόν ευθύνες απέναντι στους συνεργάτες της και βέβαια καθυστερήσεις στην εκτέλεση του έργου με ό,τι αυτό συνεπάγεται και σε οικονομικό επίπεδο.
Οπότε είναι προφανές ότι η ΤΕΡΝΑ δεν θα παρακολουθούσε απαθής την περιουσία της να καίγεται χωρίς αντίδραση, και θα ζητούσε να αποδοθούν ευθύνες προκειμένου να προχωρήσει στις διεκδικήσεις της. Τι σημαίνει αυτό; Πως όσοι βρεθούν εν τέλει στο Δικαστήριο, ενδεχομένως δεν θα αντιμετωπίσουν μόνο κατηγορίες για πράξεις για τις οποίες θα διώκονταν έτσι και αλλιώς αυτεπάγγελτα, αλλά και τις όποιες αξιώσεις της αναδόχου για αποζημιώσεις, σε περίπτωση βέβαια που καταδικαστούν.
Οι κινητοποιήσεις
Όλες αυτές οι εξελίξεις βέβαια θα μπορούσαμε να πούμε πως… τραβούν το χαλί κάτω από τα πόδια των κατοίκων της Λέσβου. Ο τρόπος με τον οποίο κινείται η Αστυνομία, η οποία – όπως σημειώσαμε και στο χθεσινό ρεπορτάζ – «άφησε» τα γεγονότα να διαδραματιστούν αποφεύγοντας να ρίξει λάδι στη φωτιά, αλλά εκ των υστέρων κινήθηκε άμεσα για τον εντοπισμό ενόχων, όπως και το γεγονός ότι ένας κατασκευαστικός κολοσσός, όπως η ΤΕΡΝΑ, δεν αδρανεί, αλλά δικαστικά θέτει εαυτόν απέναντι σε όσους καταδικαστούν για τα επεισόδια, αξιώνοντας ενδεχομένως οικονομικές αποζημιώσεις, διαμορφώνει ένα περιβάλλον το οποίο είναι αποθαρρυντικό για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις.
Ή για να το θέσουμε πιο απλά: Απλοί κάτοικοι θα το σκεφτούν δυο φορές πριν αποφασίσουν να συμμετάσχουν σε μια κινητοποίηση, όταν η παρουσία τους σε μια φωτογραφία ή βίντεο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα «τρεχάματα» με τη Δικαιοσύνη, όπως αντίστοιχα και θεσμικοί ή παραγωγικοί φορείς πιθανόν να μην προχωρήσουν τόσο εύκολα σε καλέσματα για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις, οι οποίες μπορεί να εξελιχθούν όπως εκείνη της Δευτέρας στη Βάστρια, με αποτέλεσμα οι εκπρόσωποί τους να βρεθούν κι αυτοί αντιμέτωποι με κατηγορίες, ακόμα και αν δεν έχουν πραγματικά εμπλοκή σε αυτές ή ακόμη περισσότερο τα όποια έκτροπα γίνονται από μικρές ομάδες διαδηλωτών και δεν αντιπροσωπεύουν το σύνολο όσων συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να δούμε ποια θα είναι τελικά η ανταπόκριση των θεσμικών και παραγωγικών φορέων, οι εκπρόσωποι των οποίων θα συναντηθούν αύριο το πρωί με τον Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, για το 3ο σκέλος της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, που θέλει Περιφέρεια και φορείς να συντονίζονται για την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής των κατοίκων σε μαζικές κινητοποιήσεις. Και βέβαια, για το πώς θα εξελιχθούν συνολικά οι κινητοποιήσεις στη Λέσβο για το μεταναστευτικό.