“Γλυκές αλχημείες” από μικρούς και μεγάλους

Spread the love

Αν και μπήκαμε στο φθινόπωρο, ο Φορέας Ανάπτυξης και Προβολής της Ερεσού δεν σταματά τις δραστηριότητες κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον των τουριστών που βρίσκονται ακόμα στη Δυτική Λέσβο, αλλά και της τοπικής κοινωνίας που μετακινείται προς την Ερεσό τα Σαββατοκύριακα. Αυτό το Σαββατοκύριακο οι ντόπιοι και οι επισκέπτες μυήθηκαν μέσα από ξεχωριστές δράσεις μαγειρικής στο βράσμα, το οποίο είναι ένα είδος πετιμεζιού όχι όμως από μούστο, αλλά από σύκα και παρασκευάζεται με ξεχωριστό τρόπο στη Δυτική Λέσβο. 

Την εκδήλωση είχε αναλάβει ο δραστήριος Φορέας Ανάπτυξης και Προβολής Ερεσού με τη συγχρηματοδότηση της Περιφέρειας. Το Σάββατο οι δράσεις απευθύνονταν στους ενήλικες και την  Κυριακή στα παιδιά,  με προσκεκλημένους τους Γρηγόρη Χριστοδούλου, Convinium Leader του Attika Slow Food από το 1992, Κοφινά Γεωργία, εκπαιδευτικό και συγγραφέα γαστρονομίας, Ζουρίδη Μαρίνα, υπεύθυνη οργάνωσης παιδικών παιχνιδιών γαστρονομίας με θέματα γευσιγνωσίας και υγιεινής διατροφής και τη δημοσιογράφο του περιοδικού Olive, Παρασκευή Σκλατινιώτη

Όλοι πέρασαν υπέροχα, ενώ η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγάλη. Το Σάββατο πραγματοποιήθηκαν ομιλίες και είχαν την τιμητική τους συνταγές της Ερεσού με βράσμα, καθώς και μπουφές με διάφορα εδέσματα φτιαγμένα από βράσμα. Την Κυριακή το πρόγραμμα περιλάμβανε ένα γαστρονομικό παιχνίδι αφιερωμένο στα παιδιά που έμαθαν να φτιάχνουν πολύ εύκολα ένα μπισκοτογλυκό, καθώς και άλλες λιχουδιές με βράσμα. Πρόκειται για εξαιρετικές δραστηριότητες οι οποίες πέραν της προβολής της Ερεσού έρχονται να αναδείξουν τα τοπικά διαμάντια της αγροτικής παραγωγής μέσα από τη λεσβιακή γαστρονομία. Πολλές περιοχές της Λέσβου έχουν παραγωγή από σύκα κάθε καλοκαίρι, ωστόσο διατίθενται για ιδιοκατανάλωση και ελάχιστες από τις ποσότητες κατευθύνονται για μεταποίηση, κάτι που  γίνεται κυρίως από την οικοτεχνική δραστηριότητα

Οι δραστηριότητες, όπως αυτή του Φορέα Ερεσού, έρχονται να αναδείξουν τις τοπικές ιδιαιτερότητες ανοίγοντας – έστω δειλά ακόμα – δρόμους με νέες ιδέες από τις οποίες αναδεικνύεται ο τοπικός πλούτος και η προστιθέμενη αξία που μπορούν να έχουν τα χωριά μας στην αγροτική τους παραγωγή μέσα από τη σωστή εκμετάλλευση και την ανάδειξή της. Η γραμματέας του Φορέα Ανάπτυξης και Προβολής της Ερεσού, Κατερίνα Δουγαλέρη, ανέφερε στα Νέα της Λέσβου: «Περάσαμε πολύ όμορφα και τις δύο μέρες. Την πρώτη μέρα έγινε εκδήλωση για τους ενήλικες στο Aeolian Village όπου μελετήσαμε το βράσμα από τα σύκα Ερεσού και μαγειρέψαμε και την Κυριακή οι πρωταγωνιστές της εκδήλωσης ήταν οι μικροί μας φίλοι, οι οποίοι μαγείρεψαν φαγητά και λιχουδιές με το βράσμα που έγινε από τα σύκα της Ερεσού. Ζήσαμε όλοι φανταστικές στιγμές. Και τις δύο μέρες είχαμε προσκεκλημένους και συζητήσαμε για τις ιδιότητες του σύκου, για τα στοιχεία του και πόσο ωφέλιμα είναι για τον ανθρώπινο οργανισμό. Στην παιδική εκδήλωση, την Κυριακή, μάλιστα τα παιδιά φτιάξανε μπισκοτογλυκά, έμαθαν να στρώνουν το τραπέζι και παίξαμε όλοι μαζί πολλά παιχνίδια. Η συμμετοχή που είχαμε αυτές τις μέρες τόσο από παιδιά όσο και από γονείς ήταν μεγάλη και συγκινητική» ειπε.

Η κ. Δουγαλέρη  δεν παρέλειψε να μεταφέρει τις ευχαριστίες του Φορέα Προβολής και Ανάπτυξης Ερεσού στις Εταιρείες που συνέβαλαν με τη βοήθειά τους στηρίζοντας το διήμερο και συγκεκριμένα, το Aeolian Village beach resort και τον Αγροτικό Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Μεσοτόπου για την προσφορά των τυριών που με μεγάλη χαρά  έκανε! 

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση