Χάθηκαν τόσα χρόνια κατά τα οποία θα μπορούσαν να είχαν προχωρήσει οι μελέτες και να είχε ανεγερθεί κτίριο στην πίσω αυλή του δικαστικού Μεγάρου της Μυτιλήνης για την στέγαση του Εφετείου Βορείου Αιγαίου, δυστυχώς όμως το Υπουργείο Δικαιοσύνης ουδέποτε ασχολήθηκε σε σοβαρή βάση, ενώ και οι εμπλεκόμενοι φορείς και εν προκειμένω οι διοικήσεις διαχρονικά του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης και οι συνδικαλιστές του δικαστηρίου προσανατολίστηκαν στη λύση της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου, η οποία τώρα αποδεικνύεται ανέφικτη.
Έχουν περάσει 12 χρόνια από την ίδρυση του Εφετείου με «αντιδικία» των δικαστικών υπαλλήλων με τους υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου, οι οποίοι προσπαθούσαν να αποτρέψουν τη μετατροπή της αίθουσας εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου σε αίθουσα δικαστηρίου για το Εφετείο Βορείου Αιγαίου. Ο αγώνας αυτός χάθηκε για τους υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου, ωστόσο η χρήση της αίθουσας εκδηλώσεων ως αίθουσας δικαστηρίου για το Εφετείο δεν είναι απλή υπόθεση!
Το τελευταίο καθώς τίθενται σοβαρά ζητήματα έλλειψης υποδομών ασφάλειας και υγιεινής για τη χρήση της συγκεκριμένης αίθουσας, τα οποία προφανώς και δεν περνούν απαρατήρητα από τους Εφέτες δικαστές. Πιο συγκεκριμένα, στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου δεν υπάρχει χώρος κράτησης για τους ποινικούς κρατούμενους κατά τις ώρες των διαλειμμάτων που θα κάνει το δικαστήριο, αλλά και περιμένοντας τη σειρά τους για να δικαστούν. Επίσης προκύπτουν θέματα ασφάλειας, καθώς το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο από τους υπαλλήλους για θέματα αρμοδιοτήτων τους και θεωρείται επισφαλές να μπαινοβγαίνουν σε αυτό κρατούμενοι και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις βαρυποινίτες, αλλά και συγγενείς.
Ένα τελευταίο ζήτημα έχει να κάνει με τα ζητήματα υγιεινής, καθώς χρειάζονται υποδομές στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας, δεδομένου πως δεν υπάρχουν αυτόνομες τουαλέτες που να εξυπηρετούν μόνο την αίθουσα του δικαστηρίου αν υποθέσουμε ότι θα λειτουργούσε σε αυτή τη μορφή η αίθουσα εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας.
Δεδομένων των παραπάνω και παρά την θετική πρόθεση που έχει εκφράσει ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης, που μέχρι τώρα είναι ο μόνος τοπικός άρχοντας που εκδήλωσε ενδιαφέρον να βοηθήσει, όπως μπορεί, για την άρση του αδιεξόδου χρηματοδοτώντας από πόρους της Περιφέρειας τις υποδομές, ουσιαστικά το θέμα της χρήσης της αίθουσας της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου ως αίθουσας δικαστηρίου για το Εφετείο οδηγείται σε πλήρες ναυάγιο για αντικειμενικούς καθαρά λόγους και κυρίως για λόγους ασφάλειας.
Στα δικαστήρια της Μυτιλήνης
Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι από την ίδρυσή του το Εφετείο Βορείου Αιγαίου λόγω έλλειψης χώρου στα δικαστήρια της Μυτιλήνης στεγάζεται σε γραφεία της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου, σε έναν χώρο όπου να μπορούν να εργάζονται σε ανθρώπινες συνθήκες οι Εφέτες δικαστές. Το ζήτημα έχει να κάνει με την αίθουσα του δικαστηρίου, καθώς κατά τις συνεδριάσεις του Εφετείου Βορείου Αιγαίου λειτουργεί παράλληλα το Εφετείο με τα δικαστήρια των άλλων βαθμίδων που στεγάζονται στο δικαστικό Μέγαρο της Μυτιλήνης. Όπως εξηγούν οι εκπρόσωποι των δικαστικών υπαλλήλων, κατά τις συνεδριάσεις του Εφετείου η κατάσταση και για τους ίδιους αλλά και για τους πολίτες είναι ασφυκτική, καθώς θα πρέπει να συνυπάρχουν σε έναν χώρο και δύο διαφορετικές αίθουσες οι εμπλεκόμενοι δύο ξεχωριστών δικαστηρίων. Ο συνωστισμός που δημιουργείται είναι μεγάλος και γι’ αυτό το λόγο το προσωπικό του δικαστηρίου ζητά να δοθεί μία λύση για τη στέγαση του Εφετείου Βορείου Αιγαίου.
Με βάση τα παραπάνω και έτσι όπως έχουν εξελιχθεί μέχρι τώρα τα πράγματα, η μόνη εφικτή λύση είναι η αξιοποίηση της πίσω αυλής στο δικαστικό Μέγαρο Μυτιλήνης, ώστε να ανεγερθούν κτιριακές εγκαταστάσεις που να καλύψουν τις ανάγκες του Εφετείου. Μέχρι τώρα προφανώς για οικονομικούς λόγους το Υπουργείο Δικαιοσύνης απέφευγε συστηματικά να δώσει λύση, μη αξιοποιώντας αυτήν την πρόταση, την οποία θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι είχε κάνει ο Νίκος Σηφουνάκης όταν ιδρύθηκε το Εφετείο επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου το 2011.
Από τότε το θέμα το έχουν αναδείξει και μάλιστα διαδοχικά τον τελευταίο χρόνο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, καλώντας το Υπουργείο Δικαιοσύνης να κάνει το χρέος του και ζητώντας εξηγήσεις γιατί δεν έχει ενταχθεί η κατασκευή του έργου. Παρόλα αυτά μέχρι τώρα το Υπουργείο ποιεί την νήσσαν έχοντας «βολευτεί» τα προηγούμενα χρόνια σε αυτή την αντιπαράθεση μεταξύ των υπαλλήλων της Γενικής Γραμματείας και εκείνων των δικαστηρίων, με μήλο της έριδος την αίθουσα εκδηλώσεων.