- Παρέμβαση Μουτζούρη, ο οποίος καλεί σε σύσκεψη όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές σήμερα το πρωί για να δοθεί λύση
Μπροστά σε ένα σοβαρό πρόβλημα βρίσκεται αυτή την περίοδο η αγορά αγροτικών εφοδίων και κυρίως οι αγρότες και οι Νέοι Αγρότες που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης και έχουν προχωρήσει τις επενδύσεις τους στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα και στη μελισσοκομία, περιμένοντας να ελεγχθούν από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας για να εισπράξουν τα χρήματα των επιδοτήσεων που δικαιούνται.
“Τα βρόντηξαν” οι υπάλληλοι
Το στελεχιακό δυναμικό της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας ”τα βρόντηξε”, καθώς οι υπάλληλοι δεν προχωρούν σε ελέγχους επί τόπου στις εκμεταλλεύσεις για να ολοκληρωθούν οι παραλαβές και να ανοίξει ο δρόμος για τις πληρωμές των δικαιούχων και αυτό έρχεται να προκαλέσει ένα επιπλέον πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά και στον αγροτικό τομέα. Ο λόγος για τον οποίο γίνεται αυτό έχει να κάνει με την απόφαση της Περιφέρειας να προχωρήσει σε περικοπή υπερωριών από τα στελέχη της εν λόγω υπηρεσίας, σε μία γενικότερη προσπάθεια εξορθολογισμού των υπερωριών στο προσωπικό των υπηρεσιών της. Με άλλα λόγια η Περιφέρεια επιχειρεί να έχει τον ίδιο αριθμό υπερωριών από υπηρεσία σε υπηρεσία, ωστόσο αυτό φαίνεται πως δεν επαρκεί για τις ανάγκες που έχει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και ιδιαίτερα σε περιόδους, όπως τώρα, που είναι οι παραλαβές των επενδύσεων από τα Σχέδια Βελτίωσης.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καλύπτει με αμοιβές το στελεχιακό δυναμικό της υπηρεσίας Αγροτικής Οικονομίας στην περιοχή μας με 60 κινήσεις εκτός έδρας σε ετήσια βάση, οι οποίες ωστόσο δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών. Σε αυτή τη βάση και προκειμένου να μην μείνουν μετέωρες υποχρεώσεις της υπηρεσίας, τα στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας εξυπηρετούν με υπερωριακή αμοιβή, έχοντας το δικαίωμα να κάνουν μέχρι 240 ώρες υπερωριακή απασχόληση σε ετήσια βάση. Ωστόσο το πρώτο εξάμηνο του 2022 η Περιφέρεια έκοψε 20 ώρες και παρότι το Σεπτέμβριο τα στελέχη της υπηρεσίας προειδοποίησαν πως λόγω των Σχεδίων Βελτίωσης το πρόγραμμα ειδικά για φέτος δεν βγαίνει, η Περιφέρεια προχώρησε στην περικοπή 30 ωρών και από το δεύτερο εξάμηνο του έτους, εκφράζοντας την πρόθεση να προχωρήσει στην περικοπή άλλων 20 ωρών, συνολικά, δηλαδή 70 από τις 240. Αυτή η κίνηση «έχει βγάλει από τα ρούχα τους» τους υπαλλήλους, οι οποίοι αρνούνται να ασχοληθούν υπερωριακά με τις παραλαβές των επενδύσεων στα Σχέδια Βελτίωσης.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση των Νέων της Λέσβου ο Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας, Μιχάλης Πασπάτης, αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόβλημα αυτή την περίοδο ως προς τις παραλαβές των Σχεδίων Βελτίωσης, σημειώνοντας ότι «πρέπει να βρεθεί λύση αλλά επί του παρόντος δεν έχουμε κάποια εξέλιξη».
Από τη δική του πλευρά μιλώντας στην εφημερίδα μας ο επιχειρηματίας, Δημήτρης Γόμος, που ασχολείται με τα προγράμματα των Σχεδίων Βελτίωσης ανέφερε στα Νέα της Λέσβου ότι «οι αντοχές των αγροτών μας είναι περιορισμένες. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν βάλει ό,τι έχουν και δεν έχουν για να προχωρήσουν αυτές οι επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα και θέλουν να ελεγχθούν για να πάρουν τα χρήματα που δικαιούνται και να κάνουν τα επόμενα βήματά τους. Άρα, λοιπόν, δεν νοείται να έχουμε αργοπορίες σε τέτοια κρίσιμα ζητήματα και ιδιαίτερα σε μία περίοδο πριν τις γιορτές, δηλαδή το κλείσιμο του έτους θέλω να πω».
Μουτζούρης: «Εγώ θα δώσω τη λύση»
Χθες το βράδυ τα Νέα της Λέσβου επικοινώνησαν με τον Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, ο οποίος ήταν καθησυχαστικός, καθώς όπως μας ενημέρωσε συγκαλεί για σήμερα στις 11 το πρωί σύσκεψη των εμπλεκόμενων πλευρών, προκειμένου να βρεθεί μία κοινώς αποδεκτή λύση. «Δύο μέρες είναι όλο κι όλο το ζήτημα που δημιουργήθηκε και αύριο (σ.σ. σήμερα) θα δώσουμε τη λύση καθώς θα εξετάσουμε όλες τις δυνατότητες και θα αποφασίσουμε αυτό που πρέπει», είπε ο κ. Μουτζούρης.
Την ίδια ώρα πάντως που ο Περιφερειάρχης διαβεβαιώνει ότι θα καλυφθούν οι υπάλληλοι και θα βρεθεί λύση, στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας εξέφρασαν χθες την απορία τους με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό από τη στιγμή που «έχει περάσει» η περικοπή των υπερωριών. Ένας επιπλέον παράγοντας έχει να κάνει με την ενόχληση των περισσότερων υπαλλήλων από την περικοπή των υπερωριών, ειδικά σε περίοδο ελέγχου για τα Σχέδια Βελτίωσης, προτείνοντας «λευκή απεργία». Ωστόσο αυτό συνεπάγεται καθυστέρηση για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που περιμένουν για να ελεγχθούν, ώστε να πάρουν σειρά στο ταμείο για να εισπράξουν τις επιδοτήσεις που δικαιούνται από τα Σχέδια Βελτίωσης και σε αυτές τις επενδύσεις τα χρήματα των επιδοτήσεων είναι μεγάλα ποσά.
Υπ’ αυτήν την έννοια στη σημερινή σύσκεψη θα πρέπει να υπάρξει θετικό πνεύμα από όλες τις πλευρές, καθώς σε διαφορετική περίπτωση τα θύματα θα είναι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι που επέλεξαν να επενδύσουν στον πρωτογενή τομέα.