“Πέφτουν οι μάσκες” για τη Βάστρια

Spread the love


  • Ο αιφνιδιασμός του Υπουργού Μετανάστευσης με Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ενώ τα έργα βρίσκονται στην τελική φάση κατασκευής του ΚΥΤ-μαμούθ
  • Ποια θα είναι η στάση που θα κρατήσει το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο έχει επικυρώσει απόφαση για 3.000 μετανάστες και γιατί δεν έχει κάνει ούτε μία δήλωση ο Περιφερειάρχης

Πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι τουλάχιστον αναμενόταν πέφτουν οι μάσκες και καταρρέουν οι διαβεβαιώσεις για το νέο φαραωνικό ΚΥΤ στη Βάστρια, για το οποίο παρά την πρόβλεψη για χωρητικότητα – φιλοξενία έως 3.000 ατόμων τα δεδομένα αλλάζουν με απίστευτους ρυθμούς, επεκτείνοντας τις δυνατότητες της νέας δομής ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει από 5.000 άτομα και άνω, χωρίς να μπαίνει οροφή, δηλαδή ανώτατο όριο. 

 

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων

Τα «μεγάλα σχέδια» που έχουν για τη Λέσβο

Το γεγονός ότι έχουν μεγάλα σχέδια ως προς την χωρητικότητα σε αλλοδαπούς για το νέο ΚΥΤ στη Βάστρια φαίνεται και από την πρόβλεψη στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη δυνατότητα μελλοντικής αύξησης της χωρητικότητας των κτιρίων που τώρα δημιουργούνται, η οποία μάλιστα έχει προβλεφθεί να γίνεται σε ύψος. Με απλά λόγια, τα κτίρια που θα στεγάζουν τους αλλοδαπούς θα μπορέσουν στο μέλλον να αποκτήσουν και… άλλους ορόφους, να γίνουν δηλαδή κάτι σαν… πολυκατοικίες!

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αναρτήθηκε και τέθηκε σε διαβούλευση από τις 10 Ιανουαρίου, δηλαδή μία μέρα πριν εκδικαστεί η προσφυγή της Περιφέρειας και των όμορων Κοινοτήτων στο Συμβούλιο της Επικρατείας και θα παραμείνει ανοιχτή για διαβούλευση μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου. Η νέα αυτή εξέλιξη οδήγησε την πλευρά των εναγόντων να πάρουν ήδη αναβολή στις 11 του μηνός για λίγες ημέρες και αναμένεται να ζητήσουν και άλλη αναβολή εκ νέου. Αυτό που προκύπτει πλέον είναι πως τα νέα δεδομένα από το Υπουργείο Μετανάστευσης ουσιαστικά ακυρώνουν και από ηθικής πλευράς την απόφαση με οριακή πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης, το οποίο συναίνεσε στην κατασκευή της δομής για χωρητικότητα μέχρι 3.000 άτομα, ενώ τώρα πλέον μιλάμε για χωρητικότητα 5.000 ατόμων και άνω!  Είναι προφανές ότι το θέμα θα πρέπει να έρθει εκ νέου στο Δημοτικό Συμβούλιο και να τοποθετηθεί το όργανο με βάση τις προβλέψεις στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.  Πολύ δε, περισσότερο προκαλεί εντύπωση η σιωπή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, η οποία μπορεί να «τράβηξε» μέχρι τώρα το «κάρο» της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ωστόσο το τελευταίο διάστημα ο Περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης, δείχνει να παρακολουθεί τις εξελίξεις έχοντας πάρει κάποια απόσταση. Και αυτό, σύμφωνα με αυτοδιοικητικούς κύκλους, δεν θεωρείται τυχαίο, καθώς εκτιμάται ότι και ο ίδιος εν όψει των Αυτοδιοικητικών εκλογών «έχει μαλακώσει», σε μία εμφανή προσπάθεια να δείξει στη Νέα Δημοκρατία ότι είναι κι εκείνος υποψήφιος για την Περιφέρεια, αν θέλει να του δώσει το χρίσμα το κυβερνών κόμμα.

Ο αιφνιδιασμός του Υπουργού Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη, με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δεν αφήνει κανένα περιθώριο για εφησυχασμό στους τοπικούς εκπροσώπους.  Απεναντίας μάλιστα σκιαγραφούν αυτή τη φορά με τον καλύτερο τρόπο αυτό το οποίο προετοιμάζεται για τη Λέσβο και γι’ αυτό το λόγο πρέπει πλέον ο καθένας, εκ του θεσμικού του ρόλου, είτε είναι αυτοδιοικητικός ή πολιτικός παράγοντας του τόπου, να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.

 

Ο νόμος προσαρμόζεται στο Υπουργείο!

Αν και στην Ελληνική Δημοκρατία και σε κάθε άλλο δημοκρατικό κράτος του δυτικού κόσμου οι νόμοι γίνονται για να προσαρμόζονται σε αυτούς οι πολίτες και οι κρατικοί φορείς, στην περίπτωση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το ΚΥΤ της Βάστριας αυτό δεν ισχύει. Ενώ για κάθε έργο, είτε πρόκειται για ιδιωτικό, είτε για δημόσιο προϋπόθεση είναι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων να εκπονείται και να υποβάλλεται πριν την έγκριση, δηλαδή πριν τη δημοπράτηση για την έναρξη της κατασκευής, για το Υπουργείο Μετανάστευσης ισχύει το ακριβώς αντίθετο. 

Το ΚΥΤ  άρχισε να κατασκευάζεται χωρίς Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, στη λογική ότι δεν απαιτούνταν τέτοια καθώς η χωρητικότητα ήταν για μέχρι 3.000 άτομα (εδώ όμως υπάρχει ερμηνεία ότι αυτή η πρόβλεψη αφορά υφιστάμενες δομές και όχι νεοαναγειρόμενες!) και ενώ πλέον τα έργα κατασκευής έχουν προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό έρχεται τώρα εκ των υστέρων κι υποβάλλει τη Μελέτη το Υπουργείο. Και αυτό, όπως αναφέρεται, έχει προβλεφθεί ειδικά για το Υπουργείο Μετανάστευσης να υποβάλει και εκ των υστέρων τη Μελέτη, ενώ για όλους τους άλλους φορείς της Ελλάδας πρώτα υποβάλλονται οι μελέτες και μετά γίνονται τα έργα!

Αξίζει δε, να σημειώσουμε ότι το Υπουργείο Μετανάστευσης έχει φυλάξει πολύ καλά τα νώτα του, δηλαδή η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έχει θέσει σε διαβούλευση είναι πραγματικά άριστη,  πρόκειται δηλαδή για μελέτη νίκης στο Συμβούλιο της Επικρατείας! Με αυτό τον τρόπο ο κ. Μηταράκης θέλει να επιτύχει με έναν σμπάρο δυο τρυγόνια: Αφενός μεν να καταρρίψει τα επιχειρήματα των όμορων Κοινοτήτων που έχουν προσφύγει μαζί με την Περιφέρεια στο Συμβούλιο της Επικρατείας, βασίζοντας κατά κύριο λόγο την προσφυγή τους στην έλλειψη Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για μία τέτοιου μεγέθους δομή στην καρδιά του δάσους, αφετέρου δε να αφήσει ανοιχτό το πεδίο για να μπορεί το ΚΥΤ  να έχει χωρητικότητα άνω των 5.000 ατόμων και να υπάρχει δυνατότητα  τα κτίρια να επεκτείνονται καθ’ ύψος, καθώς με αυτό τον τρόπο… δεν εμποδίζει το δάσος που περιβάλλει την έκταση, μπορούν να τα κάνουν ακόμα και…. ουρανοξύστες!

Εντύπωση προκαλούν και τα αντανακλαστικά των συναρμόδιων υπηρεσιών, όπως το Δασαρχείο και η Αρχαιολογία, που για το Υπουργείο Μετανάστευσης δίνουν τις απαιτούμενες εγκρίσεις με χρονική ταχύτητα, ενώ σε περίπτωση που πρόκειται για ιδιώτες ή άλλους φορείς συνήθως μεσολαβεί ένα διάστημα αρκετών μηνών για να αποφανθούν.

Από όλα τα παραπάνω προκύπτουν πλέον νέες συνθήκες γύρω από το μείζον ζήτημα της κατασκευής του ΚΥΤ-μαμούθ στη Βάστρια, καθώς όσοι επιχείρησαν το προηγούμενο διάστημα να παρουσιάσουν αυτή τη δομή ως μία αναγκαία λύση για την «αποσυμφόρηση της Μυτιλήνης» από τους μετανάστες,  αποδεικνύεται ότι παρουσίαζαν τη μία πλευρά του νομίσματος. Στην άλλη πλευρά αποτυπώνονται τα «μεγάλα σχέδια» που έχει το Υπουργείο Μετανάστευσης για τη Λέσβο. 

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση