Ανακοινώθηκαν με… επεισοδιακό τρόπο τα αποτελέσματα των βάσεων εισαγωγής στα ελληνικά πανεπιστήμια των μαθητών που έδωσαν φέτος πανελλήνιες χθες το απόγευμα, καθώς την τελευταία στιγμή ήρθε η απόφαση από το Υπουργείο Παιδείας ότι οι βάσεις θα δοθούν στην δημοσιότητα πιο νωρίς από ό,τι υπολόγιζαν. Αν και οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι οι βάσεις θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα, εντούτοις κάτι τέτοιο δεν έγινε και οι μαθητές έμαθαν μια ώρα αρχύτερα την σχολή στην οποία πέτυχαν την εισαγωγή τους. Έτσι, όπως κάθε χρόνο, έμαθαν τα αποτελέσματα με γραπτό μήνυμα (SMS) στο κινητό τους τηλέφωνο, ενώ υπήρχε η δυνατότητα ενημέρωσης και διαδικτυακά στη σχετική πλατφόρμα που είχε αναρτήσει το Υπουργείο Παιδείας (όπου κάθε μαθητής εισερχόταν σε αυτή με τους προσωπικούς του κωδικούς που είχαν εκδοθεί από τα Λύκεια). Παράλληλα δινόταν η επιλογή σε όποιον επιθυμούσε να έρθει σε επαφή με το λύκειό του για να μάθει τα αποτελέσματα. Συνολικά σε όλη την Ελλάδα οι μαθητές που έδωσαν πανελλήνιες ανήλθαν σε 74.847, ενώ οι επιτυχόντες ήταν 52.171.
Η σχολή με τα υψηλότερα μόρια για την φετινή χρονιά αναδείχθηκε η Αρχιτεκτονική Μηχανικών του Πολυτεχνείου Αθηνών, καθώς για να εισαχθεί κάποιος χρειαζόταν να συγκεντρώσει 19.335 μόρια, ενώ και η Ιατρική Αθηνών φέτος είχε υψηλή βάση στα 18.775 μόρια. Η Σχολή Ψυχολόγων ΣΣΑΣ στη Θεσσαλονίκη έχει βάση στα 18.295 μόρια, ενώ η Νομική Αθηνών κινείται και εκείνη σε υψηλά επίπεδα, καθώς για να μπει κανείς σε αυτή τη σχολή θα έπρεπε να έχει συγκεντρώσει 18.025 μόρια. Ενδιαφέρον επίσης έχουν και οι βάσεις των τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου με έδρα τη Μυτιλήνη. Πιο συγκεκριμένα η βάση για το Τμήμα της Γεωγραφίας είναι 7.870 μόρια, για το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας η βάση είναι 8.960 μόρια, για το Τμήμα Κοινωνιολογίας είναι 8.840 μόρια, για το Τμήμα Περιβάλλοντος 8.650 μόρια, για το Τμήμα της Πολιτισμικής και Τεχνολογίας 8.790 μόρια και για το Τμήμα Ωκεανογραφίας 9.235 μόρια.
Πέτυχαν στις σχολές που ήθελαν
Επιτυχίες σημείωσαν οι μαθητές από τη Λέσβο, καθώς με τις υψηλές τους βαθμολογίες κατάφεραν οι περισσότεροι να περάσουν στις πρώτες σχολές που είχαν δηλώσει στα μηχανογραφικά τους. Παρότι δύσκολα τα θέματα στη Φυσική και στην Ιστορία, ωστόσο δεν πτόησαν τις… επιδόσεις των μαθητών από τη Λέσβο. Ο αριθμός των μαθητών από τη Λέσβο που εισήχθησαν σε πανεπιστήμια αυξήθηκαν σε σχέση με άλλες χρονιές, ενώ η φετινή επιτυχία τους έχει ακόμη μεγαλύτερη αξία αφού τα θέματα ήταν από τα πιο δύσκολα των τελευταίων ετών.
Η πρώτη των πρώτων στη Λέσβο, Αδαμαντία Τζωρτζή, κατάφερε και πέτυχε τη σχολή που ήθελε. Η μαθήτρια από το ΓΕΛ Παμφίλων έχοντας συγκεντρώσει 19.335 μόρια πέρασε στη Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας από το πεδίο Οικονομίας και Πληροφορικής δηλώνοντας στα Νέα της Λέσβου: «Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη που πέτυχα τη σχολή που ήθελα. Οι κόποι μου ανταμείφθηκαν και τώρα ανυπομονώ να αρχίσω την σχολή μου». Ο Νίκος Ευστρατίου, ο οποίος συγκέντρωσε συνολικά 19.220 μόρια από το 5ο Γενικό Λύκειο, πέρασε και αυτός στη σχολή που ήθελε και πιο συγκεκριμένα στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Πολυτεχνείο στην Αθήνα. «Νιώθω πολύ χαρούμενος. Ο στόχος που είχα από την Α’ Λυκείου εκπληρώθηκε. Είμαι πολύ ευχαριστημένος από την επίδοσή μου και ανυπομονώ για το επόμενο βήμα», δήλωσε στην εφημερίδα μας ο Νίκος.
Η Ευαγγελία Αργυρού από το Πρότυπο ΓΕΛ πέρασε στην πρώτη της επιλογή, που ήταν η Κτηνιατρική Θεσσαλονίκης, αφού κατάφερε και συγκέντρωσε 18.750 μόρια από το πεδίο Υγείας. Στην πρώτη του επιλογή εισήχθη και ο Γιώργος Κελεμένης από το 5ο Λύκειο, ο οποίος συγκεντρώνοντας συνολικά 18.800 μόρια “έπιασε” την Πληροφορική Αθηνών της ΑΣΟΕΕ.
Ο Γεώργιος Μοσχόβης του Ερμολάου από το 3ο ΓΕΛ κατάφερε να μπει στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, αφού συγκέντρωσε 18.580 μόρια. Ο Γεώργιος Μοσχόβης του Δημητρίου από το πεδίο Υγείας πέρασε στην Ιατρική Θεσσαλονίκης, αφού συγκέντρωσε συνολικά 18.880 μόρια. Στην Φαρμακευτική του Καποδιστριακού πέρασε ο Φώτης Γεωργέλλης από το Λύκειο Πέτρας. Ο Φώτης είχε συγκεντρώσει 18.260 μόρια και ήταν από το πεδίο Υγείας. Ο Θεοχάρης Παπουτσάνης, επίσης από το Λύκειο Πέτρας, πέρασε στη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών στη Θεσσαλονίκη από το πεδίο Θετικών Επιστημών. Ο Νίκος Τσεσμετζής από το 2ο ΓΕΛ πέρασε στην Πληροφορική της ΑΣΟΕΕ.
Η Φαίδρα Κιτσικούδη από το 2ο ΓΕΛ πέρασε στη Σχολή Ψυχολογίας στην Αθήνα καθώς συγκέντρωσε 18.000 μόρια. Η Αργυρέλλη Μυρσίνη από το 2ο ΓΕΛ συγκεντρώνοντας 18.080 μόρια κατάφερε και πέρασε Λογιστική και Χρηματοοικονομικά στη Θεσσαλονίκη. Στη Φαρμακευτική Πάτρας πέρασε η Χριστίνα Λιαδέλλη από το 5ο ΓΕΛ, έχοντας συγκεντρώσει 17.920 μόρια από το πεδίο Υγείας. Ο Ταξιάρχης Πουλόπουλος από το ΓΕΛ Πέτρας πέρασε και εκείνος στην πρώτη του επιλογή και πιο συγκεκριμένα στη Γυμναστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης, έχοντας συγκεντρώσει 17.880 μόρια. Ο Βασίλης Καρνάς από το Πρότυπο Λύκειο Μυτιλήνης πέρασε από τους πρώτους στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Ο Βασίλης συγκέντρωσε 17.800 μόρια. Από το πεδίο Υγείας η Ειρήνη Μακαρώνη από το 2ο ΓΕΛ πέρασε στην πρώτη της επιλογή στη Φαρμακευτική Θεσσαλονίκης καθώς είχε συγκεντρώσει 18.400 μόρια. Η Καλλιόπη Νικήτα από το ΓΕΛ Γέρας είχε συγκεντρώσει συνολικά 18.220 μόρια και κατάφερε να περάσει στο Παιδαγωγικό Αθήνας από τις πρώτες θέσεις μάλιστα.
Από το 2ο ΓΕΛ ο Στέλιος Πανσεληνάς κατάφερε και πέτυχε την εισαγωγή του στη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μια σχολή που όπως μας είπε ήταν η δεύτερή του επιλογή. Ο Στέλιος συγκέντρωσε 17.800 μόρια. Η Ειρήνη Γιακούπη από το ΓΕΛ Παμφίλων κατάφερε να περάσει στην πρώτη της επιλογή που ήταν η Αγγλική Φιλολογία Θεσσαλονίκης. Η Ειρήνη ήταν από το 1ο πεδίο και είχε συγκεντρώσει συνολικά 17.460 μόρια. Η Ευαγγελία Κυπριώτου, επίσης από το Γενικό Λύκειο Παμφίλων, κατάφερε και πέρασε στην πρώτη της επιλογή που ήταν η Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων στο ΠΑ.ΜΑΚ. και μάλιστα στις πρώτες θέσεις.
Από το Γενικό Λύκειο Πλωμαρίου η Ευδοκία Ζυμβραγουδάκη κατάφερε να μπει στη σχολή που επιθυμούσε. Έχοντας συγκεντρώσει συνολικά 17.680 μόρια κατάφερε να μπει στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών.
Από το Γενικό Λύκειο Άντισσας, η Αγγελική Τελωνιάτη που είχε συγκεντρώσει συνολικά 16.800 μόρια στο πρώτο πεδίο των θεωρητικών σπουδών κατάφερε να μπει στην πρώτη της επιλογή που ήταν το Παιδαγωγικό Θεσσαλονίκης. Ο Μιχάλης Στυλιανίδης από το Πρότυπο ΓΕΛ Μυτιλήνης κατάφερε και μπήκε στη Νομική Θεσσαλονίκης που ήταν και η πρώτη του επιλογή, αφού είχε συγκεντρώσει συνολικά 17.580 μόρια. Ο Ηλίας Φαϊδάς από το Γενικό Λύκειο Γέρας κατάφερε να μπει στην Ιατρική στο Ηράκλειο, αφού κατάφερε και συγκέντρωσε συνολικά 18.420 μόρια. Από το ΓΕΛ Αγιάσου ο Στέφανος Τζανής πέρασε στη Σχολή Ικάρων αφού είχε συγκεντρώσει συνολικά 17.500 μόρια. Η Ιγνατία Σάλτα από το 4ο ΓΕΛ Μυτιλήνης πέρασε στη Σχολή της Ψυχολογίας στην Πάντειο έχοντας συγκεντρώσει συνολικά 17.580 μόρια.
Σημαντικές επιτυχίες και από τα ΕΠΑΛ
Η Δαλέκου Κατερίνα, η οποία ήταν η πρώτη των πρώτων από τα ΕΠΑΛ στη Λέσβο, καθώς είχε συγκεντρώσει συνολικά 19.280 μόρια από τον τομέα Υγείας, κατάφερε να περάσει στην πρώτη της επιλογή που ήταν η Φυσικοθεραπεία στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Από το 1ο ΕΠΑΛ η Μιχαέλα Κότερου κατάφερε να περάσει στην πρώτη της επιλογή που ήταν Επιστήμη Υπολογιστών στο ΠΑ.ΜΑΚ.. Ο Βαμβακάς Δημήτρης από το 1ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης έχοντας συγκεντρώσει συνολικά 18.480 μόρια κατάφερε και πέρασε στην πρώτη του επιλογή, που ήταν η Σχολή Πολιτικών Μηχανικών στο Βόλο. Από το 2ο ΕΠΑΛ ο Ηλίας Κάλφας κατάφερε από τον Τομέα Υγείας να περάσει στην πρώτη του επιλογή που ήταν η Σχολή Διατροφολογίας στη Θεσσαλονίκη. Η Μαρία Πρινίτη από το 2ο ΕΠΑΛ έχοντας συγκεντρώσει συνολικά 19.020 μόρια κατάφερε να εισαχθεί στη Σχολή της Μαιευτικής στη Θεσσαλονίκη.