Την παρουσίαση των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων του έργου «Πρότυπο ολοκληρωμένο συγκρότημα εξαγωγής χυμού ελιάς με μέγιστο βιοδραστικό φορτίο, για χρήση σε φαρμακευτικές εφαρμογές και παραγωγή superfood» πραγματοποίησε η ομάδα «Συνεργασία Γέρας» στο Μουσείο Βρανά, χθες το απόγευμα. Οι εμπλεκόμενοι φορείς και πιο συγκεκριμένα το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Γεωτεχνική Αιγαίου, η εταιρεία Μοδούσα και η τοπική εταιρεία AgnusVita, μίλησαν χθες στον κόσμο που βρέθηκε στο Μουσείο Βρανά για τους στόχους του έργου, καθώς και για τα στάδια που υλοποιούνται.
Ένας από τους πολλούς στόχους της ομάδας που δραστηριοποιείται στο έργο είναι να αναδείξει ένα παραγόμενο προϊόν πλούσιο σε αντιοξειδωτικά για φαρμακευτική χρήση αλλά και για superfood. Είναι ένα έργο που, όπως αναφέραμε και στο χθεσινό ρεπορτάζ μας, θα οδηγήσει στην κατοχύρωση ενός καινοτόμου συστήματος καλλιέργειας, έκθλιψης και παραγωγής ελαιόλαδου με αυξημένο βιο-δραστικό περιεχόμενο. Με άλλα λόγια το λάδι αυτό να έχει την μέγιστη δυνατή επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό σε αντιοξειδωτικές και άλλες θεραπευτικές ουσίες που βρίσκονται μέσα στην ελιά. Η συγκεκριμένη προσπάθεια έχει ξεκινήσει ήδη από το 2017 και βρίσκεται, όπως σημείωσαν και χθες οι υπέυθυνοι του έργου, σε αρκετά καλό δρόμο.
Στην χθεσινή παρουσίαση του έργου κατά την οποία τον λόγο πήραν οι εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων φορέων, όπως ο Γιάννης Φλωρίδης, εκπροσωπώντας την Γεωτεχνική Αιγαίου, αλλά και ο Καθηγητής του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, υπήρχε πλήθος κόσμου από τη Γέρα, αλλά και τη Μυτιλήνη. Το παρών στην εκδήλωση έδωσε ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης, ο οποίος μάλιστα απηύθυνε και χαιρετισμό, κατά τον οποίο τόνισε την στήριξη που θα έχει το συγκεκριμένο project από την Περιφέρεια. Επίσης στην παρουσίαση του έργου παρέστησαν μεταξύ άλλων και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Βαγγέλης Μυρσινιάς, εκπροσωπώντας τον Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτη Παρασκευαΐδη ο συνεργάτης του, Σταύρος Πολίτης, ο προϊστάμενος της διαχειριστικής αρχής της Περιφέρειας Γιώργος Πλακωτάρης και ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, Παναγιώτης Κατσαβέλλης.
Κατά την διάρκεια της παρουσίασης ο κ. Φλωρίδης μίλησε αναλυτικά για το έργο αλλά και για την προσπάθεια που επιχειρείται σε αυτό το project. Παρουσίασε αναλυτικά τους τέσσερις εμπλεκόμενους φορείς που συμμετέχουν, επισημαίνοντας και τον ρόλο τον οποίο έχει αναλάβει ο καθένας στην όλη διαδικασία, η οποία ξεκινά από την δειγματοληψία και καταλήγει στο παραγόμενο προϊόν. Τονίστηκαν όλες οι φάσεις της διαδικασίας, αλλά και οι στόχοι που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν και την δημιουργία ενός πρότυπου συγκροτήματος για την παραγωγή χυμού ελιάς με μέγιστο βιοδραστικό φορτίο, ο οποίος θα χρησιμοποιείται για φαρμακευτικούς σκοπούς ή για superfood. Στην συνέχεια ο κ. Φλωρίδης τόνισε ότι ένας επιπλέον στόχος είναι η βελτιστοποίηση της ελαιοποίησης, αλλά και η δημιουργία της πατέντας που θα χρησιμοποιείται αργότερα από την βιομηχανία για την παραγωγή του συγκεκριμένου χυμού ελιάς. Οι δοκιμές γίνονται πάνω στις διάφορες ποικιλίες ελιάς που υπάρχουν στον χώρο της Γέρας με ερευνητικές αναλύσεις που διεξάγονται στα εργαστήρια του ΕΚΠΑ. Μετά την ομιλία του κ. Φλωρίδη τον λόγο πήρε ο κ. Θωμαΐδης, ο οποίος ανέλυσε τα πρώτα αποτελέσματα των πιλοτικών δοκιμών αναφέροντας πως το συγκεκριμένο project βρίσκεται σε καλό δρόμο.