“Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου”;

Spread the love

Αντιμέτωποι με “το χρονικό ενός προαγγελθέντος θανάτου”, πιθανώς όχι του δάκου, βρίσκονται για άλλη μία χρονιά οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου, καθώς βρισκόμαστε στο τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου και το μόνο που έχει γίνει είναι ένας ψεκασμός μέσα στον Ιούνιο, ο οποίος έδειξε να μην έχει απόδοση και οφείλουν να ελέγξουν οι αρμόδιες υπηρεσίες και εν προκειμένω η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας για την ποιότητά του. Το τελευταίο το σημειώνουμε καθώς μια εβδομάδα μετά το τέλος του πρώτου ραντίσματος οι παγίδες καταγράφηκαν γεμάτες από δάκο σαν να μην έγινε ψεκασμός και όχι μόνο αυτές που παρακολουθεί η αρμόδια υπηρεσία, αλλά και παγίδες ιδιωτών ελαιοτριβέων και Συνεταιρισμών. 

Χωρίς Τομεάρχες

Σημειώστε ότι ο πρώτος ψεκασμός έγινε χωρίς Τομεάρχες γεωπόνους καθώς η πρόσληψή τους με ευθύνη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας έγινε για άλλη μία χρονιά καθυστερημένα την 1η Ιουλίου. Εντύπωση, ωστόσο, προκαλεί ότι ενώ σε όλους τους τομείς κατά τον πρώτο ψεκασμό δεν υπήρχαν Τομεάρχες (αν και η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας επίσημα ισχυρίζεται ότι «παρακολουθούν» τα μόνιμα στελέχη της μέχρι να προσληφθούν οι συμβασιούχοι), σε έναν τομέα της Λέσβου, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας, με τους εργάτες συνεργάστηκε ιδιώτης γεωπόνος άτυπα, χωρίς να έχει επίσημο ρόλο! Και εδώ τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι σοβαρά για το τι συμβαίνει με τη δακοκτονία, ποιοι βγαίνουν και ποιοι μπαίνουν και με την ανοχή ποιων;; Και το κυριότερο, ποιος τον πλήρωνε το συγκεκριμένο εφόσον δεν είχαν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες πρόσληψης ή μήπως πήγε εθελοντικά;;; 

Η ανακοίνωση και οι ασάφειες 

Η Περιφέρεια χθες έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση για την έναρξη του δεύτερου ψεκασμού από σήμερα Τετάρτη με σαφέστατες… ασάφειες, καθώς αφήνει να αιωρείται αν ο ψεκασμός θα ολοκληρωθεί, δηλαδή θα γίνουν τα ραντίσματα και για τις 8 ημέρες που προβλέπεται ή αν θα διακοπεί, μια και οι καιρικές συνθήκες αυτής της περιόδου δίνουν το άλλοθι για επιμέρους τροποποιήσεις του προγράμματος. Η ανακοίνωση για πρώτη φορά συνυπογράφεται και από την αρμόδια Αντιπεριφέρεια και εν προκειμένω την Αντιπεριφερειάρχη Αναστασία Αντωνέλη και τον Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας, Γιώργο Λαγουτάρη (δηλαδή έχει και πολιτική και υπηρεσιακή υπογραφή). Να τονίσουμε ότι… για πρώτη φορά σε ανακοίνωση της Περιφέρειας παρέχονται οδηγίες σε ελαιοπαραγωγούς που επιθυμούν να ψεκάσουν μόνοι τους για το πού θα πρέπει να κατευθυνθούν, ενώ τους συστήνεται να δώσουν προτεραιότητα στις ορεινές περιοχές όπου βρίσκεται ο δάκος! Αυτό μάλιστα περί ψεκασμών από τους ελαιοπαραγωγούς επισημαίνεται (και είναι το μόνο) με έντονα γράμματα στην ανακοίνωση της Περιφέρειας, κατά το “ο σώζων εαυτόν σωθήτω!”.

Οι συνθήκες

Αυτή την περίοδο η κίνηση του δάκου είναι “παγωμένη” στα χωράφια της Λέσβου, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες μπλοκάρουν το έντομο, το οποίο αναζητά δροσερά σημεία στις ορεινές περιοχές ή μέσα σε ποταμάκια και υγρές ζώνες. Αυτός είναι και ο λόγος που καταγράφεται το έντομο σε χαμηλούς πληθυσμούς και μια λάθος ερμηνεία, δηλαδή η υποεκτίμηση της κατάστασης ότι δεν υπάρχει δάκος, μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες περιπέτειες.  

Αυτό τουλάχιστον αναφέρουν έμπειροι γεωπόνοι στα Νέα της Λέσβου δηλώνοντας ότι υπάρχει πολύ μεγάλο θέμα με το δάκο στον ελαιώνα της Λέσβου, το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ημίμετρα.  Όπως τονίζει ο Βασίλης Γάλλος, απαντώντας σε ερώτηση των Νέων της Λέσβου «να μην σας πω ότι από τώρα όπου υπάρχει μεγάλος καρπός θα αρχίσει να πλήττεται από το δάκο. Σε κάθε περίπτωση όταν πέσουν οι θερμοκρασίες το πρόβλημα θα φανεί. Προτιμότερο θα ήταν να είχαν επιλέξει μία περιοχή και να έλεγαν ότι θα έκαναν δακοκτονία σε αυτήν την περιοχή και όχι στις άλλες, αλλά να γίνει σωστά η δακοκτονία, όπως προβλέπεται. Δακοκτονία με ημίμετρα δεν γίνεται και είναι προτιμότερο να δώσουν το φυτοπροστατευτικό προϊόν στους ίδιους τους αγρότες και να τους συντονίσουν να ψεκάσουν τα χωράφια τους για να έχουμε δακοκτονία», είπε ο κ. Γάλλος. 

Σύμφωνα με άλλους εμπλεκόμενους – δεν συμφωνεί όμως με αυτό το σενάριο ως γεωπόνος ο κ. Γάλλος – το πρόγραμμα δακοκτονίας έπρεπε ήδη να είχε τροποποιηθεί και να γίνονταν στοχευμένοι δολωματικοί ψεκασμοί στα σημεία όπου βρίσκεται συγκεντρωμένος ο δάκος κατά τη διάρκεια του καύσωνα. Σημειώνουν μάλιστα με νόημα ότι το τελευταίο 15ήμερο ήταν η κατάλληλη περίοδος να εφαρμοστεί ο λεγόμενος μισός ψεκασμός (δηλαδή οι τέσσερις μέρες ραντισμάτων) που είναι ενταγμένος στο πρόγραμμα.  

Ως γνωστόν το πρόγραμμα της δακοκτονίας περιλαμβάνει, όπως το γράφουμε κάθε χρόνο, τρεισήμισι ψεκασμούς, δηλαδή τρεις ψεκασμούς διάρκειας 8 ημερών και έναν διάρκειας 4 ημερών και αυτός καταχωρείται ως μισός στην καθομιλουμένη. Όπως αναφέρθηκε στην εφημερίδα μας από συνεταιριστές ο μισός ψεκασμός έπρεπε να είχε γίνει από τις 10 Ιουλίου και μετά, ώστε τα συνεργεία να “χτυπούσαν” τις υγρές και ορεινές περιοχές, όπου βρίσκεται ο δάκος, προκαλώντας έτσι πλήγμα στο έντομο, στα σημεία όπου βρίσκεται συγκεντρωμένο λόγω του καύσωνα, αναζητώντας καταφύγιο!  

Αυτό προφανώς δεν έγινε καθώς τόσα χρόνια η δακοκτονία γίνεται βαριεστημένα στη Λέσβο, μια αγγαρεία και αυτό είναι που τροφοδοτεί σε ένα σημαντικό βαθμό τα προβλήματα στον καρπό.  Ωστόσο φέτος η χρονιά είναι διαφορετική, καθώς τέτοια παραγωγή, όπως εκτιμάται ότι θα φτάσει τους 20.000 τόνους λαδιού, η Λέσβος έχει να δει εδώ και 18 χρόνια, καθώς από την περίοδο 2005 – 2006 παρήχθησαν στο νησί μας 20.148 τόνοι λαδιού. Από τότε ΜΟΝΟ τρεις χρονιές είχαμε παραγωγή έστω και οριακά πάνω από 10.000 τόνους λαδιού κι όλα τα άλλα χρόνια είχαμε κάτω από 10.000 τόνους. 

Στο τελευταίο θα πρέπει να συνυπολογιστεί σε σχέση με το παρελθόν και η τεράστια διαφορά τώρα στην τιμή προς όφελος του παραγωγού, καθώς οι τιμές έφτασαν στα 8€ το κιλό και είναι δεδομένο ότι φέτος θα κυμανθούν σε καλά σε κάθε περίπτωση επίπεδα, μεταξύ 6 και 8 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η οικονομία του ελαιολάδου για τη Λέσβο πλέον αναδεικνύεται σε κρίσιμο παράγοντα, καθώς το προϊόν πληρώνεται χρυσάφι και ο κάθε αγρότης ενδιαφέρεται να μαζέψει και την τελευταία ελιά από το χωράφι του.

Με τα παραπάνω δεδομένα έχοντας ήδη έναν ψεκασμό, ο οποίος δεν απέδωσε μέσα στον Ιούνιο και άλλους δυόμισι ψεκασμούς μέχρι την έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας καλείται να εκμεταλλευτεί σωστά και το κάθε ευρώ που βάζει το Υπουργείο για τη δακοκτονία απαιτώντας από τους εργολάβους να κάνουν αυτό που πρέπει, σύμφωνα πάντα με τις προβλέψεις των συμβάσεων και χωρίς ανοιχτά παράθυρα! Γιατί προφανώς δεν θέλει κάποιος να σκέφτεται για τυχόν προνομιακή αντιμετώπιση των εργολάβων μιας και έκαναν δωρεές αυτοκινήτων στην Περιφέρεια, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που το συμφέρον της οικονομίας του τόπου μας επιβάλλει σκληρή εργασία και πάνω από όλα εποπτεία και έλεγχο για την εκτέλεση της δακοκτονίας, η οποία σαφώς αποτελεί ένα έργο με ιδιαιτερότητες, καθώς ο καθένας μπορεί να λέει ότι ψέκασε και να μην έχει ψεκάσει.

Άλλωστε καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι στο παρελθόν γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο ο Σύνδεσμος Ελαιοτριβέων Λέσβου πρότεινε την πρόσμιξη χρωστικής ώστε να φαίνεται διά γυμνού οφθαλμού ποια δέντρα ψεκάζονται και ποια όχι! Δεν υπάρχει καλύτερο μέσο για να διαπιστώσει κανείς αν γίνεται δακοκτονία, ωστόσο το αίτημα δεν έγινε ποτέ δεκτό από τον Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας κ. Λαγουτάρη, ο οποίος είχε πει ότι απαγορεύεται η χρήση “χρωστικής”!


Η ανακοίνωση της Περιφέρειας

Η ανακοίνωση, που συνυπογράφουν η Αναστασία Αντωνέλη και ο Γιώργος Λαγουτάρης για τη δακοκτονία, αναφέρει τα ακόλουθα:

«Από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου/ Αντιπεριφέρεια Πρωτογενούς Τομέα και την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Αλιείας Λέσβου ανακοινώνεται ότι η Δεύτερη Γενική Διαβροχή κατά του Δάκου της Ελιάς στο νησί της Λέσβου που αναβλήθηκε λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, θα ξεκινήσει την Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024 και θα συνεχιστεί για όσο το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της παγιδοθεσίας o ψεκασμός θα επικεντρωθεί στις ορεινές και δροσερές περιοχές. Για κάθε ενδιαφερόμενο τα δεδομένα της παγιδοθεσίας είναι αναρτημένα στη ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου http://dakos.aegean.gr/, και όποιος επιθυμεί μπορεί να απευθυνθεί στην Υπηρεσία μας για να πάρει τον απαιτούμενο κωδικό.

Τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που θα χρησιμοποιηθούν είναι το Success 0,24 CB και το Forza 10cs. Προκειμένου να επιτευχθεί η προστασία της ελαιοπαραγωγής του Νησιού μας θα πρέπει τόσο οι εμπλεκόμενοι φορείς όσο και οι ελαιοπαραγωγοί να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια με στόχο την επιτυχημένη διεξαγωγή του προγράμματος της Δακοκτονίας.

Παρακαλούνται:
1) Όσοι ελαιοπαραγωγοί επιθυμούν να προβούν σε ψεκασμό με ιδία μέσα, να επικεντρωθούν στις ορεινές και δροσερές περιοχές που έχει μετακινηθεί ο δάκος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δακοπαγίδων.

2)Oι ελαιοπαραγωγοί να επιδείξουν ενδιαφέρον, ώστε να ενημερωθούν για την ημερομηνία ψεκασμού των ελαιοκτημάτων τους από τις ανακοινώσεις των Δημοτικών-Τοπικών Κοινοτήτων και τους αρχιεργάτες της περιοχής τους, να παρακολουθούν τους ψεκασμούς και να διευκολύνουν την είσοδο των συνεργείων στα περιφραγμένα ελαιοκτήματα.

3)Οι βιοκαλλιεργητές να φροντίσουν για την ύπαρξη των πινακίδων σήμανσης στα ελαιοκτήματά τους και να τοποθετήσουν παγίδες στα ελαιόδενδρα εφόσον υπάρχει καρπός.

4)Ο Δήμος, Δημοτικές Ενότητες, οι Συνεταιρισμοί και οι Αγροτικοί Σύλλογοι να ενδιαφερθούν από την πλευρά τους, έτσι ώστε να διευκολύνουν την καλή λειτουργία των συνεργείων (π.χ. παροχή νερού, συντήρηση Αγροτικών δρόμων, Ανακοινώσεις κλπ.).

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Αλιείας Λέσβου από πλευράς της θα καταβάλει τη μέγιστη προσπάθεια, όπως άλλωστε κάθε χρόνο, για την ομαλή διεξαγωγή της φετινής διαδικασίας».

 

Add a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση